Joukko ihmisiä salissa katsoo kameraan hymyillen.
Jorma Korpela (vas.) palkittiin joulukuussa Helsingissä. Kuvassa KUA:n sidosryhmätyön johtaja Katri Suomi (kesk.) ja seurakuntasuhteiden asiantuntija Juhana Malme (oik.). Kuva: Antti Yrjönen/Kirkon Ulkomaanapu

Jorma Korpela palkittiin Kirkon Ulkomaanavun juhlavuoden yhteyshenkilönä

Jorma Korpela sai palkinnon tunnustuksena pitkälle työlleen Kotka-Kymin seurakunnan yhteyshenkilönä.

LUMISENA TALVIPÄIVÄNÄ Kirkon Ulkomaanavun Helsingin toimiston ovista astuu sisään mies, jolla on lämmin ja avara sydän. Kotkasta pääkaupunkiin hän on matkannut bussilla. Tänään matkaan on erityinen syy, sillä hänet kukitetaan Kirkon Ulkomaanavun juhlavuoden yhteyshenkilönä.


Kirkon Ulkomaanavun täyttäessä tänä vuonna 75 vuotta, palkittiin edellisten merkkivuosien tapaan juhlavuoden yhteyshenkilö. Netin kautta tulleiden ehdotusten perusteella palkinto myönnettiin Kotka-Kymin seurakunnan yhteyshenkilölle Jorma Korpelalle. Toimiessaan talouspäällikkönä Orimattilassa ja myöhemmin Kotkassa hän edisti talouspäälliköiden osallistumista yhteyshenkilötyöhön seurakunnissa. Eläkkeelle jäätyään hän on jatkanut vapaaehtoisena seurakuntansa yhteyshenkilönä.


Jorma on monista yhteyshenkilövuosistaan huolimatta vaatimaton mies. Kiitospuheessaan hän toteaa jo ensi virkkeessä, että yksin ei tule onnistumisia, yksin ei jaksa.


”Tiedän kokemuksesta, että yhteyshenkilön tehtävässä ilo ja vaikuttavuus nousevat yhdessä tekemisestä ja yhteydestä seurakunnan työntekijöihin, vapaaehtoisiin ja Kirkon Ulkomaanavun työntekijöihin. Meitä yhdistävät yhteiset arvot, jotka ohjaavat yhteisöllisyyteen, yhteisvastuuseen ja ihmisoikeuksien puolustamiseen”, Korpela sanoo.


Opintomatkalle Mosambikiin osallistuminen vuonna 2004 oli Jormalle tärkeä oppimiskokemus. Työhön tutustuminen ja kohtaamiset matkan aikana jättivät lähtemättömän vaikutuksen. Kokemukset ovat aina mielessä, kun tekee työtä Kirkon Ulkomaanavun hyväksi, Korpela sanoo.


”Mielestäni Kirkon Ulkomaanapu on tällä hetkellä entistäkin tärkeämpi toimija. Ihmisten halu auttaa on edelleen vahva. Sota järkyttää ja ahdistaa, ja sen seurauksia halutaan yhdessä lievittää. Kaipaamme rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista”, hän sanoo.


”Toisaalta ajattelen nuoria, jotka tiedostavat ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ne näkyvät erilaisina tuhoisina luonnonilmiöinä. Tämänkin globaalin ilmiön eteen Kirkon Ulkomaanapu tekee tärkeää ja merkityksellistä työtä.”


Lue koko Jorma Korpelan kiitospuhe täältä (pdf). Kiinnostuitko itse yhteyshenkilön tehtävästä? Lue täältä, miten voit osallistua toimintaan.


Seurakuntayhteyshenkilöille järjestetään 2023 elokuussa opintomatka Ugandaan. Tietoa hakemisesta kua.fi/seurakunnat sekä yhteyshenkilöviestistä joulukuun lopulla.


Teksti: Juhana Malme
Kuva: Antti Yrjönen