Toimeentulo

Työpaikat, yrittäjyys ja toimeentulon elpyminen katastrofin jälkeen ovat toimeentulotyömme kärjet. Työ keskittyy erityisesti naisiin ja nuoriin.

Kirkon Ulkomaanavun toimeentulotyön tavoitteena on vähentää köyhyyttä edistämällä kestävää taloudellista kehitystä, josta pääsevät osalliseksi myös eri tavoin marginaalissa olevat ihmiset.

KUA pyrkii tukemaan erityisesti naisten, nuorten ja pakolaisten tulonhankintaa, yrittäjyyttä ja työllistymistä. Teemme yhteistyötä yksityissektorin kanssa ja vaikutamme rakenteisiin, jotka tuottavat sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta.

Muutos lähtee ruohonjuuritasolta

Paikallisia elinkeinoja vahvistavat kylätason organisaatiot ovat hyödynsaajamäärillä mitaten KUA:n toimeentulotyön tärkein kohde. Tällaisia organisaatioita ovat muun muassa tuottajien yhteenliittymät, osuuskunnat ja osuuskassat sekä yhteisten resurssien käyttöä ohjaavat kyläkomiteat. Kyläpankit ja osuuskassat vahvistavat paikallistaloutta tarjoamalla rahoituspalveluita kehittyvän yritystoiminnan ja maatalouden tarpeisiin.

Katastrofitilanteissa tuemme paikallisen elinkeinotoiminnan toipumista ja ihmisten nopeaa paluuta normaalielämään myös toimeentulomahdollisuuksien osalta.

Keskeinen mittari toimeentulon parantumiselle on yritysten ja työpaikkojen syntyminen. Yrittäjyys onkin KUA:n toimeentulotyön selkeä kasvualue. Ohjelmamaissamme panostetaan erityisesti naisten ja nuorten yrittäjyyden tukemiseen. Ugandassa ja Jordaniassa erityisryhmänä ovat pakolaisnuoret. Tuorein aluevaltaus on neuvojien ja valmentajien koulutus yrittäjyyshankkeiden tarpeisiin.