Kambodža käy kunnallisvaaleihin Suomen jälkeen – voittaja on jo tiedossa

Suomessa kunnallisvaalien ennakkoäänestys on alkanut. Kambodžassa kunnallisvaalit koittavat pari kuukautta myöhemmin. Tunnelmat maissa ovat hyvin erilaiset. Seuraan netin välityksellä suomalaista vaalikeskustelua, jossa käsitellään kuntalaisille tärkeitä asioita. Kuka vain voi osallistua keskusteluun – puoluekannasta riippumatta.

Kambodžassa en khmerin kieltä taitamattomana pysty seuraamaan paikallista mediaa, mutta yksipuoliseksi se kävisikin. Lähestulkoon kaikki lehdet ja radioasemat ovat jollain tapaa kytköksissä hallituspuolueeseen.

Nykyinen hallituspuolue, Kambodžan kansanpuolue, on ollut vallassa jo viimeiset noin kolmekymmentä vuotta. Aina he eivät välttämättä ole voittaneet vaaleja, mutta vallassa he ovat pysyneet tiukasti – tavalla tai toisella.

Nyt kunnallisvaalien lähestyessä hallituspuolue pyrkii pysymään vallassa kaikin keinoin: erimieliset vaiennetaan ja ihmisoikeuksien puolestapuhujia vangitaan. Hallituspuolue yrittää tehdä oppositiosta laittoman ja hankaloittaa kaikin mahdollisin keinoin opposition kunnallisvaaliehdokkaiden nimittämistä. Syytökset oppositiopoliitikkoja kohtaan ovat usein tekaistuja ja poliittisesti motivoituneita.

Tavallisten kansalaisten tasolla kunnallisvaalit aiheuttavat pelkoa ja jännitystä. Punakhmerien hirmuvallan päättymisestä on vasta 38 vuotta ja kansanmurhan traumat ovat vielä muistissa. Poliittisessa retoriikassa on uhkailtu. Kansalle on tehty selväksi, että heidän kannattaa äänestää ”oikein”, mikäli eivät halua vanhojen aikojen palaavan.

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh on opposition vahvaa kannatusaluetta. Täällä ihmiset sanovat uskaltavansa kuunnella sellaisiakin radioasemia, joilta kuulee hallitukselle kriittisiä kantoja. Naapurit eivät enää välttämättä ilmianna opposition kannattajia. Englanninkieliset sanomalehdet tosin uutisoivat, että poliittisia kommentaattoreita ei enää saa puhumaan edes kahviloissa. Vallitseva ilmapiiri ei kannusta keskusteluun.

Maaseudulla ilmapiiri on jännittyneempi. Hallituspuolue järjestää vaalitilaisuuksia, joissa pidetään tarkkaa kirjaa osallistujista. Hallituspuoleen kannatus maaseudulla on suurempaa, mutta monet ihmiset menevät paikalle, vaikka eivät puoluetta kannattaisikaan. Kukaan ei halua leimautua opposition kannattajaksi. Maaseudulla ihmisten koulutustaso on hyvin alhainen ja elämä on päivittäistä selviytymistä köyhyydessä. Politiikka on harvoilla päällimmäinen huoli elämässä.

Kirkon Ulkomaanavun työhön lähestyvät vaalit eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet suuresti. Yksi toukokuulle suunniteltu iso nuorisotapahtuma on pitänyt perua, sillä viranomaiset eivät halua suuria kansankokouksia järjestettävän vaalien läheisyydessä, turvallisuussyistä. Eräässä koulussa kunnan vaalilautakunta on ottanut väliaikaisesti käyttöönsä oppilaanohjaukseen kunnostetun luokkahuoneen.

Monet kuntien työntekijöistä siirtyvät pikku hiljaa tekemään enemmän vaalityötä, mikä saattaa hidastaa joidenkin hankkeiden toimeenpanoa. Vaalitulosten vahvistamiseen menee noin kuukausi, joten lopulliset vaikutukset työllemme näkyvät vasta heinäkuussa. Siihen asti toivomme, että tilanne pysyisi rauhallisena ja vaalivuosi sujuisi ilman suuria ongelmia.

Vapaat ja avoimet vaalit eivät ole itsestäänselvyys. Toivotamme suomalaisille kunnallisvaaliehdokkaille onnea kampanjointiin, sekä rakentavia keskusteluja vaalikentille! Muistetaan äänestää me, jotka voimme tehdä sen ilman pelkoa vainosta.

Saara Lehmuskoski on Kirkon Ulkomaanavun Kambodžan maajohtaja. Hän asuu maan pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Kirjoittaja

Saara Lehmuskoski

Kambodzan maatoimiston johtaja.