Keski-Afrikan tasavalta

Keski-Afrikan tasavalta lukeutuu maailman hauraimpiin ja köyhimpiin maihin. Pitkään jatkuneet levottomuudet, poliittinen epävakaus ja etniset konfliktit ovat haitanneet maan kehitystä ja johtaneet peruspalveluiden ja yhteiskunnan rakenteiden rapautumiseen.

Kirkon Ulkomaanapu antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden koulutukseen konfliktista toipuvassa maassa ja auttaa yhteisöjä takaisin jaloilleen rauhantyötä ja toimeentuloa tukemalla.

KUA on ainoa Keski-Afrikan tasavallassa toimiva suomalainen kansalaisjärjestö.

keski-afrikan tasavallan lippu

Keski-Afrikan tasavalta

Väkiluku: 4,8 miljoonaa
Pääkaupunki: Bangui
Valuutta: Keski-Afrikan CFA-frangi
Kielet: ranska (virallinen), sango (kansalliskieli), muut paikalliset kielet (yli 80)
Uskonnot: kristityt 89,5 %, muslimit 9,5 %, alkuperäisuskonnoilla on maassa merkittävä rooli
KUA Keski-Afrikan tasavallassa: vuodesta 2013 lähtien

Keski-Afrikan tasavallan epävakaa historia

Ranskan entisen siirtomaan historiaa värittävät lukuisat konfliktit. Vuonna 2013 levottomuudet kärjistyivät sisällissodaksi, josta maa toipuu edelleen. Yli miljoona keskiafrikkalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. Heistä yli 500 000 on edelleen pakolaisina naapurimaissa Tshadissa, Kamerunissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja suunnilleen yhtä moni on paennut maan sisällä. YK:n mukaan yli puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Yhteistyötä Keski-Afrikan tasavallan opetusministeriön kanssa

KUA tekee tiivistä yhteistyötä maan opetusministeriön kanssa koulutuksen kehittämiseksi. Sisällissodan väkivaltaisuuksien aikana eri aseelliset ryhmittymät käyttävät kouluja tukikohtina. Suuri osa koulurakennuksista on pahoin vaurioitunut tai täysin tuhoutunut.

Maassa on huutava pula opettajista, sillä suuri osa heistä on paennut konfliktia naapurimaihin. KUA on kouluttanut paikallisten yhteisöjen vanhempien keskuudesta opettajia, jotta lapset saisivat heille kuuluvaa opetusta.

Yli puolet Keski-Afrikan tasavallan kansalaisista on lukutaidottomia. Siksi KUA tukee Keski-Afrikan tasavallassa myös aikuisten lukemaan oppimista. Lukutaidottomille naisille suunnattua lukutaito-opetusta järjestetään maan luoteisosassa Bozoumissa.

KUA:n koulutustyö keskittyy pääkaupunkia ympäröivään Ombella M’Pokon ja maan lounaisosien Sangha-Mbaérén, Mambere-Kadein ja Ouham-Penden maakuntiin.

Rauhantyötä ja toimeentulon tukemista

Pitkittynyt konflikti on tehnyt toimeentulon hankkimisesta epävarmaa. KUA tukee koulujen yhteyteen perustettuja vanhempainyhdistyksiä muun muassa koulumaksuissa, jotta vanhemmat olisivat sitoutuneita lastensa koulunkäyntiin. Vanhempia myös valistetaan koulutuksen tärkeydestä. Erityisesti tyttöjen lähettämistä kouluun painotetaan.

KUA edistää eri uskontoryhmien välistä dialogia ja on mukana rauhanvälityskoulutusten järjestämisessä. Lisäksi uskonnollisille johtajille ja imaameille on järjestetty koulutusta, joka on tukenut heidän taitojaan ja rooliaan rauhanvälittäjinä. Uskonnollisten johtajien on tutkittu olevan avainasemassa yhteisöjen välisen rauhan ylläpitämisessä.