Neljä hyvää uutista naistenpäivänä

Naisten oikeuksien edistämiseksi on edelleen paljon työtä tehtävänä, mutta onneksi tapahtuu myös edistystä. Maailma muuttuu hitaasti mutta varmasti ja tehdyllä työllä on vaikutusta.

Tässä neljä positiivista uutista naisten ja tyttöjen oikeuksien kehityksestä.

1. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on laitonta yhä useammassa maassa.

Afrikassa ja Lähi-Idässä 25 maata 29:stä, jossa silvonta on yleistä, on kieltänyt toimenpiteen lailla. Egyptissä lääkäri tuomittiin tammikuussa ensimmäistä kertaa vankilaan naisten sukupuolielinten silpomisesta, sen jälkeen kun hänen ympärileikkaamansa 13-vuotias Sohair al-Bata’a kuoli toimenpiteen jälkeen. Myös Sohairin isä, joka oli vienyt tyttärensä klinikalle, sai tuomion. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan yli 91 prosenttia 15–49-vuotiaista egyptiläisistä naisista on silvottu. Tuomio on käänteentekevä, sillä vaikka sukupuolielinten silvonta on ollut maassa laitonta vuodesta 2008, silpomista jatketaan edelleen laajasti, eikä siitä olla aikaisemmin rangaistu.

2. Yhä harvempi tyttö joutuu naimisiin lapsena.

Unicefin mukaan alle 15-vuotiaiden tyttöjen naittaminen on laskenut tasaisesti 1980-luvulta alkaen. Suuressa roolissa on lainsäädännön kehittyminen lapsiavioliittojen kieltämiseksi. Nykyisellä tahdilla lapsina avioituvien osuus kaikista naisista laskee vuoteen 2030 mennessä 22 prosenttiin ja vuoteen 2050 mennessä 18 prosenttiin. Vuonna 2014 aiheeseen kiinnitettiin ennätyksellisesti huomiota. Lokakuussa YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi historiansa ensimmäisen lapsiavioliittoja koskevan päätöslauselman yli sadan maan kannatuksella. Päätöslauselma määritteli lapsiavioliiton ihmisoikeusrikkomukseksi ja vaati maita säätämään lapsiavioliitot kieltävän lain. Viimeisimpänä hyvänä uutisena Malawi kielsi lapsiavioliitot helmikuussa nostamalla avioliiton ikärajan viidestätoista kahdeksaantoista vuoteen. Jopa puolet malawilaisista tytöistä naitetaan alaikäisinä.

3. Raiskaaja välttyy tuomiolta yhä harvemmin.

Equality now -tasa-arvojärjestön mukaan useat maat ovat muuttaneet lakejaan, joiden avulla raiskaaja on voinut välttää raiskaustuomion menemällä naimisiin uhrinsa kanssa. Useat maat ovat myös kriminalisoineet avioliitossa tapahtuvan raiskauksen.

4. Yhä useampi tyttö saa aloittaa koulun.

Liki 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista pääsee nykyisin kouluun ja heistä lähes yhtä suuri osuus on tyttöjä ja poikia. Hyvää naistenpäivää!