Materiaalia globaalikasvatukseen

Toisenlainen Lahja

Materiaali sopii ryhmien kanssa työskentelyyn. Voit käsitellä ihmisarvoon ja lähimmäisten auttamiseen liittyviä teemoja sekä tutustua Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiseen Lahjaan esimerkiksi seurakunnan erilaisissa toimintaryhmissä ja kouluissa.

Lataa materiaali tästä (PDF) Toisenlainen Lahja -materiaali ryhmien kanssa työskentelyyn

Power point -esitys täydentää materiaalia. Sen avulla voit helposti kertoa, miten Toisenlainen Lahja auttaa ja miten apu menee perille. Esitys sisältää kuvia, tietoa ja tarinoita sekä vinkkejä aiheen käsittelyyn.

Lataa ppt-esitys tästä Toisenlainen Lahja ilahduttaa kehitysmaissa -ppt-esitys

Rauhan tekijät

Changemakerin uuden (2018) Rauhan tekijät -materiaalin avulla voit käsitellä rauhankysymyksiä nuorten kanssa innostavalla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Oppaaseen on koottu asiatietoa erilaisten globaalien kysymysten vaikutuksista rauhaan, hauskoja ja monipuolisia rauhateemaisia harjoituksia, eripituisia tuntisuunnitelmia, pohdintoja ja linkkivinkkejä. Materiaalista löytyy lisäksi kolme valmista rauhateemaista hartautta erilaisissa tilanteissa käytettäväksi.

Lataa Rauhan tekijät -materiaali (pdf, aukeaa uuteen ikkunaan). Materiaali on ilmainen.

Lisää Changemakerin globaalikasvatusmateriaalia löydät tästä.

Peace United

Peace United -oppituntimateriaalin avulla voit käsitellä nuorten kanssa ajankohtaisia aiheita, kuten sota ja rauha, nuorten radikalisoituminen ja syrjäytyminen.

Peace United oppituntimateriaali

 

 

Rohkeita tekoja vuodesta 1947 -ohjelma

Rohkeita tekoja ihmisarvon puolesta vuodesta 1947 -ohjelma on osa Kirkon Ulkomaanavun 70v. juhlavuotta. Osallistuja saa pysähtyä kuvien, musiikin ja tarinoiden äärelle, jossa apu kohtaa hädässä olevan ja saaja auttaa antajaa. Ohjelman kesto on 45 minuuttia. Esitys sopii sisällöksi seurakunnan monenlaiseen kokoavaan toimintaan (srk-iltaan kirkossa, päiväpiiriin jne).

Ohjelma sisältää KUA:n verkkosivuilta ladattavan kuvaesityksen sekä tekstiosuuden. Tekstiosuudesta löytyy ohjelmaan sisältyvät musiikkiehdotukset, mutta mukana oleva muusikko voi valita (virsiä lukuun ottamatta) esitykseen vaihtoehtoisesti muita kappaleita. Musiikin voi toteuttaa muusikon valitsemalla soittimella.

Lataa tästä tekstiosuus (PDF): Rohkeita tekoja vuodesta 1947 -ohjelma_TEKSTIT

Lataa tästä kuvaesitys (PPT): Rohkeita tekoja vuodesta 1947 – ESITYS

 

Pohdintaa ja porinaa I

Olemme asiantuntijavoimin laatineet materiaaleja, joiden avulla voit herättää keskustelua, tutustua köyhimpien maiden lasten ja nuorten arkeen ja haastaa tekoihin ihmisarvon toteutumisen puolesta.

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä tai oppitunnilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Nuoren omien arvojen tunnistaminen ja maailmankatsomuksen taustasyiden ymmärtäminen
    Arvohuutokauppa
  • Autetuksi tuleminen ja toisten auttamisen merkitys
    Auttaminen

Pohdintaa ja porinaa II

Tehtävät herättävät ajatuksia ja toimivat pohjana keskusteluille nuorten arvomaailmasta, koulutuksen merkityksestä, luonnonvarojen käytöstä ja ihmisoikeuksista.

pohdintaa ja porinaa2

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä/oppitunneilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Köyhyyden syiden ja seurauksien pohtiminen Suomessa ja Haitissa
    Ongelmapuu