Kun kansainvälinen terrorismi tuli naapuriksi

Ihan tavallinen lauantai. Mietin, mihin lähdemme ostoksille. Kahtena edellisenä lauantaina olemme olleet oman asuinalueen Westgatessa. Se on helppo, hyvä, runsas. Kaikki mukavasti saman katon alla maitokaupasta erikoisliikkeisiin ja kivoihin ruokapaikkoihin.

Valitsemme kuitenkin tällä kertaa toisen ostoskeskuksen! Ajattelen kokata kotona ja ostamme runsaan valikoiman vihanneksia. Palaamme kotiin ja alan pilkkoa niitä, kun toimittajan korva nappaa uutisista sanat: Westgate, Nairobi, attack!

Sen jälkeen kaikki muuttuu. Puhelin alkaa soida: työnantajan määräys pysyä sisätiloissa. Suomen suurlähetystöltä tulee samansisältöinen viesti. Kolme paikallista televisiokanavaa välittää suoraa lähetystä kauppakeskuksesta, jossa mitä ilmeisimmin on meneillään paljon pieleen mennyttä ryöstöä suurempi tragedia.

Tietoa tulee palasittain. Westgate on täysin suojaamaton miltei koko julkisivunsa osalta. Katutasossa on kaksi suurta ravintolaterassia täysin suojattomina, ja asiakkaiden ja autojen turvatarkastus tehdään vasta näiden jälkeen. Niinpä alkaa hahmottua, että että naamioituneet ja vahvasti aseistetut hyökkääjät tulivat sisään terassien ja toisaalta maanalaisen parkkihallin kautta.

Kuvat ja silminnäkijäkertomukset välittävät täydellisen kaaoksen, kauhun ja kuolemanpelon. Sunnuntaina vahvistui, että kauppakeskuksessa oli hyökkäyshetkellä yli tuhat asiakasta. Paikalla oli paljon lapsia, koska kauppakeskuksen ylätasanteella oli lasten kokkaustapahtuma. Lauantaina oli muuten myös YK:n rauhan päivä, jota eri puolilla maailmaa juhlistettiin juuri puolen päivän aikaan. Silloin hyökkäys alkoi.

Helikopterin lapojen ääni on ollut nyt äänimaisemamme vuorokauden ajan. Westgate ja sen ympäristö näyttää hetki hetkeltä enemmän sota-tilalta: panssaroituja joukkojen kuljetusautoja, poliiseja, sotilaita, erikoisjoukkoja vahvistettuna ainakin Israelin mossadilla, Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilailla ja Britannian Metropolitan poliisin miehillä.

Tämä on siis kansainvälinen katastrofi monessa mielessä. Hyökkäyksen kohteena oleva kauppakeskus on ulkomaisten suosiossa, niinpä uhrien joukossa on kanadalaisia, yhdysvaltalaisia, brittejä, ranskalaisia. Ainakin viisi ruotsalaista oli kauppakeskuksessa hyökkäyksen alkaessa. Ruotsalaismiehen kertomus siitä, miten hän pakeni vaimonsa ja kaksivuotiaan lapsensa kanssa supermarketin varastoon ja sinnitteli siellä tunteja, tuo tapahtumat vielä lähemmäksi. Hänen mielestään vaikeinta oli selittää kaksivuotiaalle, mitä tapahtuu ja miksi.

Sen selittäminen vaivaa omaakin mieltä. Kirkon ulkomaanapu on laajasti mukana Somalian rauhan vakauttamisessa. Koko kansainvälinen yhteisö teki isoja päätöksiä kuluneella viikolla Somalian tukemiseksi.

Nyt kansainväinen terrorismi näyttää voimaansa Nairobissa. Se tuli kahden kilometrin päähän.

Terveisin,   Hilkka Hyrkkö

Kirjoittaja

Hilkka Hyrkkö