Pietarin Pyhän Marian kirkon urut otetaan käyttöön

Pietarin Pyhän Marian kirkko saa urut yli 80 vuoden tauon jälkeen. Urut otetaan käyttöön 5. joulukuuta pidettävässä jumalanpalveluksessa. Kirkon Ulkomaanavun toteuttamaa urkuhanketta varten järjestetty keräys tuotti 589 000 euroa.

Jumalanpalveluksen toimittavat piispa Aarre Kuukauppi ja piispa emeritus Jorma Laulaja. Myöhemmin samana päivänä pidetään juhlakonsertti.

27-äänikertaisen soittimen on rakentanut Urkurakentamo Martti Porthan Oy. Urut edustavat myöhäisbarokin ja varhaisromantiikan aikakausia ja niiden esikuvana on ollut 1700-luvun alussa vaikuttaneen urkurakentaja Gottfried Silbermannin myöhäistuotanto sekä keskieurooppalainen soitinperinne. Urut ovat ainoat laatuaan Venäjällä.

Kirkon Ulkomaanavun toteuttaman hankkeen kustannukset ovat noin 575 000 euroa. Hanketta varten järjestetty keräys tuotti yhteensä noin 589 000 euroa. Suurin osa tuloista kertyi seurakuntien lahjoituksista ja kolehdeista. Lisäksi saatiin joitakin yritys-, yhteisö- ja yksityislahjoituksia. Opetusministeriö tuki hanketta 50 000 euron erityisavustuksella. Hankkeen yhteydessä parannettiin myös kirkkosalin akustiikkaa. Loput keräysvarat lahjoitetaan Pyhän Marian seurakunnalle musiikkitoiminnan edistämiseksi.

Pyhän Marian kirkko on Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon tuomiokirkko ja sijaitsee syksyllä avatun Pietarin Suomi-talon naapurissa, kaupungin pääkadun Nevsky prospektin tuntumassa. Se on alkuaan Pietarin suomalaisen seurakunnan kirkko, ja siellä pidetään säännöllisesti suomenkielisiä jumalanpalveluksia.

Pyhän Marian kirkko on Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon tuomiokirkko, jossa pidetään säännöllisesti myös suomenkielisiä jumalanpalveluksia. Kirkko sijaitsee syksyllä avatun Pietarin Suomi-talon naapurissa, kaupungin pääkadun Nevsky prospektin tuntumassa. Suomi-talon käyttöön kunnostettu rakennus kuului ennen Venäjän vallankumousta Pyhän Marian seurakunnalle osana sen kirkkokartanoa. Siinä toimi myös Pietarin suomalainen kirkkokoulu, jonka johtajana vaikutti aikanaan myös Uno Cygnaeus.

Kirkossa on ollut aiemmin kahdet urut. Ensimmäiset 15-äänikertaiset urut rakensi tarttolainen G.G. Thal, ja ne otettiin käyttöön kirkon valmistuessa vuonna 1805. Vuonna 1876 kirkko sai Wilhelm Sauerin rakentamat 36-äänikertaiset urut. Vuonna 1938 kirkko takavarikoitiin neuvostoviranomaisten toimesta ja otettiin muuhun käyttöön, eikä urkujen sen jälkeisiä vaiheita tunneta. Tunnetuin Pyhän Marian seurakunnan urkureista oli kuoronjohtajana ja säveltäjänä mainetta saanut Mooses Putro (1848–1919). Suosittu Toivo Kuulan häämarssi sai Pyhän Marian kirkossa ensiesityksensä hänen soittamaan.

Pyhän Marian kirkko on rakennettu vuosina 1803–1805 palvelemaan Pietarin kasvavaa suomalaisyhteisöä. Seurakunnassa oli 1890-luvulla yli 17 000 jäsentä. Neuvostoviranomaiset sulkivat kirkon vuonna 1938, jonka jälkeen se toimi mm. tehtiin yhteisasuntolana ja luontoyhdistyksen talona. Kirkko palautettiin uudelleen perustetulle seurakunnalle 1990-luvun alussa. Heikkokuntoinen rakennus peruskorjattiin täydellisesti vuosina 1999–2002 suomalaisten seurakuntien tuella.

Lisätietoja:

Aluekoordinaattori Aarno Lahtinen, Kirkon Ulkomaanapu, puh. 040 739 5881, aarno.lahtinen@kirkonulkomaanapu.fi

Tiedottaja Tuulikki Vilhunen, Inkerin kirkko, tuulikki.vilhunen@felm.org

Kuvapyynnöt: Tiedottaja Minna Elo, minna.elo@kirkonulkomaanapu.fi, puh. 050 330 9747