Kambodža

Kambodžan kartta.

Kambodža on yksi Aasian nuorimpia kansakuntia. Lähes puolet väestöstä on alle 25-vuotiaita. Yhdeksän kymmenestä kambodžalaisesta elää maaseudulla.

Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on parantaa maaseudun köyhien ihmisten elämää, erityisesti ruokaturvaa ja koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Opinto-ohjaus on osa Kambodžan virallista opetussuunnitelmaa KUA:n pitkäjänteisen työn tuloksena.

Kambodzan lippu.

Asukasluku: 16,5 miljoonaa
Pääkaupunki: Phnom Penh
Valuutta: Riel
Kielet: khmer
Uskonnot: buddhalaisuus (98 %), islam (1 %), kristinusko (0,5 %), muut
KUA Kambodžassa: vuodesta 2011
TUKEA SAANEET 2022: 52 550 (naisia 30 710)

Työmme tuloksia

Graafinen kuva käsistä.

2074

oppilasta sai koulukirjoja ja hygieniapaketteja tulvien aiheuttaman kriisin jälkeen.

Kuvituskuva kämmenestä, jolta kasvaa taimi.

556

koronarajoituksien vuoksi tulonsa menettänyttä kotitaloutta sai käteis- ja ruoka-avustuksia.

Kuvituskuva matematiikan opettajasta.

9286

alemman perusopetuksen oppilasta sai vuonna 2022 opinto-ohjausta 40 koulussa.

Tukea haavoittuville maaseutualueille

Kambodžan maaseutuyhteisöjen toimeentulo on luonnonvarojen ja maatalouden varassa. Osa asukkaista on maattomia. Pääosin kouluttamattoman maaseudun väestön työllistymismahdollisuudet ovat heikot ja köyhyys on laajalle levinnyttä.

Kirkon Ulkomaanapu vahvistaa paikallista johtajuutta ja hallintoa oikeudenmukaisen ja kestävän kehityksen takaamiseksi. Lisäksi se pyrkii tarjoamaan yhteisöille mahdollisuuksia kestävän toimeentulon saavuttamiseksi.

Kambodža kärsii vakavasti ilmastonmuutoksen vahvistamasta kuivuudesta ja kuumuudesta. Osana KUA:n työtä maanviljelijöille on opetettu uusia viljelytapoja, joiden ansioista sadot paranevat. Yhteisöjä tuetaan luonnonvarojen kestävässä hallinnoimisessa sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Koulutus- ja tulonsaantimahdollisuuksia naisille ja tytöille Kambodžan maaseudulla

Vahvistamme naisten mahdollisuuksia oman toimeentulon hankkimiseen ja taloudelliseen itsenäisyyteen köyhällä maaseudulla. Naisten Pankin työ yhteistyössä paikallisten kumppaneidemme kanssa edistää naisten toimeentuloa ja pienyrittäjyyttä. Se tukee osuuskuntia, ohjaa varoja kyläpankkien toimintaan ja tarjoaa talous-, yrittäjyys- ja ammattikoulutusta naisille sekä köyhissä oloissa kasvaneille tytöille.

KUA:n tukemiin osuuskuntiin kuuluvien määrä nousi 14 prosenttia vuonna 2020 ja niihin kuului yhteensä 5 656 henkilöä.

Toimeentulomahdollisuuksien parantamisen rinnalla lisäämme tietoa naisten oikeuksista ja tuemme naisten osallistumista päätöksentekoon yhteisöissään. Näin voidaan ehkäistä myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjauksen tarjoaminen ja kehittäminen on merkittävä osa työtämme Kambodžassa. Vuonna 2022 yli 19 000 nuorta osallistui opinto-ohjaukseen vuonna 2022. Ohjaus lisäsi osallistujien koulutukseen ja uraan liittyviä tietoja ja taitoja. 

Kambodžassa maan kehitystä hidastaa pula osaavasta työvoimasta. Melkein puolet lapsista keskeyttää koulunsa. Opinto-ohjaus vähentää koulunsa keskeyttävien määrää.  Opinto-ohjaus on sisällytetty maan opetussuunnitelmaan, se tukee nuorten opiskelusuunnitelmia, itsetuntoa ja ammatinvalintaa. KUA on tukenut maassa vahvasti myös toimeentuloon johtavaa ammatillista koulutusta, johon osallistui vuonna 2022 noin 1 300 nuorta (heistä noin puolet naisia).

Vuonna 2020 Covid-19-pandemian aikana Kirkon Ulkomaanapu tuki lasten opiskelua liikkuvilla oppimiskeskuksilla, joihin lasten oli helppo tulla saamaan tukea kotikoulunkäyntiin. 40 koulua sai
materiaaleja etäopetuksen tukemiseen. KUA:n tuella kouluihin jaettiin myös kasvomaskeja, saippuaa ja käsidesiä.

Uusimpia artikkeleita Kambodžasta