Kirkon Ulkomaanavun asiantuntija Johanna Tervo Nepaliin tänään

Johanna Tervo. Kuva: Ville Asikainen
Johanna Tervo suuntaa vappuattoona Nepaliin. Kuva: Ville Asikainen

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Johanna Tervo lentää tänään torstai-iltana Nepaliin koordinoimaan Ulkomaanavun avustustyötä.

Johanna Tervo aloittaa työt Kathmandussa vappupäivänä perjantaina. Ensimmäisiin tehtäviin kuuluu suojan, veden ja sanitaation varmistaminen sekä avuntarpeen määrän kartoittaminen.

”Erityisesti suojia, kuten pressuja ja telttoja tarvitaan, sillä leirien pystyttäminen laahaa jäljessä. Leirit ovat syntyneet vapaamuotoisesti, eivätkä ne ole erityisen järjestäytyneitä. Kaikilla ei ole minkäänlaista kattoa päänsä päällä”, Tervo sanoo.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Nepalissa on tuhoutunut yli 70 000 rakennusta. Lisäksi monissa taloissa on sortumisvaara, eli niihin ei voi mennä, vaikka ne pysyisivätkin pystyssä.

Tervo arvioi Nepalissa myös koulutussektorin kuntoa.

”Arvioiden mukaan tuhannet koulut ovat järistyksen jälkeen käyttökelvottomia. Osa on täysin tuhoutunut, osa pahoin vaurioitunut. Pyrimme toimittamaan Nepaliin mahdollisimman pian muun muassa koulutelttoja ja koulujen korjausapua”, sanoo humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Syrjäseuduille pääsee yhä vain kävellen

Ulkomaanavun tarkoitus on yhdessä ACT-verkoston kanssa laajentaa hätäapua tavoittamaan paremmin myös kaukaisemmat maaseutualueet. Tavoite on päästä muun muassa Sindupalchukin ja Gorkhan maaseutualueelle.

”Syrjäseuduille, kuten esimerkiksi Sindupalchukiin, pääsee yhä vain helikopterilla tai patikoimalla päiväkausia. Tilanne vaikeutuu entisestään, kun monsuunikausi pian alkaa”. sanoo Kirkon Ulkomaanavun nepalilainen projektikoordinaattori Rajeev K.C.

Jälleenrakennus vie vuosikymmenen

Nepalin lauantaisen maanjäristyksen uhriluku kasvaa yhä. Nepalin hallitus on kertonut pelkäävänsä, että luku nousee jopa yli 10 000:een.

”Toipumisen käyntiin saaminen on iso haaste. Jos omavaraisuus ei parannu eikä toimeentulomahdollisuuksia synny, ihmisiä tulee kuolemaan lisää”, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen varoittaa.

”Jo nyt Nepalin bruttokansantuotteesta on maanjäristyksen seurauksena hävinnyt ainakin 20 prosenttia, ja maa on ennestään hyvin köyhä. Jälleenrakennus vie ainakin kymmenen vuotta”, Rajeev K.C. toteaa.

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut Nepalissa jo yli 30 vuotta. Alajarvan mukaan on itsestään selvää, että työtä jatketaan myös hätäapuvaiheen jälkeen.

”Tämä on monivuotinen urakka, paljon jälleenrakentamista. Työn sisältö tulee varmasti muuttumaan jonkin verran. Jatkossa työhön kuuluu jälleenrakentamista sekä katastrofivalmiuden vahvistamista. Nyt keskitytään hätäapuun”, Alajarva sanoo.

Lisäapua tarvitaan kipeästi

Suomen ulkoministeriö on myöntänyt Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseen 600 000 euron suuruisen avustuksen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Yhteensä Ulkomaanavun Nepalin hätäapuun suuntaamat varat lähestyvät miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö p. 040 582 1183, Rajeev K.C, projektikoordinaattori p. 0400 934 946, Eriikka Käyhkö, tiedottaja p. 040 631 9732

Pressikuvia Nepalista ja kuva Johanna Tervosta
https://www.kirkonulkomaanapu.fi/medialle/pressikuvat/

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/

Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).