De religiösa ledarna i Centralafrikanska republiken fördömer våldet i landet

De religiösa ledarna i Centralafrikanske republiken, både kristna och muslimer, fördömer våldet och människorättskränkningarna i landet. Ett uttalande om detta gjordes vid det internationella mötet i Bangui, som avlutades sent på natten till onsdagen. Mötet anordnades av Kyrkans Utlandshjälp och USA:s administration, vilka även var värdar vid mötet. I mötet deltog bl. a. Banguis ärkebiskop Dieudonne Nzapalainga, den centralafrikanska islamsammanslutningens ordförande, imam Omar Cabine Layama och Nicolas Geurekoyame som är ordförande för de evangeliska kyrkornas sammanslutning i centralafrika.

I samtalen deltog dessutom högt uppsatta religiösa ledare och tjänstemän från USA och den islamiska konferensorganisationen OIC. Delegationen träffade Centralafrikanska republikens president Catherine Samba-Panza och ministrar ur interimsregeringen.

”Konflikten i Centralafrika har på många håll blivit missförstådd till att handla om motsättningar mellan religioner. Det är viktigt att de religiösa ledarna tydligt frånsäger sig våldet och modigt ställer sig att skydda civilbefolkningen som lider av konflikten”, konstaterade Aaro Rytkönen i Bangui efter mötet. Rytkönen är chef för påverkansarbetet vid Kyrkans Utlandshjälp.

Konflikten har krävt tusentals dödsoffer. Minst 650 000 människor har tvingats lämna sina hem. Av landets 4,6 miljoner invånare är 2,5 miljoner i behov av humanitärt bistånd; mat, skydd och mediciner.

Mera information:

Aaro Rytkönen, chef för påverkansarbetet, t. + 358 50 301 8479
Satu Helin, redakör, t. +358 40 630 81 33
Katja Hedberg, kommunikationschef, t. +358 40 559 40 30