Yli puolet Keski-Afrikan tasavallan asukkaista tarvitsee humanitaarista apua

Keski-Afrikassa olevat 8 000 kansainvälistä rauhanturvaajaa eivät pysty takaamaan siviilien turvallisuutta Keski-Afrikan tasavallassa. Viime viikkoina maan pohjoisosissa kiihtyneet väkivaltaisuudet ovat pakottaneet humanitaariset organisaatiot vetäytymään alueelta.

Tilanne Keski-Afrikan tasavallassa jatkuu erittäin vaikeana. Maan 4,6 miljoonasta asukkaasta 2,5 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua: ruokaa, suojaa ja lääkkeitä. Maan sisäisiä pakolaisia arvioidaan olevan 650 000, lähes 15 prosenttia maan väestöstä.

Tilanne on pääkaupungissa Banguissa päiväsaikaan suhteellisen rauhallinen, mutta pieniä yhteenottoja on päivittäin. Jopa 80-85 prosenttia pääkaupungin vähemmistöistä on paennut. Noin 230 000 pakolaista asuu Banguin liepeillä leiriolosuhteissa.

Ei uskontojen välinen konflikti

Toisin kuin Keski-Afrikkaan liittyvistä uutisista voisi päätellä, konfliktin juuret eivät ole uskontojen välisissä erimielisyyksissä. Kyseessä ei tällä hetkellä ole ideologinen uskontojen välinen konflikti, vaan yhteiskunnan sisäisen eheyden romahtaminen.

Kokonaisia yhteisöjä on tyhjentynyt ympäri maata. Muslimien pako maan eteläosista jatkuu edelleen, ja maa uhkaa jakautua islaminuskoiseen pohjoiseen ja kristittyyn etelään. Uskontojen välisellä vastakkainasettelulla ei kuitenkaan ole historiallista taustaa maassa.

Ulkomaanapu auttaa koulujen ylläpidossa

Maan sisäiset ongelmat heijastuvat suoraan koulutukseen. YK:n mukaan 98 prosenttia maan kouluikäisistä lapsista on ollut koulutusjärjestelmän ulkopuolella viime marraskuusta lähtien.

Ilman toimivaa koulutusjärjestelmää Keski-Afrikan jälleenrakennus on mahdotonta. Lisäksi jokainen koulun ulkopuolella vietetty kuukausi laskee todennäköisyyttä, että lapsi palaa normaalin koulun pariin.

Kirkon Ulkomaanapu on avannut pakolaislapsille kuusi väliaikaista koulua Banguin leireissä. Niiden piirissä on noin 1 100 lasta. Tämän lisäksi Ulkomaanapu korjaa ja varustaa muita kouluja alueella.

Keski-Afrikan tasavallan länsiosassa Nana Mamberen ja Ouham Penden alueella Ulkomaanapu kunnostaa ja varustaa 30 konflikteista kärsinyttä koulua. Samalla tuetaan 150 opettajan paluuta normaaliin työhön.

Humanitaarisen avustusyhteisön pitkän tähtäimen tavoite on palauttaa peruspalvelut, jotta kaupungeissa leireissä asuvien ihmisten kotiinpaluu olisi mahdollista. Koulut tarjoavat lapsille suojatun ympäristön, joka edesauttaa lasten hyvinvointia ja kehitystä.