Vapaaehtoistyöllä ruokahävikkiä vastaan

Santeri Lehtonen.
Santeri Lehtonen uskoo hävikkiruokakaupan menestyvän myös Suomessa. ”Kannustan kaikkia ostamaan WeFoodin virtuaaliosakkeen.” Kuva: Sari Soininen

Santeri Lehtonen paiski Tanskassa vapaaehtoistöitä hävikkiruokakaupassa. Kesällä hän myi virtuaaliosakkeita, jotta samanlainen kauppa saataisiin myös Helsinkiin.

Santeri Lehtonen, 27, kuuli hävikkiruokakauppa WeFoodista ensimmäisen kerran vuosi sitten, kun hän muutti opintojen perässä Kööpenhaminaan.

”Etsin opiskelujen ohelle pätkätöitä tai vapaaehtoishommia, kun kuulin WeFoodista. Hävikkiruokakauppa oli käynnistynyt Tanskassa vauhdilla, ja parhaillaan perustettiin toista myymälää Nørrebrohon. Ensimmäiset kaksi viikkoa maalasimme seiniä ja kiinnitimme hyllyjä paikoilleen”, Santeri kertoo.

WeFood on Kirkon Ulkomaanavun tanskalaisen sisarjärjestön DanChurchAidin konsepti, jossa yrityksiltä yli jäävää hävikkiruokaa tai lahjoituksina saatuja tuotteita myydään hävikkiruokakaupassa.

Myymälöitä pyöritetään vapaaehtoisvoimin, tuotteiden hinnat ovat aina tavallisia markettihintoja halvemmat ja tuotto käytetään kehitysyhteistyöhön.

Nørrebron myymälä avattiin joulukuussa 2016 ja kevään mittaan Santeri teki myymälässä muutaman vapaaehtoisvuoron viikossa. Kun hän toukokuussa kuuli, että myös Helsinkiin suunnitellaan hävikkiruokakauppaa, hän tiesi heti haluavansa olla mukana.

Suomen-lomallaan elokuussa Santeri myi WeFoodin virtuaaliosakkeita kesätapahtumissa.

Joukkorahoitus avaa kaupan

KUA on käynnistänyt Suomessa hävikkiruokakaupan avaamiseksi joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena on myydä 10 000 virtuaaliosaketta.

Tähän mennessä virtuaaliosakkeita on myyty noin 1 500 kappaletta. Tanskassa WeFood on saavuttanut suuren suosion ja kolmas hävikkiruokakauppa avataan pian. Santeri uskoo WeFoodin menestyvän myös Suomessa.

”Helsingissä ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita WeFoodista ja uskon, että hävikkiruokakaupasta tulee iso juttu, kunhan se aukeaa. Nyt tarvitaan kuitenkin lisää rahoitusta, jotta kauppa saadaan pystyyn. Kannustan kaikkia ostamaan WeFoodin virtuaaliosakkeen.”

Myös Suomessa hävikkiruokakaupan tuotoilla tuetaan KUA:n kehitysyhteistyötä. ”Sekä KUA että Dan Church Aid ovat todella hienoja järjestöjä ja tekevät tärkeää työtä. Molemmat pystyvät toimimaan sellaisissa maissa ja paikoissa, joissa monet muut avustusjärjestöt eivät pysty työskentelemään. Sitä kannattaa ehdottomasti tukea”, Santeri sanoo.

WeFood-virtuaaliosakkeen voi ostaa tekstaamalla WEFOOD numeroon 16499 (15 euroa).

Teksti: Noora Jussila

Juttu on julkaistu ensin Tekoja 3/2017-lehdessä.