Materiaalia globaalikasvatukseen

Toisenlainen Lahja

Materiaali sopii ryhmien kanssa työskentelyyn. Voit käsitellä ihmisarvoon ja lähimmäisten auttamiseen liittyviä teemoja sekä tutustua Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiseen Lahjaan esimerkiksi seurakunnan erilaisissa toimintaryhmissä ja kouluissa.

Lataa materiaali tästä (PDF) Toisenlainen Lahja -materiaali ryhmien kanssa työskentelyyn

Power point -esitys täydentää materiaalia. Sen avulla voit helposti kertoa, miten Toisenlainen Lahja auttaa ja miten apu menee perille. Esitys sisältää kuvia, tietoa ja tarinoita sekä vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Lataa ppt-esitys tästä Toisenlainen Lahja ilahduttaa kehitysmaissa -ppt-esitys

 

Rauhan tekijät

Changemakerin uuden (2018) Rauhan tekijät -materiaalin avulla voit käsitellä rauhankysymyksiä nuorten kanssa innostavalla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Oppaaseen on koottu asiatietoa erilaisten globaalien kysymysten vaikutuksista rauhaan, hauskoja ja monipuolisia rauhateemaisia harjoituksia, eripituisia tuntisuunnitelmia, pohdintoja ja linkkivinkkejä. Materiaalista löytyy lisäksi kolme valmista rauhateemaista hartautta erilaisissa tilanteissa käytettäväksi.

Lataa Rauhan tekijät -materiaali (pdf, aukeaa uuteen ikkunaan). Materiaali on ilmainen.

Lisää Changemakerin globaalikasvatusmateriaalia löydät tästä.

Peace United

Peace United -oppituntimateriaalin avulla voit käsitellä nuorten kanssa ajankohtaisia aiheita, kuten sota ja rauha, nuorten radikalisoituminen ja syrjäytyminen.

Peace United oppituntimateriaali

 

 

 

Toivon vaellus

Pyhiinvaellusmateriaali tutustuttaa kansainväliseen diakoniaan tehtävien, rukousten ja kehitysmaiden ihmisistä kertovien tarinoiden ja lyhytfilmien kautta. Toivon vaellus ohjaa katsomaan lähimmäiseen ja auttaa nuorta vahvistumaan rakkaudessaan lähimmäisiinsä. Materiaali yhdistää pyhiinvaelluksen ja kansainvälisen diakonian. Se tukee opetusta, jossa pohditaan toimimmeko vastuullisesti suhteessa toisiin ja elämäntavoiltamme suhteessa luomakuntaan.

Toivon vaellus – pyhiinvaellusmateriaali rippikouluun ja nuorten toimintaan

Toivon vaellus -materiaali rippikouluihin ja nuorten toimintaan on julkaistu vuonna 2011 ensimmäisen, vuonna 2007 julkaistun Toivon vaelluksen pohjalta.  Vuonna  2015 ilmestyy Toivon vaellus -materiaali päivitettynä muutamilla uusilla tiedoilla, kuvilla ja tehtävillä.

Pohdintaa ja porinaa I

Olemme asiantuntijavoimin laatineet materiaaleja, joiden avulla voit herättää keskustelua, tutustua köyhimpien maiden lasten ja nuorten arkeen ja haastaa tekoihin ihmisarvon toteutumisen puolesta.

pohdintaa ja porinaa1

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä tai oppitunnilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Nuoren omien arvojen tunnistaminen ja maailmankatsomuksen taustasyiden ymmärtäminen
    Arvohuutokauppa
  • Autetuksi tuleminen ja toisten auttamisen merkitys
    Auttaminen

Pohdintaa ja porinaa II

Tehtävät herättävät ajatuksia ja toimivat pohjana keskusteluille nuorten arvomaailmasta, koulutuksen merkityksestä, luonnonvarojen käytöstä ja ihmisoikeuksista.

pohdintaa ja porinaa2

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä/oppitunneilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Köyhyyden syiden ja seurauksien pohtiminen Suomessa ja Haitissa
    Ongelmapuu