Tulevaisuuden toivoa pakolaisleirin koulussa Liberiassa

Kirkon Ulkomaanapu on perustanut Bahnin pakolaisleirille Liberian ensimmäisen pakolaislasten yläkoulun. 17-vuotias Benson Taguin suoriutui erinomaisin arvosanoin kouluvuoden päätteeksi järjestetyistä loppukokeista. Kuva: Jari Kivelä.

Lokakuun toisena päivänä Bahnin pakolaisleirin yläkoulun pihalla kävi vilske. Oppilaat riensivät pihalle, kun koulun viereen pysäköidystä kuorma-autosta purettiin kirjalaatikoita. Sadekauden piiskaamat mutaiset tiet ja ongelmat rajalla olivat viivästyttäneet oppikirjalastin matkaa Norsunluurannikolta pakolaisleirille Liberiaan. Matka kesti melkein viikon kauemmin, kuin oli tarkoitus.

Bahnin pakolaisleirin yläkoulua ja lukiota käy yhteensä 340 norsunluurannikkolaista nuorta. Koulu syntyi norsunluurannikkolaisten pakolaisopettajien aloitteesta. Ulkomaanapu on tukenut kouluhanketta alusta asti.

Liberiassa on kaksi muutakin pakolaisleirillä toimivaa yläkoulua. Ulkomaanavun hanke on ainutlaatuinen – koulussa on myös lukio.

Oppimishalu ja toivo paremmasta motivoivat oppilaita. Loppukokeen suorittaneet haaveilevat jatko-opinnoista. Ulkomaanapu tukee heitä, jotta he pääsisivät YK:n pakolaisjärjestön stipendiohjelmaan.

Neljäkymmentä lasta on päivähoidossa koulun yhteyteen perustetussa päivähoitopaikassa. Kuva: Jari Kivelä

Neljäkymmentä lasta on päivähoidossa koulun yhteyteen perustetussa päivähoitopaikassa.
Kuva: Jari Kivelä

 

Teksti: Ulla Tarkka