Ulkomaanapu toimittaa ruokaa Aleppoon ja muille Syyrian saarretuille alueille

Väkivalta on vähentynyt Syyriassa tulitauon myötä, mutta avustuksia ei ole monin paikoin päästy jakamaan. Kirkon Ulkomaanapu osallistuu ruoka-apuun kumppanijärjestönsä kautta.

Syyriassa astui maanantaina voimaan Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelema tulitaukosopimus. Sen on tarkoitus kestää seitsemän päivää.

Tulitauko herättää toiveita pitemmästä rauhasta, joskin moni epäilee sen kestävän edes viikon. Viiden ja puolen vuoden sodan aikana on ollut paljon lupauksia, mutta ne ovat harvoin pitäneet.

Kirkon Ulkomaanapu päätti tiistaina lähettää 20 000 euroa ruokatukea Aleppoon kumppanijärjestönsä International Orthodox Christian Charityn (IOCC) kautta.  IOCC jatkaa humanitaarista apuaan Syyriassa ja toivoo nyt mahdollisuutta toimittaa ruokaa myös alueille, joihin on ollut vaikea päästä taistelujen keskellä.

Aleppossa ihmiset ovat pitkään eläneet saarrettuina ja rekat odottavat pääsyä alueille.

“Emme tiedä, miten kauan tulitauko kestää, mutta toivomme, että se pitää ja johtaa rauhaan Syyriassa”, IOCC:n Syyrian-maavastaava Roy Azar kommentoi tilannetta.

Toistaiseksi tulitauko on rakoillut, vaikka joillakin alueilla on ollut rauhallista. Väkivalta on silti vähentynyt.

”Jos tilanne pysyy vakaana, se tulee varmasti avaamaan pääsyn eri puolille Syyriaa, ja pääsemme auttamaan saarroksissa olevia.  Tällä hetkellä haluamme varmistua siitä, että turvallisuus pitää”, Azar sanoo.

Erityisesti Aleppossa tarvittaisiin apua kiireesti. Ihmiset  elävät kaupungissa jatkuvassa nälässä. Ruoasta on valtava pula ja saatavilla oleva ruoka on heikkolaatuista.

Ruoan lisäksi tarvitaan asuntojen korjausta ja vuokratukea, terveyspalveluja ja lääkkeitä sekä parantunutta turvallisuutta. Ihmiset elävät jatkuvassa pelossa pommitusten keskellä.

Erityisesti lapset ovat valtavassa psykososiaalisen avun tarpeessa.

Ulkomaanapu auttaa lapsia kouluun Syyriassa

Kirkon Ulkomaanapu on IOCC:n kanssa toteuttanut koulutushanketta Syyriassa vuodesta 2015. Hankkeessa on tuettu yli 2 000 lapsen ja nuoren koulunkäyntiä sekä tukiopetusta. Hanke on luonut mahdollisuuksia paikallisille kouluille toimia ja tuonut lapsille vakautta väkivallan keskellä.

Nyt elokuussa alkaneessa hankkeen uudessa vaiheessa lasten koulunkäynnin tukemista jatketaan. Samalla kunnostetaan neljä koulua ja koulutetaan 200 opettajaa psykososiaalisen tuen antamiseen sodan keskellä eläville lapsille.