KANSAINVÄLINEN
KUUKAUTISPÄIVÄ 28.5.

KANSAINVÄLINENKUUKAUTISPÄIVÄ28.5.

Kuukautissiteet ovat luksustuotteita, joihin köyhillä tytöillä ei ole varaa. Usein tytöille ei jää muuta mahdollisuutta kuin jäädä kotiin kuukautisten ajaksi. Pahimmillaan kuukautissuojien puute keskeyttää koulunkäynnin kokonaan. Samalla katkeaa mahdollisuus ammattiin ja omaan toimeentuloon.

Kuukautissuojia, alusvaatteita ja saippuaa sisältävän hygieniapaketin avulla tyttö voi häpeilemättä ja turvallisesti jatkaa koulunkäyntiä. Älä anna kuukautisten katkaista siipiä unelmilta. Tue tyttöjä ja lahjoita!

Miten lahjoituksesi auttaa?

Kirkon Ulkomaanapu jakaa tytöille esimerkiksi hygieniapaketteja, joissa on sekä kertakäyttöisiä että uudelleen käytettäviä kuukautissuojia. Paketeissa on myös alushousuja ja saippuaa.

”Koululla on vettä peseytymiseen ja suojien pesemiseen. Alakoululla, jota kävin, piti vahingon sattuessa lähteä kesken päivän kotiin peseytymään.”
Fatumah, 17, Uganda

”Tiedän nyt itse asioista enemmän ja tiedän, että kuukautiset ovat täysin normaali asia. Tätä tietoa haluan opettaa myös muille. Minulle on tärkeää, että tytöt tietävät mahdollisimman varhain oikeutensa ja se, etteivät he joudu liian aikaisin naimisiin vaan saavat käydä koulua.”
Poonam, opettaja, Nepal

”Täällä on yhteisöjä, joissa saatetaan uskoa, että tytöt ovat menkkojen aikaan ‘epäpuhtaita’ tai että he ovat jotenkin haitaksi.”
Patience, 17, Uganda

Apu menee perille

Vuonna 2022 yhdestä Kirkon Ulkomaanavulle lahjoitetusta eurosta käytettiin avustustyöhön 91,5 senttiä. 8,5 senttiä käytettiin tukitoimintoihin, eli vaikuttamistoimintaan, varainhankintaan, viestintään ja koulutukseen sekä yleishallintoon.

Mikä on kuukautispäivä?

Kuukautispäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kuukautisista ja kuukautishygieniasta sekä rikkoa kuukautisiin liittyviä tabuja. Tavoitteena on maailma, jossa kaikki tytöt ja naiset voivat hoitaa kuukautisensa hygieenisesti, yksityisesti ja turvallisesti.

Kuukautistyö maailmalla

Koulutamme oppilaita, opettajia ja vanhempia

Ugandassa kolme neljästä tytöstä Ugandassa jättää koulupäiviä väliin kuukautisten takia. Bukeren yläkoulussa ongelmaa on ratkottu lisäämällä sekä tyttöjen että poikien tietoa menkoista. Tytöt ovat saaneet myös suojia ja saippuaa.

Rakennamme vessoja

Keski-Afrikan tasavallassa KUA:n hankkeen ansiosta kahdeksan koulun oppilailla on nyt käytössään puhdasta vettä. Kouluihin on rakennettu omat vessat sekä käsienpesupisteet vessojen yhteyteen. Vessojen ansiosta tyttöjen on mahdollista käydä turvallisesti vaihtamassa kuukautisside koulupäivän aikana.

Teemme vaikutustyötä

Nepalissa naista on pidetty kuukautisten aikana epäpuhtaana ja nainen on eristetty muusta perheestä kuukautisten ajaksi esimerkiksi talliin tai ulkorakennukseen. Yhdessä muiden järjestöjen kanssa KUA on saanut vähennettyä naisten oikeuksia rikkovaa ”menkkamajoihin” eristämistä eli chhaupadi Nepalissa.

Olan takaa kuvattu tyttö esittelee kuukautissuojaa luokassa istuville muille oppilaille Ugandassa.

Taas ne päivät – Kokemus kuukautisten alkamisesta on universaali, arki ei

Jos kunnollisia kuukautissuojia ei ole, kouluun on ikävä tulla. Jaan tämän kokemuksen vahvasti Ugandan pakolaisasutusalueilla tapaamieni tyttöjen kanssa, kirjoittaa KUA:n viestinnän asiantuntija Elisa Rimaila.

Ugandalaisella pakolaisasutusalueella luokkahuoneessa pulpetin ympärillä istuvat oppilaat katselevat ympärilleen iloisina. Pöydällä on muutama vihko, taustalla näkyy muita oppilaita, jotka istuvat luokkahuoneen ikkunoiden edessä.

Ugandalaisessa koulussa kuukautisista johtuvat poissaolot kitkettiin yksinkertaisella keinolla

Kolme neljästä tytöstä Ugandassa jättää koulupäiviä väliin kuukautisten takia. Nyt puhutaan menkoista!

Nepalissa kuukautiset eristävät tyttöjä yhä menkkamajoihin: ”Yöllä pelotti, että joku tulee”

Kirkon Ulkomaanapu työskentelee tasa-arvon ja kuukautishygienian eteen, jotta tytöillä ja naisilla olisi mahdollisuus päättää omasta elämästään.

18-vuotias Sophie kertoo kokemuksistaan

Miljoonat tytöt ja naiset kaipaavat pakolaisleireillä kuukautissuojia, mutta yhtä paljon he toivovat puhdasta vettä, saippuaa ja lukittavia ovia. Moni joutuu joka kuukausi ratkaisemaan saman ongelman. Tämä ongelma kuuluu: kuinka tällä kerralla pärjään kuukautisteni kanssa?