15 vuohta palautti innostuksen elämään

Ulkomaanapu jakoi yli 3700 vuohta Somalimaan maaseudulla vuonna 2015. Nyt niitä on jo moninkertainen määrä.

Fadumo Mohammed Rooble, 50, johdattaa erilaisilla kankailla ja matoilla katettujen majojen välistä omalle takapihalleen Adow yururan kylässä keskellä Somalimaan maaseutua. Siellä, majojen keskellä määkii aitauksessa kymmenkunta erikokoista kiliä.

Ne ovat Mohammed Rooblen, hänen yhdeksän lapsensa sekä isänsä ja äitinsä toimeentulon peruspilari.

”Sain Kirkon Ulkomaanavulta 15 vuohta maaliskuussa 2015, nyt (joulukuussa 2016) niitä on jo 28”, Rooble iloitsee.

SOMALIMAA ON VIIME vuosina kärsinyt pahoista kuivuusjaksoista, minkä arvellaan johtuvan muun muassa merivirtoihin vaikuttavan El Niño -ilmiön voimistumisesta. Sadekausien sateet jäävät vähäisiksi tai jopa olemattomiksi. Kun ei sada, Somalimaan savannit muuttuvat kuivaksi hiekka-aavikoksi. Silloin edes sitkeiden vuohien on mahdotonta löytää ruokaa.

Muutama vuosi sitten Rooble totesi, että hän ei enää pysty elättämään perhettään kotikylässään. Oli pakko lähteä kaupunkiin. Buraoon oli noin päivän kävelymatka. Kaupunkielämä ei kuitenkaan vastannut odotuksia.

”Olimme hyvin köyhiä evakkoja. Emme saaneet kolmea ateriaa päivässä, eikä meillä ollut mitään toimeentuloa”, Rooble kertoo.

Hänen perheensä oli mukana niiden 250 perheen joukossa, joiden Kirkon Ulkomaanavun työntekijät arvioivat olevan erittäin vaikeassa asemassa Buraon alueella. Kaikille näille perheille annettiin pieni avustusrahasumma, työkaluja sekä – mikä tärkeintä – 15 vuohta kullekin.

YHTEENSÄ YLI 3700 VUOHEN jakaminen olisi iso projekti missä tahansa, saati sitten harvaanasutussa ja aavikoituvassa Somalimaassa. Silti se saatiin tehtyä vain kolmessa kuukaudessa. Vuohet tilattiin seitsemältä paikalliselta karjankasvattajalta. Erikseen valikoitiin nuoria ja kantavia eläimiä.

Vuohet kuljetettiin seitsemään eri paikkaan, joihin apua saavien perheiden edustajat saapuivat. Siellä vuohet asetettiin eri ryhmiin sen mukaan, kuinka hyväkuntoisia ja terveitä ne olivat. Sen jälkeen ne numeroitiin. Ihmiset saivat nostaa summassa itselleen ”lottonumerot”, joiden perusteella he saivat yhtä monta vuohta joka ryhmästä.

Avunsaajista 200 oli maan sisäisiä pakolaisia, jotka toivoivat mahdollisuutta palata kotikyliinsä. Rooble ja hänen perheensä pääsivät palaamaan, kun toimeentulo oli turvattu.

”Olin pitkään lamautunut ja väsynyt. Kun sain vuohet, oikein innostuin pitkästä aikaa”, hän kertoo silmät tuikkien.

”Nyt voin tarjota perheelleni kolme ateriaa päivässä ja voimme jopa säästää rahaa, jota saamme maidon myynnistä.”

Rooblen toiveissa on sekatavarakaupan avaaminen säästöjen avulla.

”Minä ja perheeni emme enää koe itseämme pakolaisiksi. Vaikka joskus on käveltävä vuohien kanssa etsimään parempia maastoja, en halua enää ikinä muuttaa.”

Maan sisäisten pakolaisten tukemista Somalimaassa on rahoittanut Suomen ulkoministeriö.

Teksti: Satu Helin
Kuva: Ville Palonen