Meriam Ibrahimin perhe odottaa pääsyä Yhdysvaltoihin

Sudanilainen, uskonnosta luopumisen takia kuolemaan tuomittu ja tuomiostaan vapautettu Meriam Ibrahim, 27, on tällä hetkellä perheineen turvassa Yhdysvaltain Sudanin suurlähetystössä Khartumissa.

Ibrahim vapautettiin pitkän vankeusajan jälkeen alkuviikosta, mutta pidätettiin jo tiistaina Sudanin pääkaupungin Khartumin lentokentällä, kun hän oli perheineen poistumassa maasta. Ibrahim vapautettiin uudelleen torstaina kansainvälisen diplomaattisen painostuksen tuloksena.

Perhe odottaa nyt Yhdysvaltain lähetystössä, että matka Yhdysvaltoihin järjestyy. Ibrahimin aviomies Daniel Wani on Yhdysvaltain kansalainen.

Ibrahimin vangitseminen ja hänelle langetettu kuolemantuomio on saavuttanut laajan kansainvälisen huomion. Muun muassa YK:n yhteydessä toimiva uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkosto ponnisteli ja järjesti tapaamisia, joiden tavoite oli neuvotella Ibrahimille oikeus uskonnon vapauteen.

Rauhanvälitysverkoston jäsenet tapasivat kesäkuun aikana sekä Sudanin suurlähettilään että Sudanin ulkoministerin Washingtonissa. Uskonnollisten johtajien delegaatio oli myös matkustamassa Sudaniin tavoitteenaan puolustaa paikan päällä Meriam Ibrahimin oikeutta uskonnonvapauteen.
Kirkon Ulkomaanapu toimii Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston sihteeristönä.