Koulutusvienti kehittyviin maihin kiihtyy – suomalaisen yrittäjätutkinnon suorittaneita valmistuu Ugandassa 28.3.2019

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) vie suomalaisia ammattitutkintoja Ugandaan yhteistyössä koulutusvientiyhtiö Omnia Education Partnershipsin (OEP) kanssa.

Kyseessä on virallinen suomalainen ammattitutkinto, joka vastaa vaatimuksiltaan suomalaista toisen asteen tutkintoa.

Koulutusta annetaan tällä hetkellä pakolaisasutusalueella Ugandassa. Ensimmäinen ryhmä Rwamwanjan pakolaisasutusalueella suomalaisen yrittäjätutkinnon suorittaneita valmistuu 28.3.2019.

Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan, ja arviolta vain joka viides heistä saa toisen asteen koulutuksen. Pakolaisuus kestää keskimäärin 20 vuotta.

”Poikkeuksellisen hienon toiminnasta tekee se, että pakolaiset pystyvät suorittamaan tutkinnon jo pakolaisina ollessaan, mikä auttaa heitä sijoittumaan työelämään jo pakolaisuuden aikana. Toisen asteen koulutus vähentää apuriippuvuutta ja auttaa ihmisiä paikan päällä kriisialueilla”, sanoo Tomi Järvinen, KUA:n kansainvälisen työn johtaja.

Tällä hetkellä KUA ja OEP tarjoavat Ugandassa yrittäjän ammattitutkintoa. Suunnitelmissa on jatkossa tarjota myös kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa. Koulutukseen voivat osallistua myös pakolaisasutusalueiden yhteydessä asuvat ugandalaiset.

Regina Meta, 18, on yksi suomalaisen yrittäjän ammattitutkinnon koulutusohjelmassa opiskelevista pakolaisista. Kongosta äitinsä ja siskonsa kanssa vuonna 2016 Ugandaan paennut nuori nainen on avannut koulutuksen rohkaisemana oman kampaamon, joka on nykyään yksi pakolaisasutusalueen suosituimmista.

”Hiusten laittaminen on ollut aina intohimoni. Koulutuksen ansiosta olen oppinut etenkin siitä, miten asiakkaiden kanssa toimitaan. Saan nykyään paljon uusia asiakkaita vanhojen asiakkaideni suositusten pohjalta”, Regina kertoo.

Viime vuonna Suomessa voimaan tullut lainsäädäntö antaa kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden myydä ammatillista koulutusta joko koko tutkintoina tai tutkinnon osina ulkomaille. Uudistus on merkittävä askel eteenpäin Suomen koulutusviennissä, ja samalla uusi kestävän kehitysyhteistyön muoto. Se vahvistaa pakolaisten kykyä vaikuttaa itse toimeentuloonsa.

Hanke on pilotti, jonka pohjalta ammattikoulutusta pystytään tulevaisuudessa järjestämään muillakin pakolaisasutusalueilla.

Lisätietoja:

Ville Wacklin, projektipäällikkö, p. +358 40 571 5644

Tomi Järvinen, kansainvälisen työn johtaja, p. +358 40 641 8209