Koulujen avautuminen siirtyy ebolasta toipuvassa Liberiassa – Kirkon Ulkomaanapu käynnistää jo koulut pakolaisleireillä

Bahniin yläkoululaisia lokakuussa 2013. Kirkon Ulkomaanapu avaa koulun uudelleen tällä viikolla. Kuva: Jari Kivelä.
Bahniin yläkoululaisia lokakuussa 2013. Kirkon Ulkomaanapu avaa koulun uudelleen tällä viikolla. Kuva: Jari Kivelä.

Koulut ovat olleet Liberiassa kiinni puoli vuotta ebolaepidemian vuoksi. Ebolatartunnat ovat vähentyneet merkittävästi ja koulujen oli määrä avata ovensa helmikuun alussa. Senaatti esittää avaamisen siirtämistä maaliskuun alkuun, koska koulut eivät ole valmiina. Käsienpesupaikat ja kuumeen mittaaminen täytyy järjestää sekä toimintamallit päivittää. Kirkon Ulkomaanapu aikoo avata kolme koulua pakolaisleireillä jo tällä viikolla.

Kirkon Ulkomaanapu käynnistää opetuksen uudelleen kahdella eri pakolaisleirillä Bahnissa Nimban maakunnassa ja PTP-leirillä Grand Gedah’n maakunnassa. Ulkomaanapu on myös saanut rahoituksen YK:n pakolaisneuvostolta UNHCR:lta kolmannen koulun avaamiseksi Marylandin maakunnan Little Wlebon leirillä. Kouluja rahoitetaan lisäksi viime vuodelta säästyneillä Ulkoministeriön varoilla ja Ulkomaanavun omin varoin.

Little Wlebon leirin kouluun on rekisteröitynyt 222 oppilasta ja opettajia on 18. Kaikki oppilaat ja opettajat on haastateltu sujuvan koulunaloituksen varmistamiseksi.

Pakolaiset ovat tulleet Norsunluurannikolta vuoden 2010 vaalien jälkeisten väkivaltaisuuksien seurauksena. Leirien kouluissa noudatetaan Norsunluurannikon opinto-ohjelmaa, jotta pakolaisten on helpompi jatkaa opintojaan kotimaassaan.

”Oppilaat ovat olleet turhautuneita. He pelkäävät, että tipahtavat pois Norsunluurannikon koulujärjestelmästä pitkän tauon vuoksi. Tukemiemme koulujen opettajat ovat pitäneet koko ajan yhteyttä oppilaisiin, mikä on helpottanut tilannetta”, kertoo Länsi- ja Keski-Afrikan alue-edustaja Leena Lindqvist Kirkon Ulkomaanavusta.

Koulujen avautuminen tarkoittaa paluuta arkeen ja tarjoaa mielekästä tekemistä leirien nuorille

”Yritämme kiriä Norsunluurannikon vuoden opetussuunnitelman seitsemässä kuukaudessa, niin että oppilaat pysyvät Norsunluurannikon kouluvuoden tahdissa”, sanoo Lindqvist.

Puolen vuoden tauko tarkoittaa kuitenkin, että monen lapsen ja nuoren koulutie katkeaa Liberiassa ja Sierra Leonessa.

”Koulutusjärjestelmä on hyvin heikko sekä Liberiassa ja Sierra Leonessa. Lapset on ebolaepidemian aikana lähetetty kadulle hankkimaan tuloja: kerjäämään ja kaupittelemaan pikkutavaroita. Heidän on hyvin vaikea palata takaisin kouluun”, Lindqvist toteaa.

Myöskään opettajien paluu ei ole varmaa. Valtion koulujen opettajat ovat saaneet palkkaa myös koulujen ollessa kiinni, joten heistä useimmat tulevat luultavasti palaamaan. Yksityisten koulujen opettajille ei ole maksettu palkkoja, koska lukukausimaksujaan ei ole saatu. Moni on hankkinut muuta työtä, eikä palaa opettajan työhön.

Lisätietoja

Leena Lindqvist, Länsi- ja Keski-Afrikan alue-edustaja, Monrovia
Lindqvist on parhaillaan Suomessa 13.2. saakka.
p. +358 401 676 264 (Suomi)
p. +231 776 755 468, +231 880 810 518 (Liberia)
leena.lindqvist@kirkonulkomaanapu.fi