Keski-Afrikan tasavallan uskonnolliset johtajat tuomitsevat maan väkivaltaisuudet

Kirkon Ulkomaanavun ja Yhdysvaltain hallinnon järjestämään ja isännöimään kokoukseen osallistuivat muun muassa Banguin arkkipiispa Dieudonne Nzapalainga, Keski-Afrikan islamilaisyhdistyksen puheenjohtaja, imaami Omar Cabine Layama sekä maan evankelisten kirkkojen yhdistyksen puheenjohtaja Nicolas Geurekoyame.

Keskusteluihin osallistui lisäksi joukko korkean tason uskonnollisia johtajia ja hallinnon edustajia Yhdysvalloista sekä muslimimaiden yhteisöstä OIC:sta. Delegaatio tapasi Keski-Afrikan tasavallan presidentin Catherine Samba-Panzan ja väliaikaishallinnon ministereitä.

”Olemme erittäin huolissamme sekä ex-Selekan että anti-Balakan tekemistä iskuista siviilejä vastaan”, kokouksen osanottajat toteavat päätöslauselmassaan.

Uskonnolliset johtajat irtisanoutuivat kaikesta väkivallasta, joka kohdistuu etnisiin ja uskonnollisiin ryhmiin tai niiden johtajiin. He tuomitsevat erityisesti laajalle levinneen väkivallan kierteen, joka uhkaa tuhota muslimien ja kristittyjen yhteisöt eri puolilla maata. ”Kukaan ei voi laillisesti käyttää uskontoa väkivallan oikeutuksena”, osapuolet painottivat.

Kokous ilmaisi myös syvän huolensa laajalle levinneestä rikollisuudesta ja ihmisoikeusloukkauksista.

”Keski-Afrikan tasavallan konflikti on monissa yhteyksissä ymmärretty väärin uskontojen väliseksi. On tärkeää, että uskonnolliset johtajat irtisanoutuvat väkivallasta selkeästi ja asettuvat rohkeasti konfliktista kärsivien siviiliensuojaksi”, totesi Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen kokouksen jälkeen Banguista.

Kokouksen osanottajat vaativat kaikkia osapuolia, myös Keski-Afrikan tasavallan hallitusta ja poliittisia puolueita, irtisanoutumaan väkivallasta ja edistämään vapaaehtoista aseriisuntaa. Se vaatii YK:n turvallisuusneuvoston joulukuussa hyväksymän Republican Pact -asiakirjan ottamista osapuolten välisen vuoropuhelun perustaksi. Dokumentin mukaan eri osapuolet Keski-Afrikan konfliktissa sitoutuvat kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

”Kieltäydymme väkivallan, vihan ja vastakkainasettelun tiestä. Sen sijaan pyrimme edistämään dialogia yhteisöjen, poliittisten toimijoiden ja hallituksen välillä”, päätöslauselma korostaa.

”Nyt on tärkeää osoittaa konkreettista tukea ruohonjuuritason sovintohankkeita, jotka pystyvät luomaan perusteita kestävälle rauhalle”, Rytkönen sanoi.

Hänen mukaan väkivallan pysäyttämiselle on kiire, koska yhä useampi ääriliike etsii konfliktin repimästä maasta tilaa toiminnalleen.

”Uskonnollisten ryhmien yhteistyö on elintärkeää myös siinä vaiheessa, kun Keski-Afrikan tasavalta vähitellen aloittaa ponnistelut väliaikaishallinnon päättämiseksi ja toimivien hallintorakenteiden luomiseksi”, Rytkönen sanoi.

Keski-Afrikan tasavallan pitkittynyt konflikti on vaatinut tuhansia uhreja. Vähintään 625 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Maan 4,6 miljoonasta asukkaasta 2,5 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua: ruokaa, suojaa ja lääkkeitä. Noin 90 prosenttia pääkaupungin Banguin vähemmistöistä on paennut kodeistaan. Banguin liepeillä leiriolosuhteissa asuu noin 200 000 pakolaista.

Lisätietoja:

Aaro Rytkönen, vaikuttamistyön johtaja, p. + 358 50 301 8479 (Aikaero Keski-Afrikan tasavaltaan -2 tuntia)
Satu Helin, toimittaja, p. +358 40 630 8133
Katja Hedberg, viestintäpäällikkö, p. +358 40 559 4030