Kävele Naiselle Ammatti 2020 kutsuu kävelemään maailman naisten rinnalla

Nepalilainen Samila Lama punomansa korin kanssa
Nepalilainen viljelijä ja korinpunoja Samila Lama on saanut Naisten Pankin osuuskunnalta lainaa yritystoimintaansa. Kuva: Prashant Budhathok

Naisten Pankin valtakunnallinen Kävele Naiselle Ammatti –kampanja starttaa 15.5 verkkotapahtumana.

”Oma ammatti on naiselle ylpeyden ja toimeentulon lähde, mutta tie ammattiin voi olla kivikkoinen. Tälläkin hetkellä lukemattomat naiset kävelevät kymmeniä kilometrejä vain ruokkiakseen perheensä. Koronakriisi koettelee valmiiksi hauraassa asemassa olevia naisia ja heidän perheitään, mutta oma ammatti tuo turvaa ja opettaa taitoja, kuinka nousta kriisistä. Nyt jos koskaan maailman naiset tarvitsevat rinnalla kulkijoita. Siksi tänäkin vuonna järjestämme valtakunnallisen Kävele Naiselle Ammatti –kampanjan”, sanoo tapahtuman vetäjä, Naisten Pankin johtoryhmän puheenjohtaja Paula Pauniaho.

Valtakunnallinen Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma järjestetään entistä vahvemmin verkossa

Naisten Pankin valtakunnallinen Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma ottaa digiloikan ja muuttuu koko vuoden kestäväksi kampanjaksi. Verkkokampanja starttaa 15.5.

Viime vuonna Naisten Pankin vapaaehtoiset järjestivät yli 100 tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 2 500 kävelijää. Tuhansia ihmisiä jo yli kymmenen vuotta liikuttanut tapahtuma kerää varoja naisten toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseen Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Tänä vuonna suurin osa tapahtumista sijoittuu digitaaliseen ympäristöön.

”Vastuullisena toimijana halusimme uudistaa sitä niin, että edelleen kävellään, nyt vain yksin, kaksin tai pienryhmissä turvavälit muistaen. Lahjoitukset tehdään verkossa ja tunnelmia jaetaan sosiaalisessa mediassa”, kertoo Pauniaho.

Naisten Pankki tukee kriisin keskellä

Kävele Naiselle Ammatti -kampanjan lahjoituksilla tuetaan hauraassa asemassa olevien naisten taloudellista toimeentuloa, ammatillista koulutusta ja yrittäjyyttä. Naisten Pankki tukee myös naisten omistamia säästö- ja lainaryhmiä sekä osuuskuntia.

Naisten tukeminen on nyt erityisen tärkeää, sillä koronapandemia heikentää naisten asemaa hauraissa maissa. Toimeentulon menettämisen lisäksi koteihin eristäytyminen lisää kotiväkivallan riskiä.

Naisten taloudellinen itsenäisyys lisää myös vaikuttamismahdollisuuksia yhteisöissä. Naisten Pankin tukema koulutus ja yrittäjyys kantavat kriisinkin yli. Säästö- ja lainaryhmien toimintaan osallistuneilla on säästöjä puskuriksi tilanteeseen, jossa yritystoiminta hetkeksi hiipuu. Hankkeissa mukana olleilla naisilla on hyvät valmiudet nousta jaloilleen ja aloittaa oma liiketoiminta kriisin jälkeen.

Vuodesta 2007 toiminut suomalainen Naisten Pankki tukee hauraassa asemassa olevien naisten ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä ja tasa-arvon toteutumista Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Naisten Pankin hankkeet toteuttaa Suomen suurin kansainvälisen avun järjestö Kirkon Ulkomaanapu.