Suvivirsi tukee Nepalia: Koululaiset toivovat tulvatonta, turvallista tulevaisuutta

Meitä on odotettu. Kolme miestä ja kaksi naista tulevat vastaan Sri National -alakoulun portille. Kävelemme pihaan, jossa katse kääntyy heti suureen paksurunkoiseen puuhun, jonka oksat levittyvät varjostamaan lähes koko pihaa. On kuuma, ja täällä varjo on siunaus.

Kaksi koulurakennusta L:n muodossa. Meidät ohjataan sisälle rehtorin toimistoon. Kaikki on kulunutta ja vanhaa, mutta siistiä ja puhdasta. Paikalla on osa koulun viidestä opettajasta sekä alue- ja koulukomitean jäseniä.

Aluekomitean puheenjohtaja Uday Chandra Thakwani kertoo, että olemme Nepalin matalimmassa kolkassa. Alueella tulvii joka vuosi. Tulvien jälkeen ihmiset sairastavat paljon, koska likainen vesi levittää tauteja.

”Ensin tulivat kovat tulvat, nyt on aivan kuivaa. Ilman tulvia tämä alue olisi Nepalin vilja-aitta, mutta nyt joudumme ostamaan riisiä Intiasta.”

Elinkeinoja täällä ovat kalastus, maanviljely, eläinten kasvatus, korinpunominen ja päiväpalkalla työskentely, hän kertoo. Tulvan laskettua toimeentulo on ollut haastavaa.

Koulu toimi evakuointipaikkana

Nepal on maailman köyhimpiä maita. Täällä, vuoristaan kuuluisan maan tasaisella trooppisella alueella Tarailla satoi viime syksynä enemmän kuin 60 vuoteen. Ainakin 150 ihmistä kuoli ja kymmeniä katosi. Lähes puoli miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kotoaan. Monet menettivät kotinsa ja toimeentulonsa. Alueella kärsitään aliravitsemuksesta.

Kun tulvavesi alkoi nousta, ihmiset tulivat tänne koululle suojaan, meille kerrotaan. Kymmenet perheet eläimineen nukkuivat, laittoivat ruokaa ja söivät luokkahuoneissa.

”Koulunkäynti pääsi jatkumaan vasta sen jälkeen, kun koulu oli tyhjentynyt perheistä. Yhdessä oppilaiden kanssa siivosimme luokkahuoneet. Se kesti kymmenisen päivää”, kertoo rehtori Laxmi Prasad Shah.

Suvivirsi tukee Nepalin kouluja

Tulvaveden pilaamien koulutarvikkeiden tilalle tarvittiin uusia. Köyhät, tulvista kärsineet perheet eivät kyenneet niitä lapsilleen hankkimaan.

4-luokkalainen Chandrarekha näyttää uusia koulutarvikkeitaan.

Kirkon Ulkomaanapu on jakanut uusia vihkoja, penaaleja, kyniä, kumeja, viivoittimia ja teroittimia 90 koululle, yhteensä 11 500 lapselle.

Vuoden 2018 Suvivirsi-keräyksellä tuetaan nepalilaisten lasten ja nuorten koulunkäyntiä. Suvivirrella kerätään rahaa koulutarvikkeiden ostokulujen kattamiseen sekä monenlaiseen apuun. Avun toimittaa Kirkon Ulkomaanapu.

KUA on jakanut myös opetusmateriaalipaketteja opettajien käyttöön ja antaa koulutuksen sen hyödyntämiseen. Samalla annetaan hygieniakoulutusta, koska tietoisuus hyvästä hygieniasta on erityisen tärkeää tulva-alueilla. Koulutus annetaan 450 koulukomitean jäsenelle, 630 opettajalle ja 270 vanhempainyhdistyksen jäsenelle.

Opetusmateriaalipaketti odottaa täällä rehtorin huoneessa, koska koulutusta ei olla tälle koululle ehditty vielä antaa, mutta lähdemme katsomaan oppilaita ja uusia koulutarvikkeita.

Pienet koululaiset, monet virttyneissä, selvästi jo sisarusten käytössä olleissa koulupuvuissa, ovat yhtä mainioita ja innoissaan vieraista kuin aina, kun pääsen kouluvierailulle. Meille esitellään penaaleja, joissa koulutarvikkeet ovat hyvässä järjestyksessä ja kajautetaan vielä Nepalin kansallislaulu.

Koulujen korjaukset alkamassa

Avustusprojekti jatkuu nyt koulujen vessojen, käsienpesupaikkojen ja juomavesihanojen kunnostamisella. Tässäkin koulussa vessat ovat surkeassa kunnossa. Näen, että tyttöjen vessan lattia on romahtanut.

Osassa kouluja vesi tulvi koulujen sisään asti ja vaurioitti rakennuksia pahoin. Rakennustarvikkeita korjauksia varten hankitaan parhaillaan. Korjaustyöt alkavat kesäkuun alussa ja ne pyritään saamaan valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Vierailumme on kestänyt jo jonkin aikaa. Otamme valokuvia ja videoita, minä kirjoitan nimiä muistiin.

Mutta miksi lapset ovat noin levottomia? Meille kerrotaan, että koulupäivä on oikeastaan jo loppunut, mutta lapset ovat jääneet nyt odottamaan meidän takiamme. Sovimme, että he saavat nyt lähteä. Kuvaaja asettuu ottamaan videota iloisesti kotiin ryntäävistä lapsista.

Koska emme puhu nepalin kieltä, emme ole ymmärtäneet, että opettajat ovatkin käskeneet lapsia tänään poistumaan koulusta kauniissa rivissä. Rivissä lapset kävelevät koulun portille ja vilkuttavat meille.

Katselen reippaita lapsia ja toivon heille hyviä kouluvuosia, tulvatonta ja turvallista tulevaisuutta.

Ulla Kärki

Kirjoittaja vieraili Nepalissa huhtikuun lopulla.

Kirjoittaja

Ulla Kärki

Ulla Kärki työskentelee tiedottajana Kirkon Ulkomaanavussa.