Kirkon Ulkomaanapu aloittaa Ebola-valistuksen Liberiassa ja Sierra Leonessa

Kirkon Ulkomaanapu aloittaa lokakuun alussa Ebola-valistushankkeen Liberiassa ja Sierra Leonessa. Paikallisten valistustyöntekijöiden, julisteiden, lentolehtisten ja radiotiedotuksen kautta tavoitetaan yli 70 000 ihmistä Liberiassa. Lisäksi 2 650 taudin koettelemaan kotitalouteen jaetaan tarvikkeita, kuten ämpäreitä, saippuaa ja kloriittia. Yhteisöissä tarjotaan myös psykososiaalista tukea.

Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa oli maailmanterveysjärjestö WHO:n mukaan syyskuussa yli 5 000 sairastunutta ja 2 622 kuollutta. Maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat ylikuormittuneet, eivätkä pysty käsittelemään tapauksia. Epidemia on vaikuttanut myös muuhun terveydenhuoltoon lamauttavasti. Epidemian kerrannaisvaikutuksena alueen talous on halvaantumassa, minkä seurauksena ruuan hinta on lähtenyt rajuun nousuun ja saatavuus heikentynyt. Myös muiden perustarvikkeiden, kuten hygieniatarpeiden hinnat ovat lähteneet nousuun.

Useiden Ulkomaanavun koulutus- ja toimeentulohankkeiden toimeenpano on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi muun muassa koulujen sulkemisen ja julkisten kokoontumisten kieltämisen vuoksi. Ylen Hyvä Säätiön Nenäpäiväkeräyksen, Naisten Pankin ja Suomen ulkoministeriön rahoittamista hankkeista säästyneet varat on nyt siirretty Ebola-valistushankkeelle.

Valistustyötä tehdään Margibin, Bongin, Grand Bassan, Nimban sekä Grand Cape Mountin lääneissä Liberiassa ja Koinadugun, Bombalin, Pujehunin, Bon ja Keneman lääneissä Sierra Leonessa. Hankkeen toimeenpanevat Ulkomaanavun pitkäaikaiset kumppanit, jotka ovat työskennelleet yhteisöissä jo entuudestaan.

”Paikalliset kumppanit tuntevat yhteisöt ja paikallisen kulttuurin. Yhteisöjen jäsenistä koulutetaan vapaaehtoisia valitustyöntekijöitä, jotka kiertävät ovelta ovelle”, kertoo humanitaarisen avun koordinaattori Anaïs Marquette.

Hankkeessa jaetaan tietoutta Ebola-verenvuototaudista ja sen tartuntatavoista sekä parannetaan hygienian tasoa jakamalla tarvikkeita – kuten ämpäreitä, saippuaa ja kloriittia – sekä edistämällä hygieniakäytäntöjä.

”Hankkeella halutaan tavoittaa erityisesti naisia, sillä Ebolaan sairastuneista ja menehtyneistä noin 75 prosenttia on naisia. Naiset perinteisesti huolehtivat sairaista ja pesevät ruumiit”, sanoo Marquette.

Hanke jatkuu vuoden loppuun, jonka jälkeen tarpeita arvioidaan uudelleen.

Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan toimisto perustettiin vuonna 2008. Sitä ennen Ulkomaanapu tuki Luterilaisen maailmanliiton työtä Liberiassa.

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun koordinaattori Anaïs Marquette, Länsi-Afrikan aluetoimisto, Kirkon Ulkomaanapu p. +33611661195
Ohjelmakoordinaattori Jussi Laurikainen, Länsi-Afrikan aluetoimisto, Kirkon Ulkomaanapu, p. 040 5171 635