Hartausmateriaalit

Hartausmateriaalit

Kuvahartaus

Hartauden kuvat ja tekstit kertovat KUA:n työstä eri puolilla maailmaa. Hartaus perustuu Kirkon Ulkomaanavun vuoden 2022 seinäkalenteriin kuviin ja kuvateksteihin, mutta ne ovat jatkuvasti ajankohtaisia eikä kansilehden vuosiluku rajaa upeiden kuvien käyttöä.

Voit heijastaa kuvat seinälle, tai voit käyttää paperisen seinäkalenterin kuvia/ tulostaa power point -esityksen kuvat käyttöösi. Rukoushetken voi rakentaa esim 1-2 kuvan ympärille täydentäen tekstiin sopivalla virrellä ja/tai Raamatun tekstillä.

Pieni toivon vaellus

Pieni toivon vaellus on Kirkon Ulkomaanavun aiempien pyhiinvaellusmateriaalien pohjalta koottu aineisto, jota voi hyödyntää sekä lyhyellä vaelluksella että yhdessä paikassa toteutettavana yhteisenä työskentelynä. Vaelluksen sisällöt nousevat KUA:n teemoista oikeus kestävään toimeentuloon, oikeus laadukkaaseen koulutukseen ja oikeus rauhaan.

Maailman pakolaispäivä 20.6. – esirukous

Kansainvälistä YK:n pakolaispäivää vietetään 20.6. Kirkkohallitus, Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto ovat yhteistyössä v.2020 valmistaneet rukouksia, joita voit hyödyntää edelleen seurakuntasi jumalanpalveluksissa. Rukoukset ovat käyttökelpoisia myös muissa yhteyksissä, kun seurakunta haluaa muistaa pakolaisia.

Hartauksia rauhasta

Rauha-hartaushaineistot-tunnus

Hartauksia rauhasta on kokoelma hartaustekstejä ja rukouksia. Käytä valmiina hartaustekstinä tai omien ajatusten virikkeenä.

Rukouksia Kirkon Ulkomaanavun kolehtipyhinä

Kirkon Ulkomaanavun kolehtipyhiin on tehty rukouksia liitettäväksi yhteiseen esirukoukseen. Rukoukset sopivat käytettäväksi muulloinkin, kun seurakunta haluaa muistaa kaukana olevia lähimmäisiä.

Laskiaissunnuntaina 14.2.2021

Pyhä Jumala,

Sinulle ei ole vierasta, miten monin tavoin ihmiskuntamme ja meitä ympäröivä luonto kärsii joka
hetki. Katso puoleemme ja auta meitä.

Anna meille anteeksi kaikki se tuho, jolla rikomme sinun luomaasi. Anna meille anteeksi, että
väsymme loppumattomaan hätään ja katsomme lähimmäistemme ohi.

Luo meihin uutta voimaa ja periksi antamatonta halua korjata ja rakentaa maailmaa, jossa
kukaan ei jää yksin hädän keskellä.

Pyydämme sinun siunaustasi kaikille katastrofien ja kriisien keskellä eläville ja heitä auttaville.

Aamen.

Palmusunnuntaina 28.3.2021

Pyhä Jumala,

tuomme sinun eteesi lähimmäisemme, jotka asuvat meistä kaukana ja joiden elämä on monista
syistä hankalaa tai jopa umpikujassa.

Sinä voit muuttaa maailmaa meidän kauttamme ─ me voimme muuttaa maailmaa sinun avullasi.

Siunaa työ, jota Kirkon Ulkomaanapu tekee maailman köyhimpien ihmisten parissa ja hyväksi.

Aamen.

Toisena sunnuntaina helluntaista 6.6.2021

Pyhä Jumala,

tuomme sinun eteesi lapset ja nuoret, joiden unelma on päästä kouluun, oppia lukemaan ja
laskemaan, saada peruskoulun päästötodistus ja ammattitutkinto.

Tuomme sinun eteesi äidit ja isät, joiden sydän on huolia täynnä lastensa tulevaisuuden vuoksi, kun koulunkäynti on syystä tai toisesta vaikeaa tai kokonaan keskeytynyt.

Auta meitä sinnikkäästi rakentamaan maailmaa, jossa jokaisella on mahdollisuus opiskella, oppia, kehittyä ja kasvaa, tuntea elämänsä merkitykselliseksi ja saada lahjansa käyttöön.

Siunaa työ, jota Kirkon Ulkomaanapu tekee koulujen, oppilaiden, opettajien ja kouluyhteisöjen jäsenten kanssa ja hyväksi.

Aamen.

Laskiaissunnuntaina 23.2.2020

Pyhä Jumala,

Me rukoilemme sotaa pakenevien, kotinsa taakseen jättäneiden ja rauhaa kaipaavien puolesta. Me rukoilemme lasten puolesta, joiden leikkikenttinä ovat sodan runtelemat maat.

Me rukoilemme aikuisten puolesta, joiden toivo paremmasta uhkaa hiipua.

Me rukoilemme vanhusten puolesta, jotka pelkäävät ja kärsivät sodan tuhoista.

Muuta rukouksemme toiminnaksi, avuksi lähimmäisillemme: ruuaksi ja vedeksi, patjoiksi ja vilteiksi, suojaksi ja yösijoiksi, lääkkeiksi ja kouluiksi.

Varjele meitä kyynistymästä ja kadottamasta uskoamme siihen, että sinun rakkautesi ja armosi avulla me voimme toimia rauhanrakentajina omalla paikallamme tässä maailmassa.

Aamen.

Pääsiäissunnuntaina 12.4.2020

Pyhä Jumala,

samalla kun koronavirus levittää huolta ja kärsimystä omassa tai lähipiirimme elämässä, se ajaa ahtaalle lähimmäisemme myös ulkomailla. Avaa silmämme ja sydämemme näkemään, että maailma on yhteinen ja jokaisen ihmisen elämä arvokas.

Rukoilemme hauraissa valtioissa ja haavoittuvassa asemassa elävien ihmisten puolesta.

Rukoilemme pakolaisten puolesta, jotka ovat joutuneet luopumaan kodistaan ja toimeentulostaan ja ovat toisten ihmisten avun varassa.

Rukoilemme lasten ja nuorten puolesta, joiden mahdollisuus käydä koulua on monien esteiden takana.

Rukoilemme yrittäjinä toimivien naisten puolesta, jotta he jaksaisivat sitkeästi vastoinkäymisistä huolimatta.

Rukoilemme perheenisien, vanhusten sekä yksinelävien puolesta – luo sinä koteihin ja yhteisöihin rakkautta ja huolenpitoa.

Me huokaamme puoleesi, Jumala. Sinä näet luomasi maailman ja meidät sen osana. Auta ja ohjaa, jotta voisimme tehdä parhaamme, kukin omilla kyvyillämme lähimmäistemme hyväksi, lähellä ja kaukana.

Aamen.

Kuudes sunnuntai pääsiäisestä 24.5.2020

Pyhä Jumala,

Me kiitämme luomastasi maailmasta, jossa on mahdollisuus käydä koulua ja oppia uutta.

Me rukoilemme turvallisen koulunkäynnin ja laadukkaan opetuksen puolesta.

Tuomme sinun eteesi lapset ja nuoret, joiden opiskelumahdollisuudet ovat rajoittuneet eri syistä. Sinä näet oppilaat, joiden koulutie on katkennut köyhyyden tai pakolaisuuden vuoksi ja jotka kurovat umpeen menetettyjä opintovuosia Kirkon Ulkomaanavun tukemissa kouluissa.

Me rukoilemme koulujen opettajien puolesta, jotka yrittävät parhaansa vaatimattomissa olosuhteissa.

Me pyydämme voimia ja luottamusta vanhemmille, joita huolettaa oma ja lastensa tulevaisuus.

Me kiitämme luomastasi maailmasta, jota me ihmiskuntana voimme yhdessä rakentaa oikeudenmukaisemmaksi.

Anna tarvittava viisaus ja rakkaus, jotta osaisimme suunnata tahtomme ja voimamme kaikkien ihmisten hyväksi, lähellä ja kaukana.

Aamen.

Kirkastussunnuntaina 26.7.2020

Pyhä Jumala,

Sinä olet luonut kaikki ihmiset tasa-arvoisiksi. Ahneus ja vallanhimo houkuttavat meitä rohmuamaan itsellemme sellaista, joka ei meille kuulu. Olemme itsekkäitä, emmekä aina kykene vastustamaan kiusausta, vaan käytämme hyväksi heikommassa asemassa olevien lähimmäistemme tilannetta.

Auta meitä muuttamaan käytöstämme.

Me tuomme sinun eteesi yhteisöjemme, yhteiskuntiemme ja koko maailman rakenteisiin pesiytyneen vääryyden, joka pitää ison osan ihmisistä köyhinä, osattomina, turvattomina ja nälkäisinä.

Siunaa työ, jota Kirkon Ulkomaanapu tekee, jotta jokaisella ihmisellä olisi samat oikeudet ja mahdollisuudet luomassasi maailmassa.

Aamen.

Ensimmäisenä adventtina 29.11.2020

Pyhä Jumala,

Tuomme sinun eteesi ihmiset, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, ammattinsa ja toimeentulonsa, kylänsä, kaupunkinsa tai maansa.

Tuomme sinun eteesi ihmiset, jotka pakenevat väkivaltaa tai sen uhkaa ja ovat lähteneet pakomatkalle, jonka suunnasta ja kestosta ei ole tietoa.

Tuomme sinun eteesi lapset, jotka joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin tärkeinä kasvun vuosinaan, vanhemmat, jotka miettivät, millä ruokkia perheen nälkäiset, vanhukset, jotka surevat ja pelkäävät.

Tuomme sinun eteesi ihmiset, jotka tarjoavat ruokaa, juomaa ja suojaa pakolaisille; ihmiset, jotka rakentavat koteja ja kouluja tuhottujen tilalle, ihmiset, jotka tekevät rauhan tekoja, osoittavat hyvää tahtoa ja luovat maailmaan toivoa.

Tuomme sinun eteesi itsemme, joita maailman kesto-ongelmat uuvuttavat tai kyynistävät. Näytä sinä, missä minä voin toimia sen sijaan, että seuraan sivusta. Vala sinä minuun luottamusta parempaan tulevaisuuteen, jotta minulla olisi antaa niille, joilta on viety kaikki.

Tulemme sinun eteesi ja pyydämme: siunaa tätä maailmaa.

Aamen.

Vanha mies hymyilee.
Kuva: Paul Jeffrey.