Pelasta maailma -ohjelmasarja kutsuu nuoria vastuuseen toisesta

Matka tehdään maalis-huhtikuussa 2008 ja mukaan valitaan yhteensä neljä nuorta. Matkalla nuoret tutustuvat Kirkon Ulkomaanavun tukemiin kehitysyhteistyöhankkeisiin ja kambodzhalaiseen arkeen ja elämään.

Mukaan valittavat nuoret ovat mukana opintomatkalla kuvattavassa Pelasta maailma tv-sarjassa, joka esitetään TV 2:n Summeri -ohjelmassa kesällä 2008.

Matkalle lähtijät valitaan videokilpailun avulla, joka alkaa 15.11.2007 ja päättyy 15.1.2008. Kilpailutyönä toimitetaan itse tehty lyhyt video aiheesta ”Minä rauhan rakentajana”. Tarkat kilpailu- ja ilmoittautumisohjeet löytyvät www.pelastamaailma.fi -verkkosivuilta.

Opintomatka ja ohjelmasarja ovat osa Kirkon Ulkomaanavun kolmivuotista Pelasta maailma -kansainvälisyyskasvatushanketta, jossa toimitaan yhteistyössä Yleisradion kanssa. Ulkoministeriö tukee hanketta.

Ensimmäinen kahdeksanosainen Pelasta maailma -sarja tehtiin syksyn 2007 opintomatkalta Mosambikiin. Se esitetään TV2:n Wintteri ohjelmassa 27.12.07 – 4.1.08. Matkalla olleiden suomalaisten nuorten halu tehdä työtä kehitysmaiden hyväksi kasvoi, kun ihmiset saivat nimet ja kasvot.

”Tavatessaan perheen, joka joutuu tulemaan toimeen muutamalla eurolla viikossa, ymmärtää kehitysyhteistyön todellisen merkityksen”, kuvaa turkulainen Maria Ristimäki, 16.

Helsinkiläinen Viljami Aarbakke, 19, toteaa matkakokemuksen perusteella, että yhden ihmisen elämän helpottuminen tai sen pelastuminen on elämää suurempi asia. Pienikin teko voi olla yllättävän iso apu.

Afrikkalaisissa kylissä kierrellessään veikkolalainen Ilona Oranen, 21, oppi, että paikallinen tilanne pitää tietää tarkasti, jotta kehitysyhteistyö todella kantaisi hedelmää.
”Paikallisilla on myös pitkä selviytymisen perinne ja paras apu on olla tukemassa heidän omaehtoista kehitystään.”

Kaisa Eisanen, 18, näki Mosambikissa, miten apu menee perille esimerkiksi mikrolainan ja starttirahan muodossa. ”Kauhean tärkeää se työ on. Yksi perustaa tuen avulla leipomon, toinen ompelimon”, kertoo turkulainen Kaisa.

Pelasta maailma -hankkeen keskeisiä toimintoja ovat television ohjelmasarjat, nuorille ja nuorille aikuisille suunnatut kilpailut ja opintomatkat sekä verkkopalvelu pelastamaailma.fi. Opettajat ja kasvattajat voivat hakea verkkosivuilta hankkeen aikana tuotettua opetusmateriaalia, virikkeitä ja tukea diakonia- ja kansainvälisyyskasvatukseen. Hankkeen kolmas opintomatka suuntautuu Guatemalaan syksyllä 2008 ja siihen liittyvä kilpailu alkaa keväällä 2008.

Pelasta maailma -ohjelmasarja TV2:lla 27.12.07 – 4.1.08 kello 10.00 alkavassa Wintteri ohjelmassa (ei 1.1.08) ja uusintana kello 13.00 Yle Extrassa.

.