Ulkomaanapu jakanut kiireistä ruoka-apua 4 600:lle Etelä-Sudanissa

Kirkon Ulkomaanapu on toimittanut ruoka-apua yli 4 600 ihmiselle Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban alueella. Apua annettiin niillä alueilla, jotka kärsivät kaikkein pahiten heinäkuisista taisteluista. Monien asukkaiden kodit oli ryöstetty tai kokonaan tuhottu.

Selvästi suurin osa ruoka-avun saajista oli naisia ja lapsia. Moni heistä ei ollut saanut minkäänlaista apua heinäkuun taistelujen jälkeen.

Ruokapakettiin kuului muun muassa papuja, maissijauhoja, jodioitua suolaa, ruokaöljyä ja sokeria.  Tarvikkeiden jako jatkuu ainakin tämän viikon lopulle asti.

Ulkomaanavun maajohtajan Pio Dingin mukaan kesällä kärjistyneet väkivaltaisuudet hankaloittavat  Etelä-Sudanin entisestään hyvin vaikeaa humanitaarista tilannetta.

”Väkivaltaisuuksien vuoksi ihmiset eivät uskalla viljellä tai kerätä edes sitä pientä satoa. Kaikki eivät myöskään uskalla lähteä etsimään ruokaa kaupungeista, koska he pelkäävät tulevansa ryöstetyksi”, Ding sanoo.

Arvioiden mukaan jopa neljä miljoonaa eteläsudanilaista on ruoka-avun varassa.

Sisällissodan uhka yhä läsnä

Kirkon Ulkomaanavun toimisto palasi elokuun lopulla Jubaan. Se joutui evakuoimaan työntekijänsä heinäkuisten taistelujen vuoksi.

Varsinaiset taistelut ovat Jubassa laantuneet, mutta väkivalta on yleistä.  Asukkaita kuolee tai loukkaantuu väkivaltaisuuksissa lähes päivittäin. Uuden sisällissodan uhka on yhä vahvasti läsnä.

Väkivaltaa ja ruokapulaa pakoon on lähtenyt jo yli miljoona ihmistä. Lisäksi Etelä-Sudanissa on yli 1,7 miljoonaa sisäistä pakolaista.