Keski-Afrikan tasavalta

Keski-Afrikan tasavallan kartta.

Keski-Afrikan tasavalta lukeutuu maailman hauraimpiin ja köyhimpiin maihin. Pitkään jatkuneet levottomuudet, poliittinen epävakaus ja etniset konfliktit ovat haitanneet maan kehitystä ja johtaneet peruspalveluiden ja yhteiskunnan rakenteiden rapautumiseen.

Kirkon Ulkomaanapu antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden koulutukseen konfliktista toipuvassa maassa ja auttaa yhteisöjä takaisin jaloilleen rauhantyötä ja toimeentuloa tukemalla.

KUA on ainoa Keski-Afrikan tasavallassa toimiva suomalainen kansalaisjärjestö.

Vuonna 2020 perustimme uuden aluetoimiston Bangassouun, sillä maan kaakkoisosissa humanitaarisen avun tarve on suuri.

Väkiluku: 4,8 miljoonaa
Pääkaupunki: Bangui
Valuutta: Keski-Afrikan CFA-frangi
Kielet: ranska (virallinen), sango (kansalliskieli), muut paikalliset kielet (yli 80)
Uskonnot: kristityt 89,5 %muslimit 9,5 %, alkuperäisuskonnoilla on maassa merkittävä rooli
KUA Keski-Afrikan tasavallassa: vuodesta 2013 lähtien

Työmme tuloksia

30

naista koulutettiin rakentamaan rauhaa Bozoumissa.

Kuvituskuva matematiikan opettajasta.

206

vammaista nuorta pystyi tuellamme käymään koulua.

Kuvituskuva kämmenestä, jolta kasvaa taimi.

Yli 1 000

haavoittuvaisessa asemassa olevaa ihmistä autettiin hankkimaan oma toimeentulonsa.

Keski-Afrikan tasavallan epävakaa historia

Ranskan entisen siirtomaan historiaa värittävät lukuisat konfliktit. Vuonna 2013 levottomuudet kärjistyivät sisällissodaksi, josta maa toipuu edelleen. Yli miljoona keskiafrikkalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. Heistä yli 500 000 on edelleen pakolaisina naapurimaissa Tshadissa, Kamerunissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja suunnilleen yhtä moni on paennut maan sisällä. YK:n mukaan yli puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Vuoden 2020 viimeisinä päivinä Keski-Afrikan tasavallassa järjestettiin vaalit. Vaalien alla teimme rauhantyötä varmistaaksemme, että kaikilla on yhtäläinen oikeus ja mahdollisuus äänestää. Kampanjoimme myös vihapuhetta ja väärää tietoa vastaan erityisesti nuorten keskuudessa. 70 nuorta sai koulutusta konfliktien ehkäisystä, huhujen pysäyttämisestä ja rauhankasvatuksesta. Lisäksi pidimme kuutta nuorille suunnattua rauhanryhmää.

Yhteistyötä Keski-Afrikan tasavallan opetusministeriön kanssa

KUA tekee tiivistä yhteistyötä maan opetusministeriön kanssa koulutuksen kehittämiseksi. Sisällissodan väkivaltaisuuksien aikana eri aseelliset ryhmittymät käyttävät kouluja tukikohtina. Suuri osa koulurakennuksista on pahoin vaurioitunut tai täysin tuhoutunut.

Maassa on huutava pula opettajista, sillä suuri osa heistä on paennut konfliktia naapurimaihin. KUA on kouluttanut paikallisten yhteisöjen vanhempien keskuudesta opettajia, jotta lapset saisivat heille kuuluvaa opetusta.

Yli puolet Keski-Afrikan tasavallan kansalaisista on lukutaidottomia. Siksi KUA tukee Keski-Afrikan tasavallassa myös aikuisten lukemaan oppimista. Lukutaidottomille naisille suunnattua lukutaito-opetusta järjestetään maan luoteisosassa Bozoumissa.

KUA:n koulutustyö keskittyy pääkaupunkia ympäröivään Ombella M’Pokon ja maan lounaisosien Sangha-Mbaérén, Mambere-Kadein ja Ouham-Penden maakuntiin.

Rauhantyötä ja toimeentulon tukemista

Pitkittynyt konflikti on tehnyt toimeentulon hankkimisesta epävarmaa. KUA tukee koulujen yhteyteen perustettuja vanhempainyhdistyksiä muun muassa koulumaksuissa, jotta vanhemmat olisivat sitoutuneita lastensa koulunkäyntiin. Vanhempia myös valistetaan koulutuksen tärkeydestä. Erityisesti tyttöjen lähettämistä kouluun painotetaan.

KUA edistää eri uskontoryhmien välistä dialogia ja on mukana rauhanvälityskoulutusten järjestämisessä. Lisäksi uskonnollisille johtajille ja imaameille on järjestetty koulutusta, joka on tukenut heidän taitojaan ja rooliaan rauhanvälittäjinä. Uskonnollisten johtajien on tutkittu olevan avainasemassa yhteisöjen välisen rauhan ylläpitämisessä.