Bitobang Audre kirjoittaa liitutaululle ja oppilaat kuuntelevat.

Länsi- ja Keski-Afrikka

Länsi- ja Keski-Afrikan alueiden työssä KUA:n henkilöstön määrä oli 53 ja pääyhteistyökumppaneina olivat Réseau des Médiateurs, Serving Humanity for Empowerment and Development SHED.

xxx

"Jos olisimme saaneet käydä kouluja aikaisemmin, emme olisi nyt lukutaidottomia. Ennen en osannut kirjoittaa edes omaa nimeäni, mutta nyt osaan. Se tuntuu hienolta."

Nafissa Yaya, 45,
Keski-Afrikan tasavalta

LIBERIASSA Kirkon Ulkomaanapu työskenteli parantaakseen oikeusjärjestelmän toimintaa ja parantaakseen erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pidätettyjen oikeuksia.

Yhdessä paikallisten kumppanien kanssa KUA tarjosi oikeusapua vangeille ja koulutusta vankilahenkilökunnalle, poliisille, oikeuslaitoksen edustajille sekä uskonnollisille ja perinteisille johtajille ja suurelle yleisölle.

Vuorovaikutusta edistetään nostamalla paikalliset huolet ja ehdotukset kansallisen tason vuoropuheluun.

KUA ja paikalliset kumppanit verkostoituivat Liberiassa ja kansainvälisesti. Vaikuttamistyössä kansalaisjärjestöt nostivat esiin muun muassa tungoksen ja kehnot olot vankiloissa, pitkät pidätysajat ilman oikeudenkäyntiä, tarpeen nopeuttaa oikeusprosesseja sekä nollatoleranssin naisten silpomiselle.

Järjestöjen työ vaikutti osaltaan YK:n ihmisoikeuskomitean suositusraporttiin Liberialle, jossa muun muassa suositeltiin oikeusasiamiehen palkkaamista jokaiseen vankilaan.

Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistui 109 poliisia ja vanginvartijaa, 430 vankia, 45 uskonnollista ja perinteistä johtajaa ja 12 oikeuslaitoksen toimijaa. Välillisesti hankkeesta hyötyi noin 210 000 ihmistä Bongin, Nimban ja Lofan maakunnissa.

KESKI-AFRIKAN TASAVALLASSA Kirkon Ulkomaanapu tekee rauhantyötä ja kehittää maan koulujärjestelmää yhdessä paikallisen opetusministeriön kanssa.

Sisällissodasta toipuvassa maassa jaettiin vuoden 2018 aikana 39 230 lapselle koulutarvikkeita ja 28 luokkahuonetta kunnostettiin.

KUA tukee vanhempainyhdistyksiä monin eri tavoin, jotta vanhemmat olisivat sitoutuneita lastensa koulunkäyntiin. Vuonna 2018 Keski-Afrikan tasavallassa toteutettiin 70 vanhemmille suunnattua valistuskampanjaa koulutuksen tärkeydestä, joissa oli läsnä yhteensä 9 279 osallistujaa. Erityisesti tyttöjen lähettämistä kouluun painotettiin.

Maan luoteisosassa Bozoumissa KUA koulutti yhteistyössä maan opetusministeriön kanssa 21 lukutaito-opettajaa, jotka järjestivät lukutaidottomille naisille suunnattua lukutaitokoulutusta kolme kertaa viikossa. Yhteensä 450 naista osallistui syyskuussa aloitettuun opetukseen.

Pitkittynyt konflikti on tehnyt toimeentulon hankkimisesta epävarmaa. KUA järjesti Ouham Penden maakunnassa pienyrittäjyyskoulutuksen, johon osallistui 168 henkilöä. Lisäksi 22 vanhempainyhdistystä tuettiin toimeentulon hankkimisessa, jotta he pystyivät ostamaan lapsilleen koulutarvikkeita.

KUA edisti eri uskontoryhmien välistä dialogia ja oli mukana rauhanvälityskoulutusten järjestämisessä. Yhteensä 262 osallistui koulutuksiin, jonka jälkeen heitä tuettiin rauhanvälitystyössä.

LÄNSI-JA KESKI-AFRIKAN OHJELMIEN RAHOITUS