Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa Ukrainan pakolaisten avustamiseen

ACT-allianssin jäsen, Unkarin kirkkojenvälinen apu, toimitti lääketieteellistä apua St. Michaelin hätäsairaalaksi muutetulle luostarille helmikuussa 2014. Kuva: ACT/HIA.
ACT-allianssin jäsen, Unkarin kirkkojenvälinen apu, toimitti lääketieteellistä apua St. Michaelin hätäsairaalaksi muutetulle luostarille helmikuussa 2014. Kuva: ACT/HIA.

Kirkon Ulkomaanapu avustaa katastrofirahastostaan 50 000 eurolla Ukrainan pakolaisia ja evakkoja. Heille jaetaan huopia ja liinavaatteita sekä hygieniatarvikkeita Kiovan alueella Ukrainassa ja Venäjällä puolella Ukrainan rajan tuntumassa. Lisäksi tarjotaan psykososiaalista tukea.

Humanitaarinen tilanne aseellisen konfliktin koettelemassa Itä-Ukrainassa on heikentynyt edelleen viime kuukausina. Evakkojen ja pakolaisten määrä on kasvanut. Samaan aikaan turvallisuustilanne on heikentynyt, sieppaukset ja ihmisoikeusrikkomukset ovat lisääntyneet ja valtion palvelujen saatavuudessa on keskeytyksiä. Noin 5,2 miljoonaa ihmistä asuu konfliktialueella tai kärsii pitkittyneestä konfliktista.

”On selvää, että pakolaiset ja evakot eivät pysty palaamaan koteihinsa, ja tulevat pysymään väliaikaismajoituksissa vielä jonkin aikaa. Pakolaisten majapaikat eivät ole talviasuttavia ja tarjoavat tuskin minkäänlaista suojaa Ukrainan ja Venäjän kylmältä talvelta”, sanoo humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva Kirkon Ulkomaanavusta.

Avustukset kohdennetaan kaikkein haavoittuvimmille ryhmille Kiovassa ja sen lähistöllä sekä Venäjän puolelle Ukrainan rajaa. Puolet avusta jaetaan Venäjällä ja puolet Ukrainassa.

Suunnitelmissa on jakaa 9 200 hygieniapakkausta, jotka sisältävät shampoota, wc-paperia, saippuaa, pyykinpesujauhetta, hammasharjan ja -tahnaa. Naisille jaetaan lisäksi terveyssiteitä ja pikkulapsille vaippoja. Lisäksi jaetaan 1 800 ensiapupakkausta haavojen hoitoon. Huopia, pyyhkeitä ja liinavaatteita sisältäviä avustuspakkauksia jaetaan 3 000.

”Evakoille ja pakolaisille tarjotaan myös psykososiaalista tukea”, kertoo Alajarva.

Avustushankkeen toteutuksesta vastaavat Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen katto-organisaation ACT-allianssin jäset Unkarin kirkkojenvälinen apu (Hungarian Interchurch Aid,HIA) ja Venäjän ortodoksinen kirkko (Russian Orthodox Church, Russia Round Table (RoC RRT)).

Kirkon Ulkomaanavun avustustyötä voi tukea lahjoittamalla tilille IBAN:FI33 1572 3000 5005 04
BIC: NDEAFIHH (Nordea), viestiksi ”katastrofirahasto”.

Lisätietoja

Eija Alajarva, humanitaarisen avun päällikkö, p. 040 582 1183

Lahjoita Ukrainan kriisin keskellä eläville perheille!