suurlaHJOITTAJA
TOM TUKIAINEN

suurlaHJOITTAJATOMTUKIAINEN

”Haluan auttaa siellä missä hätä on suurin”

Helsinkiläinen Tom Tukiainen on Kirkon Ulkomaanavun pitkäaikainen tukija ja suurlahjoittaja. Heikompien auttaminen on hänelle itsestäänselvyys ja hän myöntää välillä omatunnon kolkuttavan, kun itsellä on kaikki niin hyvin.

Koulutus, lapset ja nuoret tärkeitä tuen kohteita

”Kun on syntynyt hyväosaiseksi, on velvollisuus auttaa”, Tukiainen sanoo. ”Ihminen ei pysty valitsemaan olosuhteita, joihin syntyy. Jollekin käy hyvä tuuri, jollekin huono”.

Tukiainen on lahjoittanut vuosien varrella useisiin eri Kirkon Ulkomaanavun kohteisiin, viimeksi pakolaisten koulutukseen, toimeentuloon ja ruokaturvaan Etelä-Sudanissa. Koulutus, lapset ja nuoret ovatkin hänelle tärkeitä tuen kohteita.

”Tulevaisuus köyhissä maissa paranee ratkaisevasti, kun väestö on koulutettua”, Tukiainen perustelee. Hän on lahjoittanut myös katastrofeihin, mutta haluaa tukea kehitysyhteistyötä pitkäjänteisesti.

”Akuuttiin hätään pitää voida reagoida, mutta on tärkeää auttaa myös pitkällä tähtäimellä.”

Osakkeiden lahjoittaminen on helppoa

Tukiainen lahjoittaa usein osakkeita, ja pitääkin osakelahjoittamista erinomaisena tapana auttaa. ”Koko kuvio on niin helppo, kun käytännössä Kirkon Ulkomaanapu hoitaa lähes koko prosessin.”

Lahjoituksena saadut osakkeet ja arvo-osuudet voidaan realisoida ilman veroseuraamuksia. Yleishyödyllisenä järjestönä Kirkon Ulkomaanapu ei maksa lahjaveroa vastaanottaessaan lahjoituksena saatuja osakkeita tai arvo-osuuksia. Myöskään lahjoittajan ei tarvitse maksaa veroa mahdollisesta osakkeiden arvonnoususta.

”Osakelahjoittamisessahan hyötyy lahjan antaja ja saaja”, Tukiainen sanoo.

Tukiainen haluaa kannustaa ihmisiä auttamaan ja uskoo, että tahto tukea heikompia periytyy myös hänen omille lapsilleen. ”On tärkeää näyttää esimerkkiä ja auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat”, Tukiainen sanoo.

”Auttamalle heikompia luomme vastavoimaa lisääntyvälle itsekkyydelle, suvaitsemattomuudelle ja rasismille. Jos vain katsomme sivusta emmekä tee mitään, saa vihapuhe vallan.”