Somalian tuhoisa isku korostaa rauhantyön tärkeyttä

Lauantain autopommi-isku Somalian pääkaupungissa Mogadishussa oli tuhoisimpia vuosiin. ”Tällaiset iskut korostavat rauhantyön merkitystä”, sanoo KUA:n maajohtaja Mika Jokivuori.

”Lauantain isku osoittaa, miten hauras Somalian tilanne on. Iskun tapahtumapaikalla tilanne on edelleen kaoottinen ja monet etsivät läheisiään raunioista”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Somalian maajohtaja Mika Jokivuori, joka oli Mogadishussa viikonloppuna.

Pommi-isku romahdutti KUA:n paikallisen kumppanijärjestön toimiston ja osa KUA:n paikallisista työntekijöistä yritti vielä maanantaina tavoittaa iskun tapahtumapaikalla liikkuneita läheisiään.

”Lähes kaikki, joiden kanssa puhuin viikonloppuna, olivat menettäneet jonkun läheisen iskussa. Otamme osaa heidän suruunsa”, Jokivuori sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt rauhantyötä Somaliassa vuodesta 2008. Viime vuosina KUA on tukenut Somalian paikallis- ja keskushallinnon rakentamista sekä kansallista sovintoprosessia.

”Tällaiset traagiset iskut korostavat rauhantyön merkitystä. Tavalliset ihmiset eivät halua elää enää terrori-iskujen pelossa, vaan rakentaa rauhaa ja vakautta Somaliaan”, Jokivuori sanoo.

KUA on tukenut Somalian uutta hallitusta esimerkiksi kansallisen sovintoprosessin käynnistämisessä. Lokakuun alussa Suomessa vierailivat KUA:n kutsusta Somalian puolustusministeri, sisäisen turvallisuuden ministeri, opetusministeri ja sisäasiain, liittovaltion ja sovintoprosessin ministeri.

Mogadishu on yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista ja kansainvälisten avustustyöntekijöiden liikkuminen Mogadishussa on ollut jo ennestään hyvin rajoitettua.

”KUA:n turvajärjestelyt on hoidettu viimeisen päälle. Koko ajan päivitetään arviota siitä, missä päin kaupunkia voimme liikkua”, Jokivuori kertoo.