Kambodža

Kambodža on yksi Aasian nuorimpia kansakuntia. Lähes puolet väestöstä on alle 25-vuotiaita. Yhdeksän kymmenestä kambodžalaisesta elää maaseudulla.

Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on parantaa maaseudun köyhien ihmisten elämää, erityisesti ruokaturvaa ja koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Opinto-ohjaus on osa Kambodžan virallista opetussuunnitelmaa KUA:n pitkäjänteisen työn tuloksena.

Kambodzan lippu

Kambodža

Väkiluku: 16,5 miljoonaa
Pääkaupunki: Phnom Penh
Valuutta: riel
Kielet: khmerin kieli
Uskonnot: buddhalaisuus (98 %), islam (1 %), kristinusko (0,5 %), muut
KUA Kambodžassa: vuodesta 2011

Tukea haavoittuville maaseutualueille

Kambodžan maaseutuyhteisöjen toimeentulo on luonnonvarojen ja maatalouden varassa. Osa asukkaista on maattomia. Pääosin kouluttamattoman maaseudun väestön työllistymismahdollisuudet ovat heikot ja köyhyys on laajalle levinnyttä.

Kirkon Ulkomaanapu  vahvistaa paikallista johtajuutta ja hallintoa oikeudenmukaisen ja kestävän kehityksen takaamiseksi. Lisäksi se pyrkii tarjoamaan yhteisöille mahdollisuuksia kestävän  toimeentulon saavuttamiseksi.

Kambodža kärsii vakavasti ilmastonmuutoksen vahvistamasta kuivuudesta ja kuumuudesta. Osana KUA:n työtä maanviljelijöille on opetettu uusia viljelytapoja, joiden ansioista sadot paranevatYhteisöjä tuetaan luonnonvarojen kestävässä hallinnoimisessa sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Koulutus- ja tulonsaantimahdollisuuksia naisille ja tytöille Kambodžan maaseudulla

Vahvistamme naisten mahdollisuuksia oman toimeentulon hankkimiseen ja taloudelliseen itsenäisyyteen köyhällä maaseudulla. Naisten Pankin työ yhteistyössä paikallisten kumppaneidemme kanssa edistää naisten toimeentuloa ja pienyrittäjyyttä. Se tukee osuuskuntia, ohjaa varoja kyläpankkien toimintaan ja tarjoaa talous-, yrittäjyys- ja ammattikoulutusta naisille sekä köyhissä oloissa kasvaneille tytöille.

Toimeentulomahdollisuuksien parantamisen rinnalla lisäämme tietoa naisten oikeuksista ja tuemme naisten osallistumista päätöksentekoon yhteisöissään. Näin voidaan ehkäistä myös naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjauksen tarjoaminen ja kehittäminen on merkittävä osa työtämme Kambodžassa. 8 497 opiskelijaa (joista 55 prosenttia naisia) osallistui opinto-ohjaukseen vuonna 2019. Ohjaus lisäsi osallistujien koulutukseen ja uraan liittyviä tietoja ja taitoja. 

Kambodžassa maan kehitystä hidastaa pula osaavasta työvoimasta. Melkein puolet lapsista keskeyttää koulunsa. Opinto-ohjaus vähentää koulunsa keskeyttävien määrää.  Opinto-ohjaus on sisällytetty maan opetussuunnitelmaan, se tukee nuorten opiskelusuunnitelmia, itsetuntoa ja ammatinvalintaa.