Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vieraili WeFood-hävikkiruokakaupassa: ”Ruokahävikin vähentäminen on erittäin tärkeää ilmastotyötä”

Kimmo Tiilikainen keskustelee myymäläpäällikök Else Hukkasen kanssa WeFood-myymälässä.
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vieraili viikonloppuna WeFood-kaupassa kauppakeskus Redissä Helsingin Kalasatamassa.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) nostaa ruokahävikin vähentämisen tärkeäksi asiaksi ilmastotyössä. Lauantaina 13.10. ministeri Tiilikainen vieraili Suomen ensimmäisessä hävikkiruokamyymälässä kauppakeskus REDIssä.

Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokamyymälä WeFood tähtää ruokahävikin vähentämiseen Suomessa. Ilmastonmuutoksen hidastaminen kuten myös siihen sopeutuminen ovat kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymyksiä. WeFood-hankkeella tuodaan esiin ruokahävikin merkitystä ilmastotekona.

”Ruokahävikin, kuten kaiken muunkin hukkaan heittämisen, vähentäminen on erittäin tärkeää ilmastotyössä. Ei ole kestävää käyttää energiaa ja luonnonvaroja ruuantuotantoon, jos sitä lopulta päädytään heittämään roskiin. Ruoka on meille jokaiselle elinehto ja sitä olisi tärkeää myös arvostaa”, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

WeFood myy lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka olisivat muutoin päätyneet hävikkiin. Kauppa on otettu hyvin vastaan ja ensimmäisinä viikkoina asiakkaita on riittänyt.

”On ollut mukava huomata miten ilahtuneita asiakkaat ovat olleet konseptista. Osa tulee ostoksille edullisien hintojen vuoksi, mutta monille asiointi WeFoodissa on ideologinen valinta. Teemme omalta osaltamme työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, ja tämä on myös monille asiakkaillemme tärkeää”, kertoo WeFood-hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa. Hävikistä 30 % syntyy kotitalouksilla. Jokainen voi siis vaikuttaa syntyvään hävikkiin kotikeittiössään.

”Suunnitelmallisuus ja mielikuvitus ovat tärkeässä roolissa. Vanha kunnon kauppalappu auttaa suunnittelemaan ruokaostoksia ja hankkimaan sopivan määrän tarpeellisia aineksia kerrallaan kotiin. Tarkimmaltakin suunnittelijalta kuitenkin helposti jää jotain yli. Jääkaappiin kertyneistä tähteistä voi loihtia viikon jännimmän aterian”, ministeri Tiilikainen vinkkaa.

WeFood-kauppa perustuu Kirkon Ulkomaanavun tanskalaisen sisarjärjestön DanChurchAidin konseptiin. Tanskassa konsepti on ollut menestys ja toiminnassa on tällä hetkellä kolme WeFood-kauppaa. Kaupassa myydään yhteistyökumppaneiden lahjoittamia tuotteita, jotka olisivat muuten päätyneet hävikkiin. Rahoitusta myymälän perustamiseen on hankittu joukkorahoituskampanjalla, joka on yhä käynnissä. Hanketta rahoitetaan myös ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta (Raki2). Hankkeen voitot ohjataan  Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Kuvia vierailusta täällä.

Yhteydenotot:
Tiedottaja Noora Pohjanheimo
p. +358 40 190 6486

Projektipäällikkö Else Hukkanen
p. +358 400 103 290