Sataa, sataa ropisee – monsuunikausi Kambodžassa

Sataa, sataa, ropisee, kaatamalla, ryöppyämällä, päivittäin. Monsuunikausi on käynnissä Kaakkois-Aasiassa. Sade on niin märkää, että ulkona kastuu hetkessä alusvaatteita myöten, jos on liikkeellä ilman sateensuojaa. Kadut ja pihat tulvivat kaupungeissa, suuret joet täyttyvät syviä äyräitään myöten. Mahtava Mekong virtaa Kambodžan halki ja soljuu pääkaupunki Phnom Penhin ohi vuolaana ja ruskeana, tuoden joenrannan pelloille elintärkeitä ravinteikkaita maa-aineksia.

Mekongissa on nyt niin paljon vettä, että se saa aikaiseksi vuotuisen, ainutlaatuisen ilmiön maailmassa: Tonlé Sap -joen virtaussuunta kääntyy päinvastaiseksi, kohti samannimistä järveä kasvattaen järven pinta-alan moninkertaiseksi.

Veden korkeuden vaihtelut järvissä, joissa ja niiden liepeillä kuuluvat normaaliin vuoden kiertoon Kambodžassa. Ilmastonmuutoksen myötä nämä luonnonilmiöt ovat kuitenkin muuttuneet ennalta-arvaamattomammiksi ja voimakkaammiksi. Liian isot tulvat, joiden tieltä joudutaan evakuoimaan ihmisiä, eläimiä ja omaisuutta, toistuvat useammin. Välillä sateita ei tule tarpeeksi, kuivuus kurittaa maanviljelijöitä, ja sateesta täysin riippuvaiset pienviljelijät menettävät koko vuoden satonsa ja sitä myötä toimeentulonsa.

Minkäänlaisia turvaverkkoja ei tässä köyhässä maassa ole, ja monet joutuvatkin myymään pienet maatilkkunsa liian halvalla hinnalla lähteäkseen etsimään toimeentuloa muualta, useimmiten kaupungeista tai Thaimaan rakennustyömailta ja tehtaista. Alaspäin syöttävä kierre on valmis.

Kirkon Ulkomaanapu on valmistautunut mahdollisiin tulviin yhdessä paikallisten ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa. Kambodžassa toimivien ACT Alliance -verkostoon kuuluvien sisarjärjestöjen kanssa on laadittu valmiussuunnitelma sellaisten tilanteiden varalta, jolloin tarvitaan humanitaarista apua esimerkiksi pahoista tulvista kärsiville alueille.

Järjestöjen keskinäinen koordinaatio on tärkeää. Jokaiselle järjestölle on määritelty ennalta omat vastuualueet: yksi vastaa ruoka-avusta, toinen vedestä, kolmas suojasta ja logistiikasta. Kirkon Ulkomaanapu vastaa lasten suojelusta sekä lasten ja nuorten kouluun pääsyn järjestämisestä katastrofitilanteissa. Myös maantieteelliset vastuualueet on jaettu ja kommunikaatiosta kriisitilanteessa on sovittu.

Kaikki järjestöjen suunnitelmat ottavat huomioon Kambodžan valtion oman toimintasuunnitelman katastrofitilanteissa ja noudattavat pari vuotta sitten voimaan tullutta lakia katastrofien hallinnasta. Osa pitkäjänteistä kehitystyötä on, että kehitysmaan hallinnon omia pyrkimyksiä hoitaa itse omat ongelmansa ja katastrofinsa tuetaan aina kun mahdollista, myös humanitaarisissa tilanteissa ja niihin valmistautuessa.

Kaksi päivää sitten pohjois-Kambodžan Preah Vihear -provinssin viranomaiset antoivat evakuointivaroituksen Stung Sen -joen varrella asuville ihmisille. Joen veden pinta on nyt 11,40 metriä korkealla. Kymmenen senttiä lisää korkeutta ja joenrannan asukkaat ovat tulvan alla. Miltei 12 metriä syvän joen voima on valtava. Loppuviikolle on ennustettu trooppista myrskyä, joka tuo tullessaan lisää sadetta ja tuulta. Pohjoisen provinssit ovat erityisen alttiita myrskyille.

Viranomaisten ennakointi on hieno saavutus pieneltä ja köyhältä maalta.

Sadekausi alkoi tänä vuonna tavallista aiemmin ja sateet ovat olleet runsaita. Normaalisti elokuu on kaikista runsassateisin kuukausi, joten voi olla, että huippu on vielä edessäpäin. Seuraamme tilannetta päivittäin.

Saara Lehmuskoski on Kirkon Ulkomaanavun Kambodžan maajohtaja. Hän asuu maan pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Kirjoittaja

Saara Lehmuskoski

Kambodzan maatoimiston johtaja.