Nepal täydessä kaaoksessa, Ulkomaanapu auttaa katastrofin uhreja

Kirkon Ulkomaanapu lähettää katastrofiavun asiantuntijoita Nepaliin auttamaan avustustyön koordinoinnissa. Tuhansia ihmisiä maanjäristyksessä lauantaina. Tilanne on edelleen kaoottinen, ja noin puolitoista miljoonaa ihmistä asuu itse rakentamissaan leireissä.

Ulkomaanavun maakoordinaattori Lila Bashayal Katmandusta kertoo, että kansalaiset ovat edelleen täysin oman onnensa nojassa. Esimerkiksi Bashayal on itse saanut kyhättyä perheelleen suojan bambutikuista ja muovista.

”Aivan välittömästi maahan tarvitaan suojaa ja vettä. Vedestä ja ruoasta on valtava pula”, Bashayal sanoo.

Paikalliset avustustyöntekijät ovat äärimmäisen kovilla organisoidessaan apua samaan aikaan kun heidän on huolehdittava omasta ja läheistensä selviytymisestä. Bashayalin mukaan Katmandun keskustan tietyillä alueilla myös rikollisuus aiheuttaa huolta. Leireillä ihmiset tappelevat ruoasta.

Kirkon Ulkomaanapu maatoimisto toimii tällä hetkellä yhteistyökumppaninsa, ACT-allianssin ja Luterilaisen maailmanliiton kanssa niin ikään teltassa. Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntijat lähtevät matkaan mahdollisimman pian.

Ulkomaanapu toimittaa hätäapuna telttoja, huopia, ruoka- ja kotitaloustarvikkeita. Ulkomaanapu päätti lauantaina lahjoittaa hätäapua katastrofialueelle 200 000 euron edestä.

Pelastustyöntekijöiden olosuhteet ovat Nepalissa sitä vaikeammat, mitä kauemmas Katmandusta mennään, koska liikenne- ja pitkälti tietoyhteydet ovat poikki.

Myös pelastusvarusteista on pula. Avustustyössä on kuollut jo useita ihmisiä, koska heillä ei ole esimerkiksi kypäriä. Ulkomaanavun Helsingin toimistossa työskentelevä nepalilainen katastrofiavun projektikoordinaattori Rajeev K.C. kertoo menettäneensä useita ystäviä pelastustöissä viikonlopun aikana.

Lisätietoja:

Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183,
Rajeev K.C, projektikoordinaattori p. 0400 934 946,
Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille
Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04. Viitenumero 4022.

www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/