Awak Kuier:
”Pienikin apu voi
vaikuttaa tosi paljon”

AwakKuier:”Pienikinapuvoivaikuttaatosipaljon”

Awak Kueir saavutti unelmansa ja toivoo samaa kaikille tytöille

Suomen koripallon suurlupaus Awak Kuier tietää, että uskalluksella tytöt voivat saavuttaa mitä tahansa. Tiellä on kuitenkin usein esteitä: esimerkiksi köyhyys voi katkaista koulutien.

ILMAN ROOLIMALLEJA ammattikoripalloilija Awak Kuier, 20, ei ehkä olisi tullut edes ajatelleeksi ammattiurheilijan uraa. Hän oli kuvitellut, että oma suosikkilaji on vain harrastus.

”Vasta kun teini-ikäisenä pääsin maajoukkueeseen ja kuulin ammatikseen pelaavista eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista, aloin ajatella, että sitä minäkin haluan”, hän kertoo puhelimitse Yhdysvaltain Dallasista. Dallas on Kuierin tuore koti: naisten koripalloilun ammattilaissarjassa WNBA:ssa pelaava Dallas Wings varasi Kuierin koko varaustilaisuuden toisena viime keväänä. Hän on kaikkien aikojen toinen WNBA:han varattu suomalaisnainen.

Se, ettei ammattilaisuus ollut käynyt edes mielessä, saattoi ainakin osin olla kiinni sukupuolesta. Monet miehet ovat ehkä pikkupojasta asti haaveilleet urasta NHL:ssä tai NBA:ssa, mutta tytöille urheilu ammattina ei Kuierin mukaan välttämättä juolahda mieleen.

”Heti kun näin, että sekin on mahdollista, tiesin, että haluan yrittää ammattilaisena.”

Ensin Kuier lähti kotikaupungistaan Kotkasta ja Peli-Karhuista Helsinkiin Mäkelänrinteen urheilulukion joukkueeseen HBA-Märskyyn. Kesäkuussa 2020 hän teki sopimuksen italialaisen Virtus Eirene Ragusan kanssa, ja sitten eteen tuli Dallas Wingsin tarjous. Uransa aikana Kuier on äänestetty naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi ja Koripalloliitto on kuvaillut häntä ”suurlupaukseksi” ja ”huipputalentiksi”.

Unelma on siis toteutunut.

Tytöille tasa-arvoinen tulevaisuus

YK on huolissaan tyttöjen mahdollisuuksista unelmoida, ja siksi vuosittain lokakuun 11. päivänä vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tilannetta on entisestään synkentänyt koronaviruspandemia, joka on maailmanlaajuisesti esimerkiksi katkaissut monien lasten koulumatkan.

Eri maiden koronarajoitustoimet ovat vaikuttaneet perheiden vanhempien toimeentuloon ja lasten koulunkäyntiin, ja koulusulkujen jälkeenkään monet tytöt eivät ole enää palanneet kouluun. Useissa perheissä tytöt käyvät töissä perheen elättämiseksi. Lisäksi lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien määrä on kasvanut.

Tyttö kuuntelee opettajaa oppitunnilla.
Nyalnak, 15, osallistuu oppitunnille peruskoulussa New Fangakissa, Etelä-Sudanissa maaliskuussa 2020. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Maailmallakin Kuier seuraa Etelä-Sudanin tapahtumia

Kuierin juuret ovat itäisessä Keski-Afrikassa Sudanissa, nykyisen Etelä-Sudanin alueella, josta hänen vanhempansa ovat kotoisin. Kuusihenkinen perhe pakeni sotaa Egyptiin vuonna 2001, jossa tytär syntyi samana vuonna. Suomesta perhe sai turvapaikan vuonna 2003.

Vaikka Kuier ei ole koskaan käynyt Sudanissa tai Etelä-Sudanissa, siteet maahan ovat läheiset. Isoveljet ovat syntyneet Sudanissa, kotona puhutaan arabiaa ja kotikasvatus oli sudanilaista.

Maailmallakin Kuier seuraa tiiviisti tapahtumia Etelä-Sudanin alueella. Uutiset ovat harvoin hyviä: sodan riepotteleman maan väestöstä kaksi kolmasosaa eli 8,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen ja neljä miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa taisteluiden vuoksi.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Etelä-Sudanissa koko maan historian eli yli vuosikymmenen ajan. KUA tukee esimerkiksi rauhan rakentamista, pyrkii tarjoamaan mahdollisuuksia hankkia toimeentuloa ja koulutusta sekä huomioimaan erityisesti tyttöjen kouluun pääsemisen.

Opettajaharjoittelija seuraa opettajan työtä liitutaulun äärellä.
Kirkon Ulkomaanavun opettajaharjoittelija William tarkkailee Jamesia, joka opettaa peruskoulussa New Fangakissa, Etelä-Sudanissa. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Lapsen ja erityisesti tyttölapsen lähettäminen kouluun on eteläsudanilaiselle perheelle usein valtava uhraus. Seitsemän lapsen äiti Teresa uskoo kuitenkin koulutuksen takaavan lapsille paremman tulevaisuuden ja esimerkiksi pelastavan tytöt lapsiavioliitoilta.

”Teemme paljon töitä voidaksemme pitää lapset koulussa”, hän kertoo Kirkon Ulkomaanavulle kotonaan New Fangakissa. ”Kirkon Ulkomaanavun tuella pystyin avaamaan teekaupan, ja tuloilla olen voinut istuttaa kurpitsoja ja maissia. Tekisin kaikkeni lasteni koulutuksen vuoksi ja nyt minusta tuntuu, että se on mahdollista.”

Teresa on nähnyt koulutuksen aikaansaaman muutoksen yhteisön lapsissa. Siksi hän haluaa myös omien lastensa voivan valita tulevaisuutensa suunnan. Hänen 15-vuotias tyttärensä Nyalnak sanoo ajattelevansa, etteivät tytöt voi olla vapaita ilman koulutusta.

”Haluan opettajaksi näyttääkseni tytöille, että kouluttautumalla heistä voi tulla mitä tahansa: opettajia, asianajajia tai lentäjiä.”

Äiti ja tytär istuvat sängyllä.

Nyalnakin äiti Teresa on nähnyt koulutuksen aikaansaaman muutoksen yhteisön lapsissa. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Tytöt kaipaavat perheen tukea ja roolimalleja

Kuierille lapsuus ja nuoruus Suomessa ovat antaneet paljon sellaisia mahdollisuuksia, joita Sudanissa ja Etelä-Sudanissa ei olisi ollut. Hänellä on esimerkiksi ollut tilaisuus samaan aikaan kouluttautua ja silti keskittyä rakastamaansa lajiin niin, että siitä on voinut tulla työ. Nuorena naisena hän pystyi myös muuttamaan yksin uuteen kaupunkiin haaveensa perässä.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on perheen tuki. Vanhemmat ja veljet ovat koko ajan kannustaneet Kuieria kurottamaan kohti unelmiaan. Nyt kun tavoite ammattilaisuudesta on saavutettu, hän haaveilee voittavansa mahdollisimman paljon mestaruuksia niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Saman tunteen hän sallisi mielellään kaikille maailman tytöille.

”Toivoisin, että kaikkien tyttöjen vanhemmat antaisivat tyttöjen unelmoida aivan mistä tahansa ilman rajoituksia”, hän sanoo. ”Kunpa kaikilla tytöillä olisi samat mahdollisuudet kuin pojilla. Nyt pojat saavat lähes kaikessa etumatkaa.”

Nuori nainen nojaa betoniseinään.
Ammattikoripalloilija Awak Kuier toivoo, että tytöt kaikkialla maailmassa saisivat ja uskaltaisivat sekä unelmoida että tavoitella unelmiaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Erityisesti tytöt kaipaavat roolimalleja – aivan kuten Kuier aikoinaan. Hän sanoo ihailleensa valtavasti Peli-Karhujen naisjoukkuetta sekä Suomen naisten maajoukkuetta. Lisäksi apua oli siitä, että lukiossa ympärillä oli kannustavia ihmisiä aina valmentajista ja joukkuekavereista alkaen.

”Kun kaikilla oli sama tavoite ja kaikki halusivat olla omassa lajissaan ammattilaisia, oli helpompaa uskoa haaveisiin.”

Samaa Kuier toivoo kaikille maailman tytöille: uskallusta uskoa omiin unelmiinsa. Hän tietää hyvin, ettei tavoitteisiin pyrkiminen ole aina helppoa. Hän ei esimerkiksi alun perin halunnut muuttaa yksin Helsinkiin opiskellakseen urheilulukiossa, mutta jälkikäteen hän ymmärtää, kuinka merkitsevä päätös lopulta uran kannalta oli.

Samoin hän ei aikoinaan lähtenyt yliopistoon Yhdysvaltoihin vaan päätti mennä pelaamaan Eurooppaan.

”Silloin pelotti, etten ole vielä valmis”, hän muistelee. ”Päätin silti, että jos teen jotain, panen kaiken likoon ja vedän täysillä mieluummin kuin pelon vuoksi vain puolitehoilla. Kaikki meni loppujen lopuksi hyvin.”

Nyt Kuier on itse roolimalli monelle ammattilaisurasta haaveilevalle tytölle. Hän kannustaa jokaista olemaan luovuttamatta ja tarttumaan tilaisuuksiin epävarmuudesta huolimatta.

”Riski kannattaa ottaa, jos se auttaa unelman tavoittamisessa; ja jos jotain tekee, se kannattaa tehdä täysillä.”

”Pienikin apu voi vaikuttaa tosi paljon”

Kirkon Ulkomaanapu tukee naisten ammatillista koulutusta ja lasten kouluun pääsyä Etelä-Sudanissa. Työssä tarvittavat varat ovat osin peräisin yksityishenkilöiden lahjoituksista. Kuier sanoo olevansa kiitollinen kaikille lahjoittajille eteläsudanilaisten tyttöjen puolesta.

”Pienikin apu voi vaikuttaa tosi paljon. Kun edes yksi tyttö pääsee kouluun, se voi motivoida muita ja saada aikaan isoja muutoksia.”

Kirkon Ulkomaanavun työssä Etelä-Sudanissa yksi haasteista on ollut vakuuttaa perheet siitä, että kaikki lapset – myös tytöt – kannattaa lähettää kouluun. Opettajien kouluttaminen, oppimateriaalien saatavuus ja vanhempien osallistaminen kouluhankkeisiin ovat olleet olennaisia tekijöitä koulutuksen varmistamisessa ja siten esimerkiksi lapsiavioliittojen ehkäisemisessä.

Teresa painottaa, että vaikka hän ei itse osaa lukea, hän silti ymmärtää koulutuksen merkityksen.

”En missään nimessä anna lasteni menettää tätä mahdollisuutta”, hän sanoo. ”Tuen heitä loppuun asti, vaikka vastuu onkin valtava yksinhuoltajaäidille. Muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Tyttö hymyilee kameralle kotonaan Etelä-Sudanissa.
”Oppikirjat, kynät ja reppu ovat tärkeimmät asiat, jotka omistan”, Nyalnak kertoo. Kuva: Maria De La Guardia / KUA

Anna tytöille
mahdollisuus
koulutukseen

Tue tyttöjen koulutusta lahjoittamalla

Kirkon Ulkomaanapu pyrkii varmistamaan, että lapset pysyvät koulussa ja oppiminen jatkuu. Kun koronapandemia on ohi, opintiensä päättävillä tytöillä on valmiudet toimeentulon hankkimiseen ja kyky olla aktiivisia toimijoita yhteisöissään.

Lahjoituksesi avulla Kirkon Ulkomaanapu muun muassa:

  • tukee vanhempien toimeentuloa, jotta lapsilla on mahdollisuus käydä koulua
  • tekee valistustyötä, missä vanhemmille kerrotaan, miten tärkeää lasten koulunkäynti on
  • tukee etäopiskelua niissä maissa, joissa koulut on suljettu koronaviruksen takia
  • kouluttaa opettajia etäopetuksen järjestämisessä
  • jakaa koulumateriaaleja ja radiovastaanottimia, joiden avulla etäopetusta voi seurata

Voit lahjoittaa myös tekemällä tilisiirron tai tekstiviestillä

Perinteinen tilisiirto:

Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 6143

Tekstiviestilahjoitus:

Lähetä tekstiviesti TYTTÖ numeroon 16499 (20 €)