Parlamenttivaalitunnelmia Phnom Penhistä Kambodžasta

Kambodžan vaalisunnuntai on kääntynyt iltaan. Pääkaupunki Phnom Penh oli tänään harvinaisen hiljainen. Osa väestä on lähtenyt kotiprovinsseihinsa äänestämään, kaupat ja ravintolat ovat kiinni vaalipäivän vuoksi. Kaupungin lukuiset rakennustyömaat, joilla normaalisti tehdään töitä seitsemänä päivänä viikossa yötä myöten, ovat pysähdyksissä.

Käytän tilaisuuden hyväkseni ja hyppään polkupyörän selkään. Kerrankin liikennettä on niin vähän, että pyöräily on miellyttävää ja turvallista. Ilmakin on puhtaampaa, pakokaasut eivät korvenna nielua.

Kurvaan keskustaan, ajelen sekä pääkatuja että pikkukujia. Pääkadut ammottavat tyhjyyttään, pikkukaduilla ihmiset istuskelevat talojensa oviaukoissa, kokkaavat lounasta hiilikäyttöisillä keittimillä, lapset riekkuvat lasten juttuja. Poljen yhden äänestyspisteen ohi, poliiseja on paikalla enemmän kuin äänestäjiä. Vaalivirkailijat ovat tohkeissaan. Muuten uinuvan kaupungin ilma selvästi sähköistyy, mutta seuraavassa korttelissa on taas hiljaista.

Ehkä vain alle puolet vastaantulijoista on käynyt äänestämässä, vaikka on jo iltapäivä ja äänestyspaikat suljetaan pian. Sen näkee oikean käden etusormesta: jos sormi on kastettu vedenkestävään musteeseen, on kansalaisvelvollisuus käyty suorittamassa.

Etusormia tullaan tarkkailemaan lähipäivinä viranomaistenkin toimesta. Ennen vaaleja uhkailtiin, että jos sormi on puhdas, se voidaan ehkä tulkita rikokseksi. Seuraukset voivat olla moninaiset: viranomaiset voivat heittäytyä hankaliksi lupa-asioissa ja palveluiden saanti voi vaikeutua. Jotkut pelkäävät vankilatuomiota. Huhuja liikkui ennen vaaleja paljon, kukaan ei vielä tiedä mitä vaalien jälkeen tapahtuu.

Kaksi päivää ennen vaaleja pääsy 17:lle internetin uutissivustolle estettiin. Tieto kulkee huonosti. Iltakahdeksalta kansallinen vaalikomissio tiedottaa, että äänestysaktiivisuus on ollut yli 80%.

On mahdotonta tietää, pitääkö luku paikkansa. Nykyiselle hallituspuolueelle korkea äänestysaktiivisuus on tärkeä asia. Se näkee sen todisteena aidoista vaaleista, jossa kansa vapaasti valitsee parlamentaarikkonsa usean eri puolueen välillä. Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita on maassa virallisten tietojen mukaan 220 henkilöä, mm. Kiinasta ja Venäjältä, mutta heidän puolueettomuutensa on kansainvälisessä lehdistössä ja ihmisoikeusjärjestöjen taholta kyseenalaistettu. YK, EU ja USA ovat kritisoineet vaaleja jo etukäteen eivätkä lähettäneet tarkkailijoita.

Illalla seuraan vaalikomission suoraa lähetystä Facebookissa. Khmerin kielen taitoni on hyvin rajallinen, mutta kuvien avulla ymmärrän, että hallituspuolue on saanut murskavoiton, muut 19 puoluetta lähinnä hajaääniä. Ennakoitu tulos näyttää toteutuneen, vaikka viralliset tulokset saataneen viikon-parin päästä. Vallassa olevien valtakausi jatkuu.