Somalia

Somalian kartta.

Vuosikymmeniä jatkuneet väkivaltaisuudet tekevät Somaliasta yhden maailman hauraimmista ja köyhimmistä maista. Vuonna 1990 alkanut sisällissota romahdutti Somalian keskushallinnon käytännössä kokonaan.

Islamistiset ääriryhmät, kuten al-Shabaab, pitävät edelleen hallussaan monia alueita ja tekevät pääkaupunki Mogadishun ravintoloihin ja hotelleihin tuhoisia terrori-iskuja.

Kirkon Ulkomaanapu tukee Somaliassa rauhan ja sovinnon työtä sekä romahtaneen valtionhallinnon uudelleenrakentamista. Humanitaarinen apu tuo vettä ja ruokaa kuivuudesta pahiten kärsiville alueille.

Asukasluku: 11,3 miljoonaa
Pääkaupunki: Mogadishu
Valuutta: Somalian shillinki
Kielet: somali (virallinen), arabia (virallinen), italia, englanti
Uskonnot: islam
KUA Somaliassa: vuodesta 2008

Työmme tuloksia

Graafinen kuva säästöpossusta.

2 331

perhettä vastaanotti mobiilirahaa koulutarvikkeiden ja -pukujen ostamiseksi lapsilleen.

326

viranomaista ja päättäjää osallistui sovintoa, tasa-arvoa ja edustavaa hallintoa edistävään koulutukseen.

Kuvituskuva matematiikan opettajasta.

8 540

oppilaan koulunkäyntiä tuettiin, kun pandemian vuoksi suljetut koulut avattiin elokuussa.

Tukea sovitteluun ja rauhaan Somaliassa vuodesta 2008

Somalian liittovaltion hallinnon rakentaminen alkoi uudelleen vuonna 2012 ja keväällä 2017 Somalialle valittiin uusi hallitus, joka keskittyy rauhan, sovinnon ja turvallisuuden rakentamiseen sekä kehitykseen.

Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt rauhantyötä Somaliassa vuodesta 2008. Viime vuosina KUA on tukenut Somalian paikallis- ja keskushallinnon rakentamista sekä kansallista sovintoprosessia.

Vuonna 2019 muotoilimme yhteistyössä Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkoston ja 1104 vaikuttajan kanssa kansallista sovintoa Somaliassa edistävän kehyssopimuksen. Sopimus hyväksyttiin ministerineuvostossa, mikä muodostaa tärkeän merkkipaalun sovinnontyölle Somaliassa.

KUA pitää huolen, että rauhanrakentamiseen otetaan mukaan etenkin nuoret ja naiset. KUA on järjestänyt tilaisuuksia, joissa syrjäytyneet ryhmät saavat äänensä kuuluviin ja auttanut kiisteleviä ryhmittymiä löytämään keskusteluyhteyden.

Tuimme naisjärjestöjen BAYWAN-verkoston perustamista Lounais-Somalian osavaltiossa. Verkosto on tehnyt laajasti vaikuttamistyötä ja mm. edistää säädöstä, jonka tarkoituksena on varmistaa 30 prosentin naisedustuksen kiintiö politiikassa ja hallinnollisissa rakenteissa. Pitkäjänteisellä työllämme naisten osuus politiikassa on saatu kasvuun ja muutettu yhteiskunnallista päätöksentekoa tasa-arvoisemmaksi.

Alueellisia konflikteja KUA ratkoo yhteistyössä uskonnollisten ja perinteisten johtajien kanssa, joiden asema rauhantyössä ja konfliktien ehkäisemisessä on erittäin merkittävä.

KUA edistää rauhaa Somaliassa toimeentulomahdollisuuksien parantamisen avulla

Työ toimeentulomahdollisuuksien parantamiseksi on yhä tärkeämpi osa rauhantyötä. KUA on esimerkiksi tukenut onnistuneesti maan sisäisiä pakolaisia karjankasvatuksessa.

Toimeentulohankkeissa ihmisille opetetaan uusia, esimerkiksi pienyrityksen perustamisessa tarvittavia taitoja. KUA on auttanut maan sisäisiä pakolaisia ja Jemenistä paenneita paluumuuttajia saamaan uuden ammatin tai perustamaan yrityksen kouluttamalla ja taloudellisesti tukemalla.

Humanitaarista apua äkillisissä katastrofeissa

Väkivaltaisuuksien ja poliittisen turbulenssin lisäksi Somalia kärsii rankoista kuivuusjaksoista.

KUA on auttanut Lounais-Somalian Baidoassa kuivuudesta kärsiviä kuljettamalla vettä rekoilla. Somalimaassa KUA on tukenut perheitä käteisavustuksilla, joilla perheet ovat voineet ostaa vettä ja ruokaa. Lisäksi perheille on rakennettu säiliöitä sadeveden keräämistä varten.