Utlandshjälpen har delat ut brådskande mathjälp åt över 4 600 i Sydsudan

Kyrkans Utlandshjälp har levererat mathjälp till över 4 600 människor i Sydsudans huvudstad Juba. Maten delades ut på områden som drabbats mest av striderna i juli. Flera invånare har råkat ut för inbrott eller fått sina hem förstörda.

Den överlägset största delen av mathjälpen riktade sig till kvinnor och barn. Många av dem hade varit utan någon som helst hjälp sedan våldsamheterna i somras.

Mathjälpen bestod av bland annat bönor, majsmjöl, joderat salt, matolja och socker. Distributionen av varorna fortsätter åtminstone tills slutet av veckan.

Striderna i somras har försvårat Sydsudans redan kritiska humanitära situation, säger Utlandshjälpens chef i Sydsudan Pio Ding.

”På grund av våldsamheterna vågar människor inte odla eller skörda ens det lilla de har. Många vågar sig inte heller ta sig till städerna för att hämta mat på grund av risken att bli rånad”, säger Ding.

Uppskattningsvis fyra miljoner sydsudaneser är beroende av mathjälp.

Inbördeskrig ett ständigt hot

Utlandshjälpens kontor öppnades igen i Juba i augusti efter att personalen tillfälligt evakuerats i juli.

Striderna har lagt sig, men våldsamheterna fortsätter. Människor dör eller skadas så gott som dagligen, och risken för ett nytt inbördeskrig gror under ytan.

Över en miljon människor har tvingats på flykt från våldet och bristen på mat. I Sydsudan finns dessutom 1,7 miljoner interna flyktingar.