Suomalaisinsinööri ohjaamaan väliaikaiskoulujen rakentamista Nepalissa

Kirkon Ulkomaanapu rakentaa Nepaliin yhteensä 300 väliaikaista koulutilaa. Rakentamista ohjaamaan ja valvomaan lähtee rakennusinsinööri Tuomas Väisänen. Väisänen lentää Nepaliin huomenna tiistaina.

”Alustavien suunnitelmien mukaan väliaikaisten koulutilojen rungot tehdään bambusta ja kattoina käytetään muovipressuja. Lähestyvä monsuunisadekausi tuo varmasti haasteita liikkumiseen ja materiaalien kuljetuksiin. Meidän pitää myös arvioida, miten koulutilat kestävät rankkoja sateita”, Tuomas Väisänen sanoo.

Bambua on hyvin saatavilla Nepalissa, ja se on myös rakennusmateriaalina kova ja kestävä.

”Materiaalien hankinta ja asiantuntevan työvoiman saaminen tulee varmasti olemaan haasteellista katastrofin jälkeisessä tilanteessa.”

Kirkon Ulkomaanavun koulutilat rakennetaan Lalitpurin ja Bhaktapurin alueille, jotka ovat kärsineet pahoin viime kuun maanjäristyksestä.

Kaiken kaikkiaan Nepalissa on maan opetusministeriön mukaan tuhoutunut täysin tai osittain noin 6300 koulua. Yli 900 000 lasta tarvitsee tukea koulunkäyntiin.

Koulunrakennuskoordinaattorina Väisäsen työhön kuuluu arvioida paikan päällä avustustarpeita, osallistua koulutilojen suunnitteluun, rakennusmateriaalien hankintaan ja laadun valvontaan sekä rekrytoida ja opettaa paikallista työvoimaa. Hän on aiemmin työskennellyt Kirkon Ulkomaanavun palveluksessa Filippiineillä, myös koulunrakennuksen parissa.

Koulun pääsy tukee lasten henkistä ja fyysistä toipumista katastrofin jälkeen.

Kirkon Ulkomaanapu, joka on erikoistunut koulutuksen järjestämiseen katastrofeissa, lähettää paikan päälle myös koulutusasiantuntija Minna Peltolan sekä ensi viikolla erityisopettaja Johanna Kurjen. He osallistuvat opettajakoulutuksen, psykososiaalisen tuen ja lastensuojelun järjestämiseen tuhoalueilla.

Kirkon Ulkomaanapu myös jakaa Nepalissa koulutarvikkeita. Nepalin opetusministeriön tavoite on avata koulut uudelleen 15.5.

Lisätietoja: Minna Peltola, Kirkon Ulkomaanavun opetusalan neuvonantaja p. 040 739 5612, Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183, Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähetä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti)