Tautien pelko, ruuan puute ja suru todellisuutta Indonesian tuhoalueilla – avulla suuri merkitys

Kirkon Ulkomaanavun paikallinen yhteistyökumppani jakoi Keski-Sulawesin tuhoalueilla suojamuoveja ja muuta hätäapua. Kuva ACT-allianssi/CWS

Indonesiassa Sulawesin alueella taistellaan nyt tartuntatautien leviämisen estämiseksi. Yli 200 000 ihmistä tarvitsee edelleen hätäapua: ruokaa, puhdasta vettä ja lääkintäapua.

Indonesian kansallisen hätäapuviraston mukaan 2102 ihmistä menehtyi, 4612 on loukkaantunut vakavasti ja 280 000 menetti kotinsa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Satoja ihmisiä jäi kateisiin.

Kirkon Ulkomaanavun paikalliset kumppanit antavat hätäapua Keski- ja Länsi-Sulawesin tuhoalueilla. Ne ovat jakaneet hätäapua ja tuoneet paikalle lääkintätiimejä sekä liikkuvan klinikan, jolla saadaan apua syrjäisille alueille.

”Tärkeintä juuri nyt on turvata loukkaantuneille lääkintäapua ja torjua tartuntatauteja, jotka leviävät helposti, kun on puutetta puhtaasta vedestä. Suurimmat tarpeet ovat puhtaan veden jakelu, vedenpuhdistus, majoituksen järjestäminen kotinsa menettäneille, käymälöiden rakentaminen ja suojamuovien, huopien sekä hygieniatarvikkeiden jakaminen”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo.

Indonesiassa Sulawesin saarella Palun ja Donggalan kaupunkien alueella tapahtui 28. syyskuuta 7,4 magnitudin maanjäristys, joka aiheutti myös tsunamin kaupunkien rannikoille.

Osa tuhoalueen kouluista on jo avautunut, mutta tunnit pidetään pääosin teltoissa. Toreja ja pankkeja on myös avattu ja tietoliikenneyhteydet, sähkön- ja polttoaineen jakelu alkavat palautua.

Katastrofialueilla kuitenkin tarvitaan apua vielä pitkään.

Akuutin hätäapuvaiheen jälkeen Kirkon Ulkomaanapu tulee jatkamaan työtä tuhoalueilla antamalla psyko-sosiaalista tukea ja tukea jälleenrakentamisessa. KUA tukee myös yhteisöjen parempaa valmistautumista luonnonkatastrofeihin koulutuksella ja valmiussuunnitelmien tekemisellä.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, p. 040 582 1183

Indonesian tsunami: lahjoita hätäapua katastrofin uhreille