Ukraina

Ukrainan kartta

Kirkon Ulkomaanavun työ Ukrainassa keskittyy koulutukseen, psykososiaaliseen tukeen ja jälleenrakentamiseen. Keväällä 2022 alkanut sota on vaurioittanut tuhansia ja tuhonnut satoja koulurakennuksia.

Kirkon Ulkomaanapu perusti vuonna 2022 Ukrainaan maatoimiston, jonka työ keskittyy koulutukseen. Sota on tuhonnut ja vaurioittanut kouluja ympäri Ukrainaa. Opetus on kärsinyt ja sekä oppilaiden että opettajien psykososiaalinen hyvinvointi on koetuksella vaikeassa tilanteessa. Sähkökatkot häiritsevät opetusta, ja osa kouluista on täysin kylmillään. 

Kirkon Ulkomaanapu kunnostaa sodasta kärsineitä kouluja esimerkiksi vaihtamalla ikkunoita ja muita osia rikkoutuneiden tilalle. Varustelemme koulujen pommisuojia niin, että niissä on hyvä opiskella ja oleilla ilmahälytysten aikana. Koulutamme opettajia ja koulupsykologeja ja panostamme lasten ja aikuisten psykososiaaliseen hyvinvointiin. Lisäksi toimitamme kouluihin niiden tarvitsemia välineistöjä, kuten opiskelutarvikkeita, urheiluvälineitä ja generaattoreita.

 

Väkiluku: 43,1 miljoonaa (joulukuussa 2022)
Pääkaupunki: Kiova
Valuutta: Ukrainan hryvnia
Kielet: Ukraina (virallinen) ja venäjä
Uskonnot: Ukrainan ortodoksinen kirkko (Kiovan patriarkka) 44,2%, Ukrainan ortodoksinen kirkko (Moskovan patriarkka) 20,8 %, Ukrainan kreikkalaiskatolilainen kirkko 11 %, muut 24 %.
KUA Ukrainassa: Vuodesta 2022.
TUKEA SAANEET 2022: 18 400 (naisia 10 050)

Työmme tuloksia

45 299

lasta hyötyy KUA:n ja kumppanijärjestöjen EU-rahoitetusta koulutustyöstä.

Kuvituskuva vanhemmista ja lapsesta.

5 872

lasta ja nuorta osallistui KUA:n kesäkerhoihin Tšernihivssä kesällä 2022. Kerhoissa leikittiin, pelattiin ja urheiltiin yhdessä vaikean kevään jälkeen.

Graafinen kuva kouluttajasta.

71

opettajaa ja koulupsykologia osallistui psykososiaalisen tuen koulutukseen kesällä 2022.

EU-rahoitteinen yhteisprojekti panostaa lapsiin ja opettajiin

Kirkon Ulkomaanapu johtaa Ukrainassa koulutusaiheista projektia, jonka 14 miljoonan euron suuruinen rahoitus tulee EU:lta (EU Humanitarian Aid – ECHO).

KUA toteuttaa koulutusprojektin yhteistyössä kansainvälisen Pelastakaa Lapset- ja People in Need -järjestöjen kanssa. KUA:n osuus koko EU-rahoituksesta on 5,5 miljoonaa euroa ja Pelastakaa Lapset ja People in Need saavat kumpikin 4,2 miljoonaa. Lisäksi mukana on noin 50 000 osuudella War Child Holland -järjestö.


EU-rahoitteisen projektin tavoitteena on tavoittaa noin 45 300 lasta. Kirkon Ulkomaanapu keskittyy projektissa koulujen kunnostamiseen, väliaikaiskoulujen järjestämiseen, psykososiaaliseen tukeen sekä opettajien hyvinvointiin. KUA:n työn pääpaino on Tšernihivissä, mutta hanke tavoittaa myös lapsia ja nuoria Kiovassa, Sumyssa, Poltavassa, Harkovassa ja Donetskin alueella.


Muussa työssään KUA tukee opetussuunnitelman uudistusta Žytomyrissa koulussa, joka tuhoutui täysin keväällä 2022 ohjusiskussa. Hankkeessa ukrainalaisopettajat vierailevat myös Suomessa. Tavoitteena on jalkauttaa uudistus koko Ukrainaan.

Kirkon Ulkomaanapu aloitti työn Ukrainassa pian hyökkäyssodan alkamisen jälkeen kevättalvella 2022.

Aluksi työ keskittyi liikkeellä olevien ukrainalaispakolaisten auttamiseen Unkarin vastaisella rajalla ja läntisessä Ukrainassa. Kirkon Ulkomaanapu tuki yhteistyössä kumppanijärjestö Hungarian Interchurch Aidin kanssa tarjoamalla ruokaa, juomaa ja suojaa haavoittuvassa asemassa oleville pakolaisille. Yhteistyö unkarilaisen kumppani Hungarian Interchurch Aidin ja muiden ACT Alliance -järjestöjen kanssa jatkuu edelleen ympäri Ukrainan. Helmikuuhun 2023 mennessä yhteistyö tavoitti 275 860 ihmistä.