Koko maailman imaami

Kirkon Ulkomaanavun rauhantyön palkkalistoilla on harvinainen timantti: Mohamed Elsanousi. Hän on muun muassa toiminut USA:n hallituksen terrorisminvastaisessa työryhmässä syyskuun 11. terrori-iskujen jälkeen.

Mohamed Elsanousi syntyi eteläsudanilaiseen perheeseen. Isä oli maanviljelijä ja kauppias. Ei ollut sähköä eikä vettä: silti 17 lapsesta neljä eteni yliopisto-opintoihin asti.

Erityisesti eteni Mohamed. Opettajat huomasivat ahkeran nuoren, ja tie vei jatko-opintoihin Pakistaniin Islamabadiin. Siellä Elsanousi suoritti alemman korkeakoulututkinnon sharia-laissa. Opintonsa hän rahoitti ostamalla pakistanilaisia vaatekankaita ja myymällä niitä Qatariin. Valmistuttuaan hän sai tutkijan paikan Yhdysvalloista Indianan yliopistosta. Sieltä hän väitteli lopulta oikeustieteen tohtoriksi.

Syyskuussa 2001 lentokoneet osuivat WTC-torneihin New Yorkissa. Yhdysvalloissa alkoi terroristijahti, joka sai vuosien kuluessa yhä hysteerisemmät mittasuhteet.

Pohjois-Amerikan islamilaisen yhteisön johtoasemissa toiminut Elsanousi pyydettiin 2000-luvun lopulla USA:n hallituksen terrorismin vastaisen työryhmän jäseneksi. Tavoite oli oppia ennaltaehkäisemään väkivaltaista radikalisoitumista ja terrorismia.

Hillary Clintonin ja John Kerryn kabinettien jälkeen Elsanousi on siirtynyt Kirkon Ulkomaanavun palkkalistoille Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkoston ulkosuhteiden johtajaksi.

Työssään hän keskittyy väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseen erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassa. Lisäksi hän on ollut neuvottelemassa rauhaa eri muslimiryhmien välille Keski-Afrikan tasavallassa.

Lainoppinut Elsanousi on siis eräänlainen koko maailman suhteista vastaava amerikkalaisimaami. Mutta uskooko hän amerikkalaiseen unelmaan?

”Aivan ehdottomasti”, sanoo Elsanousi. ”Rakastan Amerikkaa! Kun teet kovasti töitä, menestyt. Toivo huomisesta on jotain, josta jokaisen nuoren tulisi kuulla.”

Elsanousi ottaa toivon ja sen levittämisen vakavasti. Avainasemassa ovat koulutus ja tiedon lisääminen, sillä paitsi yksilön omista mahdollisuuksista, kyse on myös erilaisuutta kunnioittavan yhteiselon toivosta.

”Islamissa on Raamatun-tutkimuksen tavoin useita koulukuntia. Se, joka väittää, että islamin viesti olisi sotaisa, on puhtaasti ahneiden ja itsekkäiden poliittisten motiivien asiamies”, Elsanousi tiivistää.

”Islam, kuten kaikki maailmanuskonnot, opettavat kuinka ihminen voi elää rauhassa itsensä ja muiden kanssa. Meillä on suuri vastuu viedä tätä uskontojen yhteistä sanomaa eteenpäin, jotta eri kulttuureista tulevat oppisivat ymmärtämään toisiaan ja voivat kohdata toisensa”, toteaa Elsanousi.

Teksti: Eriikka Käyhkö