Samat säännöt, EPAreilu peli?

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (KEPA) ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen (KEHYS) kanssa.

”Samat säännöt kaikille -periaate saattaa toimia jalkapallossa, mutta valitettavasti ei kauppapolitiikassa. Jos köyhät maat joutuvat kilpailemaan globaalin talouden markkinoilla rikkaita maita suosivilla säännöillä, on tuloksena köyhyyden ja kurjuuden kasvu. Siksi myös Suomen pitäisi olla mukana kirjoittamassa reilumpia sääntöjä maailmankaupalle”, sanoo Changemakereiden Janne Keränen.

Euroopan Unioni on ensi talven aikana neuvottelemassa uutta kauppasopimusta 77
maailman köyhimmän Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueiden maan kanssa, eli niin sanottuja Economic Partnership Agreement (EPA) -sopimuksia. Sopimukset takaavat allekirjoittajamaille maille samat oikeudet ja velvollisuudet, mutta maiden erilaisia lähtökohtia ei oteta huomioon. Tämä voi Changemaker-verkoston mielestä johtaa kestämättömään tilanteeseen.

”Eurooppalaiset tuottajat saavat viedä rajattoman määrän tuotteitaan myyntiin kehittyviin maihin. Näitä tuotteita on kehitelty pitkään Euroopassa ja siksi niitä voidaan myydä halvalla esimerkiksi afrikkalaisilla markkinoilla. Eurooppalaisten tuotteiden ylivoimaisuudesta seuraa se, että paikallisten tuotteiden myynti laskee, työpaikkoja ei synny ja päättäjien lupauksista huolimatta köyhyys ei vähene”, lausuu Keränen.

”Ensi talven aikana EU-komissio lähettää jäsenmaille oman arvionsa EPA-sopimusten etenemisestä. Silloin myös Suomen pitää aktiivisesti vaikuttaa luonnosten sisältöön, jotta niistä tulisi mahdollisimman oikeudenmukaisia”, Keränen jatkaa. Changemaker-verkosto on yhdessä isobritannialaisen Christian Aid -järjestön kanssa kerännyt 11 300 vetoomuskorttia ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäelle.

Lisää tietoa kampanjasta, taustatietoa ja kuvia osoitteesta www.changemaker.fi

Kuva: Sirpa Päivinen, Kuvakotimaa