Materiaalia globaalikasvatukseen

Koulu Ugandaan

Eteläsudanilainen Sophie käy Koro Highland Secondary -koulua Ugandan Bidibidissä.Materiaali nuorten kanssa työskentelyyn. Sophien kertomusta ja hänestä kertovaa videota voi käyttää sellaisenaan keskustelun herättäjänä. Sen ympärille voi myös koostaa kokonaisen oppitunnin ryhmätyöskentelyineen. Teemaa tukevat kahden nuoren omasta elämästä kertovat hartaudet ja rukoukset. Nuorten osallisuutta voi tukea Koulu Ugandaan -keräykseen osallistumalla. Kohde sopii hyvin myös konfirmaatiokolehdiksi.

Materiaali löytyy Koulu Ugandaan -sivulta.

Toisenlainen Lahja

Materiaali sopii ryhmien kanssa työskentelyyn. Voit käsitellä ihmisarvoon ja lähimmäisten auttamiseen liittyviä teemoja sekä tutustua Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiseen Lahjaan esimerkiksi seurakunnan erilaisissa toimintaryhmissä ja kouluissa.

 

Lataa  Toisenlainen Lahja -materiaali ryhmien kanssa työskentelyyn (pdf)

Toisenlaisen Lahjan värityskuvat on tehty avuksi kansainvälisen vastuun teemojen käsittelyyn niin pienten lasten, nuorten kuin aikuistenkin kanssa. Väritettävät kuvat ovat Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisia Lahjoja. Kuvia voi tulostaa ja kopioida väritettäväksi kodeissa, kerhoissa, ryhmissä ja kouluissa.

Lataa Värityskuvat Toisenlainen_Lahja_Varityskuvat (pdf)

 

 

Rauhan tekijät

Changemakerin uuden (2018) Rauhan tekijät -materiaalin avulla voit käsitellä rauhankysymyksiä nuorten kanssa innostavalla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Oppaaseen on koottu asiatietoa erilaisten globaalien kysymysten vaikutuksista rauhaan, hauskoja ja monipuolisia rauhateemaisia harjoituksia, eripituisia tuntisuunnitelmia, pohdintoja ja linkkivinkkejä. Materiaalista löytyy lisäksi kolme valmista rauhateemaista hartautta erilaisissa tilanteissa käytettäväksi.

Lataa Rauhan tekijät -materiaali (pdf, aukeaa uuteen ikkunaan). Materiaali on ilmainen.

Lisää Changemakerin globaalikasvatusmateriaalia löydät tästä.

Peace United

Peace United -oppituntimateriaalin avulla voit käsitellä nuorten kanssa ajankohtaisia aiheita, kuten sota ja rauha, nuorten radikalisoituminen ja syrjäytyminen.

Peace United oppituntimateriaali

 

 

Peli elämästä

Tulostettavassa noppapelissä yrität selvittää reitin varhaislapsuudesta varhaisaikuisuuteen. Pahimmassa tapauksessa katoat taistelussa Syyriassa. Kohtaloosi vaikuttavat synnyinpaikkasi ja etninen taustasi. Vai vaikuttavatko? Voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä Tulevaisuus-ruutuun. Kaikissa peleissä niin ei käy. Sellaista on elämä. Sopii yli 10-vuotiaille. 1–5 pelaajaa.

Lataa ja tulosta Peli elämästä.

Rohkeita tekoja vuodesta 1947 -ohjelma

Rohkeita tekoja ihmisarvon puolesta vuodesta 1947 -ohjelma on historiikki, joka kertoo KUA:n työtä 70-vuoden aikana. Ohjelmassa osallistuja saa pysähtyä kuvien, musiikin ja tarinoiden äärelle, jossa apu kohtaa hädässä olevan ja saaja auttaa antajaa.

Ohjelman kesto on 45 minuuttia. Esitys sopii sisällöksi seurakunnan monenlaiseen kokoavaan toimintaan (srk-iltaan kirkossa, päiväpiiriin jne). Kokonaisen ohjelman sijaan voit poimia joitakin teemoja ja niihin liittyviä kuvia. Keskustelussa osallistujat pohtivat kansainvälisen diakonian roolia ennen ja nyt. Mikä on luovuttamatonta ja miten toiminta tai ihmisten hätä on muuttunut vuosien kuluessa?

Ohjelma sisältää KUA:n verkkosivuilta ladattavan kuvaesityksen sekä tekstiosuuden. Tekstiosuudesta löytyy ohjelmaan sisältyvät musiikkiehdotukset, mutta mukana oleva muusikko voi valita (virsiä lukuun ottamatta) esitykseen vaihtoehtoisesti muita kappaleita. Musiikin voi toteuttaa muusikon valitsemalla soittimella.

Lataa tästä tekstiosuus (PDF): Rohkeita tekoja vuodesta 1947 -ohjelma_TEKSTIT

Lataa tästä kuvaesitys (PPT): Rohkeita tekoja vuodesta 1947 – ESITYS

 

Pohdintaa ja porinaa I

Olemme asiantuntijavoimin laatineet materiaaleja, joiden avulla voit herättää keskustelua, tutustua köyhimpien maiden lasten ja nuorten arkeen ja haastaa tekoihin ihmisarvon toteutumisen puolesta.

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä tai oppitunnilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Nuoren omien arvojen tunnistaminen ja maailmankatsomuksen taustasyiden ymmärtäminen
    Arvohuutokauppa
  • Autetuksi tuleminen ja toisten auttamisen merkitys
    Auttaminen

Pohdintaa ja porinaa II

Tehtävät herättävät ajatuksia ja toimivat pohjana keskusteluille nuorten arvomaailmasta, koulutuksen merkityksestä, luonnonvarojen käytöstä ja ihmisoikeuksista.

pohdintaa ja porinaa2

Tehtävät ovat PDF-muodossa, ja voit printata ne käytettäväksi ryhmässä/oppitunneilla tai tallentaa omalle koneellesi hiiren oikean näppäimen avulla.

  • Köyhyyden syiden ja seurauksien pohtiminen Suomessa ja Haitissa
    Ongelmapuu