Konflikti aiheuttanut nälänhädän Etelä-Sudanissa – Kirkon Ulkomaanapu tukee hätäapua

Etelä-Sudanissa lähes puolet kansasta kärsii vakavasta ruoan puutteesta ja ihmisiä on alkanut kuolla nälkään. Pula ruoasta ja vedestä on katastrofaalinen myös Somaliassa ja Keniassa. Kirkon Ulkomaanapu on keskiviikkona päättänyt tukea maita yhteensä 150 000 eurolla katastrofirahastostaan.

Etelä-Sudanissa ihmisiä on alkanut kuolla nälkään konfliktista eniten kärsivillä alueilla. YK julisti maanantaina nälänhädän osaan Unityn maakuntaa maan keskiosassa. Noin satatuhatta on vaarassa kuolla.

Lisäksi noin miljoona ihmistä on nälänhädän partaalla, ja avun tarve on akuutti myös kuivuuden takia. Kiireistä apua ruoka-apua ja ruokatuotannon tukea tarvitsee jo 4,9 miljoonaa ihmistä eli yli 40 prosenttia Etelä-Sudanin asukkaista.

Nälänhätä on pitkälti viime vuoden heinäkuussa alkaneen konfliktin syytä, kertoo Moses Habib, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Etelä-Sudanissa.

”Ihmiset ovat joutuneet pakenemaan taisteluja, ja he eivät uskalla viljellä tai kerätä edes sitä pientä satoa. Toreilla ei siksi ole juurikaan myytävää eikä ihmisillä ole varaa ostaa sitä, mitä on saatavilla”, Habib sanoo.

”Hallituksen ja kansainvälisen yhteisön on varmistettava, että avustuskuljetukset pääsevät esteittä hätää kärsiville. Ilman apua tilanne pahenee merkittävästi kesään mennessä.”

Kirkon Ulkomaanapu tukee ruoka-apua Etelä-Sudanissa 50 000 eurolla katastrofirahastostaan. Ruoka-apua annetaan Jonglein maakunnassa, jossa Ulkomaanavulla on ennestään koulutus- ja rauhanhankkeita. Nälänhätä on vaarassa levitä myös Jongleihin, jonne myös odotetaan lisää pakolaisia viereisestä Unitystä.

Ulkomaanapu tukee lisäksi 100 000 eurolla pitkittyneestä kuivuudesta kärsiviä Keniaa ja Somaliaa. Keniassa presidentti on julistanut kansallisen katastrofin. Kuivuus koettelee noin 2,7 miljoonaa ihmistä etenkin maan pohjoisosissa, ja vaikeimmilla alueilla pula vedestä voi johtaa paikallisiin konflikteihin laidunmaista.

Somaliassa ja Somalimaassa 6,2 miljoonaa ihmistä eli yli puolet kansasta on avun tarpeessa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Somalimaassa kuivuuden vaikutusten ehkäisemiseksi rakentamalla ja kunnostamalla vesisäiliöitä. Hätäavulla on tarkoitus jakaa vettä eniten tarvitseville. Keniassa työ keskittyy lasten koulutukseen ja hätäavulla varmistetaan, että kouluissa on tarpeeksi vettä oppilaille.

”Moni lapsista saattaa jättää koulunsa kesken hankkiakseen vettä perheelleen. Lähin vedenjakelu voi olla tuntien kävelyn päässä”, kertoo Ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori.

Lahjoita Etelä-Sudanin nälänhätä -keräykseen! Lue lisää työstämme Etelä-Sudanissa tästä.