Nenäpäivä auttaa Sierra Leonessa ja Haitissa

Rakel Liekki ja Juha Tapio vierailivat Kirkon ulkomaanavun hankkeissa Sierra Leonesssa kesäkuussa. Kuva Juha Blomberg.
Rakel Liekki ja Juha Tapio vierailivat Kirkon ulkomaanavun Nenäpäivä-hankkeissa Sierra Leonesssa kesäkuussa. Kuva: Juha Blomberg.

Kirkon Ulkomaanapu tukee Nenäpäivän varoin lasten pääsyä laadukkaan perusopetuksen piiriin Haitissa ja nuorten ammattikoulutusta Sierra Leonessa. Sierra Leonessa varoja käytetään myös Ebola-valistukseen.

”Ulkomaanavun toimintamaissa, jotka ovat usein hauraita valtioita, tilanne on hyvin herkkä. Sen osoittaa esimerkiksi Ebola-epidemian leviäminen Sierra Leonessa ja Liberiassa näin laajalle. Epidemia vaikuttaa yhteiskunnan kaikilla tasoilla terveydenhuollosta talouteen”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Hän toimii tänä vuonna Nenäpäivän järjestävän Ylen Hyvä Säätiön puheenjohtajana.

”On hienoa, että järjestöt ja Yle yhdessä voivat nostaa kehittyvien maiden ja erityisesti lasten tilanteen suuren yleisön tietoisuuteen”, sanoo Pentikäinen. Nenäpäivässä on mukana yhdeksän suomalaista järjestöä.

Muusikko Juha Tapio ja toimittaja ja kuvataitelija Rakel Liekki ovat mukana Nenäpäivässä. He kävivät tutustumassa Kirkon Ulkomaanavun työhön Sierra Leonessa kesäkuussa.

”Tutustuin Sierra Leonessa moniin sinnikkäisiin ja upeisiin ihmisiin. Ebola on tuonut lisää vakavia ongelmia alueelle. Autetaan näitä perheitä”, vetoaa Juha Tapio.

Sierra Leonessa Nenäpäivä-varoja on kohdennettu muun muassa Makenin ja Kabalan kaupungeissa toimiviin ammattikouluihin. Vuoden aikana heikoista lähtökohdista tulevat nuoret naiset saavat keittäjän, ompelijan tai pienviljelijän ammattiin tarvittavat perustaidot.

Länsi-Afrikkaa koettelevan Ebola-epidemian vuoksi useat koulutus- ja toimeentulohankkeet on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi. Vastauksena akuuttiin tarpeeseen Ulkomaanapu on aloittanut työn Ebolaa vastaan Liberiassa ja Sierra Leonessa. Tiedotuskampanjalla tavoitetaan yli 70 000 ihmistä Liberiassa. Lisäksi 2 650 kotitalouteen jaetaan tarvikkeita, kuten ämpäreitä, saippuaa ja klooria. Yhteisöissä tarjotaan myös psykososiaalista tukea.

Haitissa Ulkomaanapu auttaa Nenäpäivän tuella turvaamaan lasten oikeudet laadukkaaseen perusopetukseen. Gressierin ja Léogânen kunnissa kehitetään koulujen ja paikallisyhteisöjen yhteistyötä oppimistulosten parantamiseksi.

Sierra Leonessa kuvatut tositarinat ovat nähtävissä vuoden 2014 Nenäpäivä-kampanjan päättävässä viisituntisessa Nenäpäivä-show´ssa, joka lähetetään Yle TV2:lta perjantaina 7.11.2014 alkaen klo 19.

Lisätietoja:
Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, puh. 040 531 3514
Juha Tapion haastattelupyynnöt: Nora Norrlin puh. 040 846 0116, nora.norrlin@liekkipromotion.com

Lisätietoja myös Nenäpäivän verkkosivuilta.