Torstait mustissa
-kampanja

Torstaitmustissa-kampanja

Kirkkojen maailmanneuvoston kampanja Torstait mustissa vastustaa seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa.

Kampanjan sisältö ja materiaalit

Mistä on kyse?

Kampanjan idea on yksinkertainen: pukeudu torstaisin mustaan. Tämä ele muistuttaa meitä jokaista vastuustamme vastustaa seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa sekä varmistaa, että kaikki ihmiset sukupuolesta riippumatta ovat turvassa väkivallalta kodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja kaikkialla yhteiskunnassamme.

Musta väri kuvaa kampanjassa sinnikkyyttä ja vastarintaa.

Sukupuoleen perustuva väkivalta on valitettava tosiasia jokaisessa maailman maassa. Tämä väkivalta jää kuitenkin usein piiloon ja sen uhrit yksin pelkäämään leimautumista ja lisää väkivaltaa.

Pukeutumalla torstaisin mustaan

  • olet osa maailmanlaajuista kirkkojen liikettä
  • vastustat asenteita ja käytäntöjä, jotka mahdollistavat seksuaalisen väkivallan
  • osoitat kunnioitusta ja solidaarisuutta epäoikeudenmukaisuuden ja väkivallan uhreille sekä
  • rohkaiset muita liittymään mukaan.
Kokomustiin pukeutuneiden henkilökunnan jäsenten kuvagalleria Teamsissa.
Kirkon Ulkomaanavun henkilökuntaa osallistuu kampanjatilaisuuteen Teamsissa.

Osallistu kampanjaan

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on mukana kampanjassa ja haluaa tehdä sitä tunnetuksi myös Suomessa. Siksi haastamme seurakuntia mukaan ilmaisemaan tukensa sekä keskustelemaan aiheesta seurakunnan toiminnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Osoita tukesi ja pukeudu mustaan

Kampanjaan voi osallistua yksinkertaisesti pukeutumalla torstaisin mustaan, ottamalla kuvan ja jakamalla sen Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa tunnisteilla #ThursdaysinBlack, #WCC, @oikoumene ja @kirkon_ulkomaanapu.

Ugandan maatoimistomme osallistuu kampanjaan poseeraamalla pihalla mustiin pukeutuneina.
Ugandan toimistomme osallistuu kampanjaan.

Kangasjulisteiden tekeminen

Kangasjulisteita tekemällä sukupuolittunutta väkivaltaa voi käsitellä luovalla tavalla eri ikäisten ja erilaisten ryhmien kanssa. Osallistujat voivat kuvittaa kangasjulisteet haluamallaan tavalla, esimerkiksi piirtäen, maalaten tai kirjoittamalla niihin jonkin viestin. Julisteiden tekemisen aikana voi käydä keskustelua sukupuolittuneesta väkivallasta ja keinoista, miten siihen voisi puuttua, mutta kankaiden maalaaminen ja aiheen käsittely taiteen kautta on myös yksinään vaikuttava tapa osallistaa ihmisiä kampanjaan.

Kangasjulisteiden tekeminen on ollut yksi tavoista tehdä Torstait mustissa -kampanjaa näkyväksi sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Aiemmin kangasjulisteita kerättiin eri maista osaksi ”Solidaarisuuden ja vastarinnan vesiputous” -nimistä teosta, joka koottiin syyskuussa 2022 Saksassa järjestetyyn Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen. Vaikka julisteiden kerääminen osaksi maailmanlaajuista kampanjaa on päättynyt, on niiden maalaaminen ja paikallisten näyttelyiden järjestäminen edelleen hyvä tapa nostaa kampanjaa ja sen tärkeää aihetta esille.

Kangasjulisteiden tekemiseen tarvitset:

  • 30 cm x 30 cm kokoisia paloja kangasta, esim. tukevaa puuvillakangasta (myös lakanakangas toimii). Kankaan, jolle juliste maalataan, tulisi olla mieluiten musta, valkoinen tai violetti.
  • Tekstiilin kuvittamiseen sopivia värejä. Kangasmaaleja tai -tusseja saa askartelukaupoista, mutta myös muunlaiset askartelumaalit ja tussit voivat toimia.
  • Kankaita kuvittaessa sen reunoihin on hyvä jättää n. 1 cm tyhjää kangaspalojen yhteen liittämiseksi.

Mikäli osallistujat haluavat, he voivat myös kirjoittaa työnsä oheen lyhyen kuvauksen, kuka kyseisen kangasjulisteen on tehnyt ja millainen tarina siihen liittyy tai millaisia ajatuksia sen tekeminen herätti. Valmiista töistä voi ottaa valokuvia ja jakaa niitä sosiaalisessa mediassa. Kangasjulisteista voi koota myös näyttelyn esimerkiksi johonkin seurakunnan tilaan.

Katso videolta kokemuksia Siuntion suomalaisesta seurakunnasta, jossa kangasjulisteita on jo tehty erilaisten ryhmien kanssa.

Torstait mustissa -video: kangasjulisteet Siuntion suomalaisessa seurakunnassa

Kampanjan lähettiläät Suomessa

Suomessa kampanjan lähettiläinä toimivat arkkipiispa Tapio Luoma ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg. Lisää heidän näkemyksistään alla.

Arkkipiispa Luoman kampanjavideo ja rukous naistenpäivänä 2021

Kampanjakuva kehoaan suojelevasta lapsesta, jonka päällä teksti "Kunnes jokainen voi elää turvassa lyöntejä pelkäämättä." Rukous: Jumala, anna sydämiimme levottomuuden piikki, kunnes alistava nöyryys ja toisten määrittelemät roolien pakkopaidat on revitty, kunnes jokainen voi elää turvassa lyöntejä pelkäämättä, kunnes syrjivät ja eriarvoistavat rakenteet on hajotettu. Vasta sitten anna sydämiimme rauha."

KUA:n toiminnanjohtaja Jouni Hembergin video ja rukous naistenpäivänä 2021

Raamattutyöskentelyt ja rukoukset

Täältä löydät muutamia tuottamiamme aineistoja, joita voi hyödyntää sukupuolittunutta väkivaltaa käsiteltäessä.

Lataa tästä käyttöösi

Kirkkojen maailmanneuvoston sivuilta löytyy lisäksi useita englanninkielisiä raamattutyöskentelyjä ja rukouksia. Tutustu materiaaleihin KMN:n sivuilla.

Esimerkkejä KUA:n työstä

Kirkon Ulkomaanapu on huomioinut sukupuolittuneen väkivallan vastaiset toimet läpileikkaavasti omassa ohjelmatyössään. Tästä osiosta löydät esimerkkejä, millä eri tavoin seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa pyritään ohjelmatyössämme ehkäisemään.

Torstait mustissa -video: KUA:n työ Nepalissa sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan
Torstait mustissa-video: Ugandassa tietoisuutta sukupuolittuneesta väkivallasta lisätään monin eri keinoin
Torstait mustissa-video: Mahdollisuus toimeentuloon pienentää sukupuolittuneen väkivallan riskiä Myanmarissa

Mitä on sukupuolittunut väkivalta ja mitä KUA tekee sen estämiseksi? Lue lisää tästä artikkelista.

Some- ja muut materiaalit

Täältä voit ladata käyttöösi Kirkon Ulkomaanavun tuottamia Torstait mustissa -materiaaleja, kuten erilaisia someviestintään sopivia kuvia.

Verhon läpi näkyvä henkilö, rukous ja tietoa Torstait mustissa -kampanjasta
Varjossa oleva henkilö, raamatunlause ja tietoa Torstait mustissa -kampanjasta
Torstait mustissa -kampanjakuva
Torstait mustissa -virtuaalinen taustakuva
Torstait mustissa -kampanjan -taustakuva esim. Teams-kokouksissa käytettäväksi

Lisätietoja Torstait mustissa -kampanjasta:

Sini Tyvi, kirkollisten ja ekumeenisten suhteiden asiantuntija,
sini.tyvi@kua.fi, 050 475 4337