Osakelahjoitus

Lahjoittamalla osakkeita saat merkittävän veroedun

Lahjoittaessasi osakkeita tai arvopapereita voit muuttaa monen ihmisen elämän kehitysmaissa. Osakkeiden lahjoittaminen Kirkon Ulkomaanavulle on helppoa ja verovapaata. Mahdollisesta osakkeiden arvonnoususta lahjoittajan ei tarvitse maksaa veroa.

Yleishyödyllisenä järjestönä KUA ei myöskään maksa lahjaveroa vastaanottaessaan lahjoituksena saatuja osakkeita tai arvo-osuuksia. Näin ollen lahjoituksena saadut osakkeet ja arvo-osuudet voidaan realisoida ilman veroseuraamuksia, ja niistä saatu tulo voidaan käyttää työhömme kehitysmaissa.

Osakelahjoittaminen on helppoa

Osakkeiden lahjoittaminen lähtee liikkeelle lahjakirjan täyttämisellä; toimitamme lahjakirjamallin mielellämme sinulle. Tämän jälkeen lahjoittaja toimittaa allekirjoitetun lahjakirjan pankkiinsa, jonka jälkeen pankki ottaa meihin yhteyttä. Lahjoittajan niin toivoessa pankki hoitaa tarvittavat siirrot ja osakkeiden myynnin. Halutessasi KUA hoitaa lahjoitusprosessin ja realisoi osakkeet.

Lahjoituksen voi kohdistaa sinulle merkitykselliseen avustushankkeeseen, jota halut tukea. Tällaisia lahjoituskohteita ovat esimerkiksi lasten ja nuorten koulutus, maataloushankkeet, rauhantyö, pakolaisuus tai naisten toimeentulo.

Jos haluat lahjoittaa osakkeita tai arvo-osuuksia, otathan yhteyttä. Kerron mielelläni lisää lahjoitusprosessista ja etsin sinun sydäntäsi lähellä olevan avustushankkeen, joita voit lahjoituksellasi tukea!

Lämpimin terveisin

Jenni Lähteenmäki
Yhteyspäällikkö
puh. 040 670 4491
jenni.lahteenmaki@kirkonulkomaanapu.fi

Osakelahjoittajamme kertovat

”Auttaminen on vastavoima vihapuheelle”, uskoo KUA:n suurlahjoittaja.

”Haluan auttaa siellä missä hätä on suurin”, suurlahjoittaja Tom Tukiainen kertoo.

”Haluan auttaa siellä missä hätä on suurin”, suurlahjoittaja Tom Tukiainen kertoo.

Helsinkiläinen Tom Tukiainen, 61, on KUA:n pitkäaikainen tukija ja suurlahjoittaja. Heikompien auttaminen on Tomille itsestäänselvyys ja hän myöntää välillä omatunnon kolkuttavan, kun itsellä on kaikki niin hyvin. ”Kun on syntynyt hyväosaiseksi, on velvollisuus auttaa”, Tom toteaa. ”Ihminen ei pysty valitsemaan olosuhteita, joihin syntyy. Joillekin jollekin käy hyvä tuuri, jollekin huono”.

Tom on lahjoittanut vuosien varrella useisiin eri KUA:n kohteisiin, viimeksi pakolaislasten koulutukseen Keniaan.  Koulutus, lapset ja nuoret ovatkin Tomille tärkeitä tuen kohteita. ”Tulevaisuus köyhissä maissa paranee ratkaisevasti, kun väestö on koulutettua ”, Tom perustelee. Hän on lahjoittanut myös katastrofeihin, mutta hän haluaa tukea kehitysyhteistyötä pitkäjänteisesti.
”Akuuttiin hätään pitää voida reagoida, mutta on tärkeää auttaa pitkällä tähtäimellä”, Tom sanoo.

Tom lahjoittaa usein osakkeita, ja pitääkin osakelahjoittamista erinomaisena tapana auttaa. ”Koko kuvio on niin helppo, kun käytännössä KUA hoitaa lähes koko prosessin”. Osakelahjoittaminen KUA:lle on verovapaata, lahjoittajan ei tarvitse maksaa veroa osakkeiden arvonnoususta. KUA voi myös realisoida osakkeet ilman veroseuraamuksia ja käyttää saadut tulot työhön kehitysmaissa. ”Osakelahjoittamisessahan hyötyy lahjan antaja ja lahjan saaja”, Tom sanoo.

Tom haluaa kannustaa ihmisiä auttamaan ja uskoo, että tahto tukea heikompia periytyy myös hänen omille lapsilleen.”On tärkeää näyttää esimerkkiä ja auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat ”, Tom sanoo. ”Auttamalle heikompia luomme vastavoimaa lisääntyvälle itsekkyydelle, suvaitsemattomuudelle ja rasismille. Jos vain katsomme sivusta, emmekä tee mitään, saa vihapuhe vallan”, Tom summaa.

Luotan Kirkon Ulkomaanapuun

”Muutama vuosi sitten huomasin lehdestä Tapiola-yhtiöiden lahjoittaneen 30.000 euroa Kirkon Ulkomaanavulle. Tuolloin mieleeni tuli ajatus, että tuollaisen summan voisin toki minäkin lahjoittaa. Ja siitä se alkoi. Ensimmäinen mainitun suuruinen kohde oli koulun rakentaminen Liberiaan, sitten maatalousprojekti myös Liberiaan. Lisäksi olen tukenut Naisten Pankin työtä Kambodžassa ja Nepalia maanjäristyksen jälkeen.

Lahjoitan, koska luotan Kirkon Ulkomaanapuun. Järjestön kulut ovat pienet. Saamani palaute antaa tunteen siitä, että apu on mennyt perille. Olen saanut osakseni monessakin mielessä hyvän elämän. En ole saamaani hyvyyttä itse ansainnut. Siksi haluan antaa osan siitä hyvästä myös kaukaisille lähimmäisilleni.

Lahjoittamalla arvopapereita verovapaille säätiöille ja järjestöille, voin sijoittamani omaisuuden lisäksi antaa myös niiden tuoton verottomana. Olen lahjoittanut jo 1980-luvulla ostamiani osakkeita, joiden arvo on noussut merkittävästi. Osakkeita lahjoitettaessa myös vero tulee lahjoituksen saajan hyväksi.”

Koen olevani etuoikeutettu

”Olen ammattisijoittaja, ja lahjoitan Kirkon Ulkomaanavulle osakkeita säännöllisesti. Haluan Ulkomaanavun päättävän kulloisenkin lahjoituskohteen, koska luotan Ulkomaanavun ammattilaisarvioon siitä, missä apua eniten tarvitaan. Viimeksi lahjoitin Syyrian pakolaistyöhön 20 000 euroa, koska se oli jäämässä lahjoittajasuosiossa muiden avustuskohteiden varjoon.

Lahjoitan, koska mielestäni ei ole oikein istua rahakasan päällä jos muut näkevät nälkää. Minulla on lapsenusko siihen, että jos tilejä ei tasata tämän elämän aikana, niin viimeistään tulevassa. Myös paras lapsuudenkaverini on vaikuttanut arvomaailmaani: duunariperheen poika, jolla oli hyviä ajatuksia. Synnyin itse varakkaaseen perheeseen ja valmistuin aikanaan rakennusinsinööriksi. Sijoittaminen vei puuduttavan insinöörintyön sijaan kuitenkin mukanaan: Benefoniin ja sitten Nokiaan sijoittaminen kannattivat ja ryhdyin sijoittamaan täysipäiväisesti.

Lahjoitan kristityille järjestöille, koska uskon, että kristilliset arvot omaavissa yhteisöissä on pienimmällä todennäköisyydellä välistävetoa. Lisäksi Kirkon Ulkomaanavulla on paras kulusuhde. Osakelahjoittaminen taas on minulle sopiva lahjoittamismuoto, koska olen hieman nuuka. Vaikka mielestäni veroilla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään osaltaan pystyssä, lahjoittamalla osakkeita, joita myytäessä luovutusvoitosta menisi veroa, kohdistan avun täysimääräisesti sinne mihin haluan.

Osakelahjoittaminen on myös vaivatonta. Kuittaan allekirjoituksella pankin tekemän lahjakirjan, joka lähetetään minulle postissa. Saaja puolestaan valtuuttaa allekirjoituksellaan pankin myymään osakkeet välittömästi – näin saaja ei voi jäädä keinottelemaan osakkeilla, eikä tappiota synny.”