Kambodžan kartta.

Kambodža

Kambodža on yksi Aasian nuorimpia kansakuntia. Lähes puolet väestöstä on alle 25-vuotiaita. Yhdeksän kymmenestä kambodžalaisesta elää maaseudulla.

Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on parantaa maaseudun köyhien ihmisten elämää, erityisesti ruokaturvaa ja koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Opinto-ohjaus on osa Kambodžan virallista opetussuunnitelmaa KUA:n pitkäjänteisen työn tuloksena.

Kambodzan lippu

Kambodža

Väkiluku: 16,5 miljoonaa
Pääkaupunki: Phnom Penh
Valuutta: riel
Kielet: khmerin kieli
Uskonnot: buddhalaisuus (98 %), islam (1 %), kristinusko (0,5 %), muut
KUA Kambodžassa: vuodesta 2011

Työmme tuloksia vuonna 2019

Tukea haavoittuville maaseutualueille

Kambodžan maaseutuyhteisöjen toimeentulo on luonnonvarojen ja maatalouden varassa. Osa asukkaista on maattomia. Pääosin kouluttamattoman maaseudun väestön työllistymismahdollisuudet ovat heikot ja köyhyys on laajalle levinnyttä.

Kirkon Ulkomaanapu  vahvistaa paikallista johtajuutta ja hallintoa oikeudenmukaisen ja kestävän kehityksen takaamiseksi. Lisäksi se pyrkii tarjoamaan yhteisöille mahdollisuuksia kestävän  toimeentulon saavuttamiseksi.

Yhteisöjä tuetaan luonnonvarojen kestävässä hallinnoimisessa sekä ilmastonmuutoksen seurauksien lieventämisessä ja niihin sopeutumisessa.

Koulutus- ja tulonsaantimahdollisuuksia naisille ja tytöille Kambodžan maaseudulla

Vahvistamme naisten mahdollisuuksia oman toimeentulon hankkimiseen ja taloudelliseen itsenäisyyteen köyhällä maaseudulla. Naisten Pankin työ yhteistyössä paikallisten kumppaneidemme kanssa edistää naisten toimeentuloa ja pienyrittäjyyttä. Se tukee osuuskuntia, ohjaa varoja kyläpankkien toimintaan ja tarjoaa talous-, yrittäjyys- ja ammattikoulutusta naisille sekä köyhissä oloissa kasvaneille tytöille.

Toimeentulomahdollisuuksien parantamisen rinnalla lisäämme tietoa naisten oikeuksista ja tuemme naisten osallistumista päätöksentekoon yhteisöissään. Näin voidaan ehkäistä myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Uusia tuulia Kambodžan koulujärjestelmässä

Kambodžassa maan kehitystä hidastaa pula osaavasta työvoimasta, joka johtuu siitä, että melkein puolet lapsista keskeyttää koulunsa. Kirkon Ulkomaanapu koulutti Kambodžan kaikkien aikojen ensimmäiset opinto-ohjaajat. Pilottikouluissa, joissa opot työskentelivät, koulunsa keskeyttäneiden nuorten määrä laski nopeasti.

Lupaavien tulosten ansiosta opinto-ohjaus on nyt sisällytetty maan opetussuunnitelmaan ja opinto-ohjaajia koulutetaan koko maan tarpeisiin. Oppilaanohjaus tukee nuorten opiskelusuunnitelmia, itsetuntoa ja ammatinvalintaa.

Koulutuksen sillat – Uuden sukupolven koulu -projektissa (Bridges of Education – New Generation School Initiative) kehitetään kouluja varten resurssikeskus ja uuden sukupolven koulu Battambangiin. Opettajat ilman rajoja -vapaaehtoisia on mukana työssä. Yhteistyökumppaneina ovat Kambodžan opetusministeriö ja koulutuksen laadun hyväksi työskentelevä kansalaisjärjestö PKO.

Kambodžan nuorisoverkosto tuo nuorten ääni kuuluviin

Kambodžan Changemaker -nuorisoverkosto jatkaa toimintaansa nuorten kanavana ihmisoikeuksille, koulutukselle ja rauhantyölle. Se luo yhteyksiä nuorten ryhmiin eri puolilla maata ja myös verkostoituu alueellisesti.  Tarkoituksena on myös linkittää Kambodžan Changemaker Myanmarissa toimiviin nuorten verkostoihin.