Artikkelit

 • Somalimaa: Jokainen pisara talteen

  "Syksyllä satoi vain yhtenä päivänä, mutta onneksi kaksi vesisäiliötä oli juuri saatu korjattua”, Rajid Ibrahim kertoo.

  Maaseutukylissä ratkaistaan, miten Somalimaa selviää kuivuudesta. SOMALIMAA. Kameli kumartuu etsimään lehtiä pensaista, jotka vielä jaksavat kasvaa kuivassa maassa. Se näyttää jättiläiseltä kitukasvuisen pensaikon keskellä aavikoituneella savannilla. Somalimaassa kamelit ovat henkivakuutus. Onneksi 51-vuotiaalla Rajid Ibrahimilla on niitä monta. Hän on vaikutusvaltainen mies ja alaklaaninsa johtaja Baha Dhamalain kylässä Gunburahan alueella keskisessä Somalimaassa. ”Viime vuonna haimme vettä […]

 • Syyriasta paennut seitsemän tyttären äiti on aina pitänyt puolensa – sota pakotti aloittamaan taas alusta

  36-vuotias Yousra Feisal al-Hammad on luonteeltaan taistelija. Kotona Syyriassa Yousra työskenteli apteekissa ja asui onnellisesti perheensä kanssa kaksikerroksisessa talossa. Nyt hän jakaa huoneen seitsemän tyttärensä kanssa Jordanian Ammanissa. Tämä on hänen tarinansa.

 • Piispa Björn Vikström: Meillä on yhteinen vastuu eniten kärsivistä

  Tänä vuonna juhlimme satavuotiasta Suomea teemalla ”yhdessä”. Teema on haastava, koska yhteiskunnassa polarisaatio eri ryhmien välillä vaikuttaa kasvavan.

 • Kuivuus kalvaa kuin syöpä ja selviytyminen on kiinni pienistä asioista – esimerkiksi vesisäiliöistä

  Somalimaata vaivaa kuivuus – taas. Kuivuutta aiheuttava El Niño -ilmiö toistuu Afrikan sarven rannikolla säännöllisesti. Onko köyhällä maalla mitään mahdollisuutta varautua kuivuuteen niin, että sateeton kausi ei aina merkitsisi maailmanloppua?

 • 15 vuohta palautti innostuksen elämään

  "Haluan kiittää suomalaisia kaikesta saamastamme avusta. Toivon, että ette unohda meitä, jos kuivuus täällä jatkuu”, sanoo Fadumo Mohammed Rooble Adow yururan kylässä Somalimaassa.

  Ulkomaanapu jakoi yli 3700 vuohta Somalimaan maaseudulla vuonna 2015. Nyt niitä on jo moninkertainen määrä. Fadumo Mohammed Rooble, 50, johdattaa erilaisilla kankailla ja matoilla katettujen majojen välistä omalle takapihalleen Adow yururan kylässä keskellä Somalimaan maaseutua. Siellä, majojen keskellä määkii aitauksessa kymmenkunta erikokoista kiliä. Ne ovat Mohammed Rooblen, hänen yhdeksän lapsensa sekä isänsä ja äitinsä toimeentulon […]

 • Opetuksen kehittäminen Eritreassa alkaa opettajista

  ”Kun valmistun, haluan auttaa heikommassa asemassa olevia, erityisesti asunnottomia”, sanoo Ariam Yosief (vas). Keskellä Soliana Mebrahtu ja oikealla Sarou Zeru.

  Suljetussa Eritreassa on pulaa pätevistä opettajista. Hankalin tilanne on maaseudulla, missä asuu jopa 80 prosenttia maan väestöstä. Suomalaisen koulutusjärjestelmän hyviä puolia voidaan hyödyntää myös Eritreassa. ”Jerrycan, jerrycan”, eli bensakanisteri lapset lausuvat reippaasti opettajan perässä. On meneillään englannintunti kakkosluokkalaisille Sewran ala-asteen koulussa Eritrean pääkaupungissa Asmarassa. Opettaja näyttää kuvaa kanisterista ja kysyy mikä tässä on. Pikkuiset vastaavat […]

 • Kuukausilahjoittaja Ruut Hurtig: ”En vain osaa sulkea silmiäni maailman hädältä”

  Kuukausilahjoittaja

  ”Vaikka summa olisi pienikin, lahjoituksista voi silti kertyä merkittävä määrä”, Hurtig toteaa. ”Kuukausilahjoitus on niin vaivaton tapa auttaa.”

 • Veren haju Syyriassa syöpyi Mohammedin mieleen – pakomatka oli ”elämäni rumin päivä”

  Sota on pakottanut syyrialaisnuoret aikuistumaan liian varhain. Koulu on jäänyt kesken eikä leikkiin ole aikaa. Kirkon Ulkomaanapu haluaa antaa pakolaislapsille mahdollisuuden opiskeluun ja harrastuksiin – toivoon paremmasta tulevaisuudesta.

 • Pakolaislapset aloittavat koulun Kreikassa – oppilaat oppivat kerralla jopa kolmen kielen aakkoset

  Kreikalla on kiire saada 14 000 kouluikäistä pakolaista kouluun. Lapset ja nuoret ovat olleet vuosia poissa koulusta, ja koulutus on heidän tulevaisuutensa kannalta ratkaiseva.

 • ”Vain koulutus voi pelastaa lapsemme köyhyydeltä”

  Hirmumyrsky Nargis teki suuria tuhoja Myanmarissa Irrawaddy-joen suistoalueella sijaitsevassa Tu-Myaungin kylässä 2008. Nwe Kyi, 49, oli kiitollinen, että kaikki hänen kuusi perheenjäsentään selvisivät myrskystä hengissä. Elämä myrskyn tuhoamassa kylässä oli kuitenkin kovaa. Vaikka perheen isä Ko Maung Kyi, 50, uurasti riisipelloilla ja Nwe Kyi raatoi mitätöntä palkkiota vastaan istuttaen riisiä ja niittäen riisipeltoja, heillä ei […]