Haitissa 1,5 miljoonaa ihmistä hätäavun tarpeessa, Kirkon Ulkomaanapu päätti lisätuesta

Haitiin viime viikolla iskeneen hurrikaanin tuhot ovat osoittautuneet erittäin suuriksi. Suurin pula tällä hetkellä on ruoasta, sillä myrsky tuhosi juuri valmistumassa olleen sadon. Kirkon Ulkomaanapu päätti myöntää 50 000 euroa lisää tukea Haitiin.

Kirkon Ulkomaanapu on sunnuntaina jakanut ruokapaketteja Les Cayesin alueella 380 perheelle, ja tänään jakelua jatketaan vielä 120 perheelle. Yksi paketti sisältää viikon ruokatarvikkeet viisihenkiselle perheelle.

Ulkomaanapu kohdistaa hätäapua alkuvaiheessa ruokaan, puhtaaseen veteen sekä perustarvikkeiden jakeluun. Lisäksi koulusektorille kohdistetaan varoja menetettyjen koulutarvikkeiden korvaamiseksi ja psykososiaalisen tuen antamiseksi lapsille.

Maan viranomaiset toivovat koulujen avautuvan mahdollisimman nopeasti, koska kouluun pääsy tukee lasten ja perheiden selviytymistä.

”Jatkossa tuemme tarvittaessa myös hurrikaanissa ja tulvissa vahingoittuneiden koulujen korjaamiseen liittyviä toimenpiteitä. Arvioiden mukaan pahimmin kärsineillä alueilla 70-90 prosenttia kouluista on kärsinyt vahinkoja”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun Haitiin rakentamat koulut eivät sijaitse pahimmilla tuhoalueilla.

Tuhojen laajuus on paljastunut köyhässä maassa hitaasti. Kun pahiten vaurioita saaneesta Haitin eteläosasta on vähitellen saatu tietoja, on tullut selväksi, että hurrikaani Matthew on suurin humanitaarinen katastrofi maassa vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen.

Viranomaisten julkaisemien tietojen mukaan myrsky on vaikuttanut 2,1 miljoonan ihmisen elämään tuhoalueilla, ja heistä 1,4 miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa. (13 % maan lähes 11 miljoonasta asukkaasta)

Viime viikolla Ulkomaanapu myönsi Haitiin tukea 50 000 euroa.

Lisätietoja: humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva, p. +358 40 582 1183, eija.alajarva(at)kirkonulkomaanapu.fi

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun asiantuntija Sonja Hemberg (p. +358 40 660 4730) matkustaa Haitiin huomenna tiistaina tukemaan avustusoperaatiota.

Lähetä viesti APU numeroon 16499 (10 e). Lähetä viesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20 e).
Tee lahjoitus verkossa Haitin hurrikaani -keräkseen tai lahjoita tilille Nordea FI33 1572 3000 5005 04, viestiksi ’Haitin hurrikaani’